spot_img

Concertele Museicorum. Balada lui George Enescu, interpretată de artiști albanezi la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită iubitorii de muzică la o spectaculoasă întâlnire cu artiști albanezi care sosesc special la București pentru a susține două concerte la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu), în cadrul MUSEICORUM 2019, proiect afiliat Festivalului Internațional George Enescu. 

Primul concert este luni, 2 septembrie, ora 19.00. Sub genericul „Seară albaneză” vor concerta Lorenc Radovani – vioară și Klejda Tare – pian. Invitat special Andreea Ștefănescu – vioară. În program: Çesk Zadeja – Sonată pentru vioară și pian; Johannes Brahms – Sonată pentru vioară Nr. 2; G.F. Händel / J. Halvorsen – Passacaglia pentru două viori; Ciprian Porumbescu – Baladă; George Enescu – Baladă; Thoma Gaqi – Poem concert pentru vioară și pian; Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Dans rus din baletul Lacul Lebedelor.

Al doilea spectacol este programat miercuri, 4 septembrie, începând cu ora 21.00. Va fi „Seara prieteniei româno-albaneză”. Alături de Lorenc Radovani și Klejda Tare se va afla soprana de origine albaneză Arlinda Morava. Invitat special este Bogdan Postolache – violoncel. În repertoriul bogat al serii se vor regăsi piese precum: Tradițional Kur më vjen burri nga stani; Vasha dhe hena; Asaman o Trëndafil i Çeles; George Enescu – Lied; Achim Stoia – Mai bărbate, fii cuminte; Ave Maria – Robert Prizeman; Piese de: Albert Paparisto, Tonin Harapi, Pjetër Gaci, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Johan Halvorsen, Wolfgang Amadeus Mozart, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Johann Strauss.

 

Lorenc Radovani: „Când am primit invitația de a participa la concertele organizate de Muzeul Municipiului București asociate Festivalului Internațional George Enescu, în septembrie 2019, am perceput-o drept o apreciere față de cariera mea artistică. Festivalul George Enescu este cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente artistice din Europa. Prezența mea aici vine după mai multe colaborări cu artiști români precum și două serii de concerte în București, în 2016 și în 2018. Având în vedere reputația și standardele înalte de calitate ale acestui Festival, eu și pianista Klejda Tare am acordat multă atenție pregătirii noastre pentru această participare. Invitați să facem parte din calendarul concertelor în două seri, am făcut o selecție atentă a programului pe care îl vom interpreta. Vă invităm să ne ascultați la Palatul Suțu!”

Klejda Tare: „Este o mare bucurie să putem face parte din unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa și nu numai – Festivalul Internațional George Enescu. Este o realizare în cariera oricărui muzician, iar eu voi avea onoarea și plăcerea să interpretez în două concerte. Primul este un duo vioară – pian, iar al doilea un concert cu artiști români și albanezi. Sunt fericită să pot interpreta muzică albaneză. Ne place să cântăm muzica noastră în alte țări și să arătăm elementele speciale care se regăsesc în muzica albaneză. Pe de altă parte, colaborarea între artiști români și albanezi din cadrul celui de-al doilea concert ne oferă ocazia să construim o punte între cele două culturi și cred că vom descoperi multe elemente comune. Abia aștept să cânt în Capitala României!”

Arlinda Morava: „Este o mare plăcere și onoare pentru mine să continui colaborările cu Muzeul Municipiului București și de această dată în parteneriat cu Festivalul Internațional George Enescu. Este o satisfacție să ai alături de tine artiști de calibru internațional, celebri, oameni al căror suflet radiază prin muzică. Anul acesta vom avea onoarea să-i avem alături de noi pe virtuosul violonist Lorenc Radovani și pe celebra pianistă Klejda Tare din Albania. Cei doi vor avea două concerte în România și vor veni cu piese celebre, contemporane și clasice, vor interpreta din diferiți compozitori însă, bineînțeles, la bază rămâne George Enescu. Acestor doi instrumentiști de excepție li se va alătura, în premieră, și pentru noi e o surpriză plăcută, Bogdan Postolache, violoncelist al Orchestrei Naționale Radio, în același timp și dirijor. Suntem onorați că domnia sa și-a dorit și s-a oferit să vină să cânte alături de cei doi artiști albanezi. Repertoriul întregului festival este unul ales, frumos, balcanic, pentru că până la urmă noi am dovedit că balcanicii au cultura, muzica și tradiția foarte frumoase și cu care toți ne mândrim. Muzica va avea uneori și un accent folcloric, dar spectatorii vor putea asculta și compozitori contemporani ori clasici celebri, din epoci diferite. Prin cultură și tradiție mergem mai departe și arătăm că muzica unește, muzica înalță și muzica te face mai bun, te conduce mai aproape de divinitate”.

Pianista Klejda Tare a absolvit studiile universitare și postuniversitare cu distincție la Universitatea de Arte din Tirana unde este, în prezent, profesor de pian. A participat, de asemenea, la mai multe clase de master cu diferiți pianiști din Europa și din SUA. Lorenc Radovani este profesor la Departamentul de Interpretare al Universității de Arte din Tirana, este un renumit artist albanez apreciat pentru nivelul său artistic. A absolvit vioara la Universitatea de Arte din Tirana în 1984. A interpretat și înregistrat cu diferite orchestre simfonice, colaborând simultan cu mai mulți dirijori și artiști. În plus, a susținut numeroase recitaluri și este membru, dirijor și solist al unor ansambluri de muzică de cameră, în diferite țări. A câștigat numeroase premii acordate de instituții de cultură albaneze și internaționale. Soprana Arlinda Morava s-a născut în Tirana, Albania, dar a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, lucrări religioase, lucrări de compozitori contemporani, piese folclorice românești și albaneze.

 

Aceste două concerte fac parte din seria celor 15 astfel de evenimente pe care Muzeul Municipiului București le oferă în luna septembrie în trei dintre muzeele din componența sa – Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) și Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8) – și care reunesc artiști îndrăgiți de public, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului MUSEICORUM. Director – Arlinda Morava, soprană. 

Programul Festivalului MUSEICORUM include piese ale compozitorilor români, albanezi precum și din consacratul repertoriu internațional, cu un accent deosebit asupra personalității și creației marelui compozitor român George Enescu: http://muzeulbucurestiului.ro/concertele-museicorum-2019-program-si-repertoriu/

 

Biletul de intrare este 20 lei și poate fi procurat în ziua spectacolului de la muzeul-gazdă al concertului.

 

Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508