La editura Herald, în colecția PSIHOTERAPIA, a apărut volumul ”Știinta Artei Psihoterapiei – Terapia reglării afectului și neuropsihanaliza clinică”, de Allan N. Schore. Traducător: Ines Simionescu. Allan Schore este poate cel mai citat autor în domeniul psihanalizei, după Freud. ”Știința artei psihoterapiei” este o lucrare deosebit de importantă și actuală, care creează un fundament științific pentru arta psihoterapiei, detaliind și rafinând perspectiva psihodinamică a teoriei atașamentului. La început o lectură aparent dificilă, ajunge să te captiveze până în punctul în care devine greu să o mai lași din mână. Informațiile sunt bogate și sunt reluate gradual, astfel încât se așează în minte în straturi succesive, rând pe rând, și observi că, fără alt efort, ajungi la o înțelegere tot mai subtilă a substratului psihoterapiei. Cu o bibliografie amplă și reprezentativă pentru întregul domeniu, ”Știința artei psihoterapiei” este o resursă de neegalat pentru orice student al psihanalizei, în special, și al psihoterapiei, în general, indiferent de nivel și expertiză. Acest prim volum cuprinde capitole despre știința psihoterapiei, oferind modele neurobiologice interpersonale ale mecanismului de schimbare în terapie, mai ales cu privire la pacienții cu antecedente de traumă relațională timpurie. Al doilea volum abordează știința care stă la baza modelului comprehensiv neurobiologic interpersonal al dezvoltării emoționale și sociale al teoriei reglării și aplicațiile ei pe scară largă, de la etologie la neurologie pediatrică, de la explicarea teoretică a disocierii patologice și a traumei relaționale la cercetarea tulburărilor de personalitate, de la parentaj la asistență socială și dreptul familiei.
„O mare parte din cunoașterea terapeuților, care se acumulează odată cu experiența clinică, este implicită, acționează la niveluri rapide, inconștiente, sub nivelurile conștientizării, și este exprimată în mod spontan ca intuiție clinică. […] În ceea ce privește schimbarea de paradigmă către o psihoterapie orientată relațional, modelele neurobiologice interpersonale clinice ale schimbării terapeutice se deplasează acum de la emisfera stânga spre emisfera dreaptă, dinspre minte spre corp și dinspre sistemul nervos central spre cel autonom.”– Allan N. Schore
Dr. Dr. Allan Schore a primit de-a lungul carierei sale spectaculoase numeroase aprecieri, fiind supraintitulat „Bowlby al Americii” și cel mai important expert al lumii în domeniul neuropsihanalizei. Contribuțiile lui Schore au acoperit domenii diverse și complexe, precum neurostiința afectivă, neuropsihiatria, teoria traumei, psihologia dezvoltării, teoria atașamentului, psihanaliză, psihologia clinică, biologia comportamentală, asistență socială clinică s.a. Alte lucrări: Affect Regulation and the Origin of the Self, Affect Dysregulation and Disorders of the Self, Affect Regulation and the Repair of the Self, Right Brain Psychotherapy și The Development of the Unconscious Mind.