spot_img

Colocviile de Traduceri Literare 42: ” în cuptor la poezie fierbinte. provincia devine capitală”

Miercuri, 31 iulie 2019, ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București ( Str. Nicolae Crețulescu nr.8 ), va avea loc ediția cu numărul 42 a Colocviilor de Traduceri Literare. Participă poeții și poetele: Florina Zaharia, Stela Iorga, Simona Toma, Nicoleta Crăete, Costel Stancu, Mihók Tamás, Stéphane Meuret, Jarmila Horáková. Moderator: Peter Sragher. AgențiadeCarte.ro este partener media.

”mai naște poet în afara capitalei. capitala nu este buricul pământului în poezia românească. am invitat patru poete (nu este politically correct, pentru că-s mai multe poete decât poeți…) și doi poeți din țară. astfel, provincia devine capitală a poeziei.

un poet francez care s-a îndrăgostit de plaiurile românești ne însoțește și nu mai dă semne că ar pleca. iar, last but not least, o poetă și traducătoare cehoaică care scrie în iubita ei limbă… română.

 

fiecare dintre poeții prezenți va aduce omagiu unui poet/ unei poete care nu mai este printre noi  înainte de recitalul său poetic.

 

astfel, costel stancu  din văile reșiței oțelite îl va re-citi pe ion chichere, nicoleta crăete din parcul lui bâncuși de la târgu-jiu vine la bucurești cu ciprian chirvasiu, florina zaharia o aduce cu ea de pe promenada dunării gălățene în capitală pe nina cassian, stéphane meuret aduce în românia o poezie de paul verlainemihók tamás vine mai iute decât crișul oradiei și ne va zice o poezie de fábián imre, stela iorga iese din vârtejurile dunării de pe la galați și se va duce departe, până la palatul duino, de unde îi va da glas lui rainer maria rilke până la bucurești, peter sragher își va lua elan din parcul herăstrău și va performa un poem de pe malurile lacului plumbuita, urcat în apartament, sus, la detaj, scris de gheorghe iova, simona toma va lua calea bucureștilor din spuma dunării gălățene să ne spună o poezie de marius dumitrescu, iar last but not least, jarmila horáková va părăsi vijelioasa, voluboroasa vltava pragheză și ne va aduce în minte și simțuri stihuri de lucian blaga.

 

O zi de lecturi poetice și traduceri poetice.

 

18 poeți și poete și, dacă avem noroc, chiar 20 care împărtășesc din preaplinul sufletului în seara asta lirică din miezul verii.

 

colocviile de traduceri literare 42

 

în cuptor la poezie fierbinte

provincia devine capitală

 

florina zaharia – galați

stela iorga – galați

simona toma – galați

nicoleta crăete – târgu-jiu

costel stancu – reșița

mihók tamás – oradea

stéphane meuret – franța

jarmila horáková – cehia

 

moderator – peter sragher

 

președintele filialei bucurești – traduceri literare

a uniunii scriitorilor din românia

 

mai naște poet în afara capitalei. capitala nu este buricul pământului în poezia românească. am invitat patru poete (nu este politically correct, pentru că-s mai multe poete decât poeți…) și doi poeți din țară. astfel, provincia devine capitală a poeziei.

un poet francez care s-a îndrăgostit de plaiurile românești ne însoțește și nu mai dă semne că ar pleca. iar, last but not least, o poetă și traducătoare cehoaică care scrie în iubita ei limbă… română.

 

fiecare dintre poeții prezenți va aduce omagiu unui poet/ unei poete care nu mai este printre noi. astfel, costel stancu îl va re-citi pe ion chichere, nicoleta crăete vine cu ciprian chirvasiu, florina zaharia o aduce cu ea pe nina cassian, stéphane meuret va recita din paul verlainemihók tamás ne zice o poezie de fábián imre, stela iorga îi va da glas lui rainer maria rilke, peter sragher va performa un poem de gheorghe iova, simona toma va spune o poezie de marius dumitrescu, iar last but not least, jarmila horáková își va aduce minte de lucian blaga.

 

Veți asistat la lecturi poetice și traduceri poetice.

 

O seară foarte bogată în poezie: se vor auzi versurile a nu mai puțin de 18 poeți!” – Filiala București – Traduceri Literare (FITRALIT) a Uniunii Scriitorilor din România (USR)

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508