Duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 15.00, la sediul Ambasadei (Rua de São Caetano à Lapa, n˚ 5), Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău organizează un eveniment special dedicat Zilei Universale a Iei, piesă emblematică a portului tradițional românesc. Programul cuprinde un concert de muzică populară românească susținut de colaboratori ai Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău (Adriana Stuparu, Claudia Colniceanu, Flavia Cochirleanu și Maria Ichim), prezentarea expoziției de costume populare românești denumită Zestrea Dianei, realizată de etnograful și colecționarul Diana Toma, și un stand gastronomic.
Diana Toma este fotograf și unul dintre cei mai pasionați colecționari actuali ai costumului tradițional românesc. Selecția care va fi prezentată la Lisabona cuprinde costume emblematice din Muntenia, Banat, Transilvania și Moldova, din perioada de ascensiune a acestui tezaur – sec. XIX și începutul sec. XX. Aceste costume întrunesc experiența artistică și tehnică a numeroase generații care au contribuit la dezvoltarea lor și le-au desăvârșit în matricea stilistică a sufletului românesc. Costumul popular a devenit de-a lungul timpului pentru cei ce-l purtau o marcă a apartenenței sociale și a identității naționale.
Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău își desfășoară activitatea în Vila „Albatros“, principala clădire a domeniului Marghiloman. Prin dimensiuni și mod de organizare, domeniul a devenit unicat în țară și a găzduit multe personalități politice și istorice: Regele Carol I, Regina Maria, Regele Ferdinand, Nicolae Iorga, Lascăr Catargiu, Dimitrie Sturza, P.P. Carp, Tache Ionescu. Din 2008, Conacul Marghiloman a intrat în administrația Primăriei Municipiului Buzău și, prin accesarea de fonduri europene, a fost reabilitat. În octombrie 2015, după inaugurare, a devenit un centru de cultură și educație care organizează programe și proiecte în scopul promovării valorilor culturale și artistice naționale. Aici au loc lunar vernisaje, audiții, lansări de carte, conferințe, evenimente științifice și muzicale, precum și ateliere de creație.