Cu ocazia publicării în limba polonă a volumului ”Inocenții”, scriitoarea Ioana Pârvulescu este invitată la Festivalul Literar „Góry literatury” („Munţii literaturii”, 13-20 iulie 2019), organizat de cunoscuta scriitoare poloneză Olga Tokarczuk, laureata prestigiosului Booker Prize 2018. ICR Varșovia este pentru prima dată partener al manifestării, ajuns în 2019 la cea de-a V-a ediţie, și care reuneşte în fiecare an, în orăşelul Nowa Ruda din Munţii Sudeţi, cei mai importanţi scriitori polonezi ai momentului, cărora li se alătură invitaţi valoroşi de peste hotare. Romanul ”Inocenţii”, scris de Ioana Pârvulescu, urmează să apară în curând în Polonia, la editura EMG din Cracovia, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas. În data de 18 iulie 2019, de la ora 17.15, la Galeria Sztuki Niezależnej (Ludwikowice Kłodzkie) va avea loc întâlnirea cu Ioana Pârvulescu, moderată de poetul, traducătorul și criticul literar Jakub Kornhauser, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas, autoarea versiunii poloneze a volumului ”Inocenții”.
Bestseller la Gaudeamus 2016, Inocenţii e al treilea roman publicat de Ioana Pârvulescu, după Viaţa începe vineri (2009) şi Viitorul începe luni (2012). În Inocenţii se confruntă două viziuni asupra lumii: cea a unei fetiţe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua. Casa de pe strada Maiakovski (fostă şi viitoare Sfântul Ioan) din Braşov devine un surprinzător personaj cu memorie şi conştiinţă.
Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură cu volumul Viața începe vineri, tradus și în limba polonă la Editura Universității Jagiellone. Volume publicate: Lenevind într-un ochi (1990), Alfabetul doamnelor (1999), Prejudecăţi literare (1999), Întoarcere în Bucureştiul interbelic (2003, ediţia a doua, 2007), În intimitatea secolului 19 (2005), În Ţara Miticilor (2007, ediţia a doua, adăugită, 2008), Întoarcere în secolul 21 (2009), Viaţa începe vineri (2009), Cartea întrebărilor (2010), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011), Viitorul începe luni (2012), Cum continuă povestea (2014), Inocenții (2016), Dialoguri secrete (2018). A coordonat antologiile: De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii în poezia lumii (2006), Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete (2012), Și eu am trăit în comunism (2015). A tradus din Angelus Silesius, Maurice Nadeau, Laurent Seksik, Rainer Maria Rilke, Milan Kundera.
Festivalul polonez „Góry literatury” / „Munții literaturii” este organizat începând din 2015 în orașul Nowa Ruda și a fost inițiat de Olga Tokarczuk, cea mai importantă scriitoare contemporană din Polonia, laureata unor premii prestigioase poloneze și internaționale. În programul manifestării se regăsesc întâlniri literare și dezbateri, acțiuni educative, concerte, proiecții de film, ateliere literare, cinematografice și culinare, expoziții. Organizatorii Festiwalului sunt: Asociația Culturală Góry Babel, Centrul pentru Cultură Nowa Ruda.