spot_img

Versuri pentru dezlegare

Livia Ghighilicea s-a născut în 1981, la Drobeta Turnu-Severin, iar din anul 2000 este timișoreancă. A absolvit două facultăți (Litere și Științele Educației) și un masterat. În 2018 a câștigat Concursul național de debut în poezie ”Traian T. Coșovei” cu un grupaj pe care sunt gata să pariez că Traian T. Coșovei însuși l-ar fi girat. Premiul concursului, acordat de editura Tracus Arte în colaborare cu Direcția 9 și AgențiadeCarte.ro, a constat în publicarea volumului „Iarnă-mă”, apărut la Târgul de carte Bookfest de anul acesta.

Debutul Liviei este o surpriză și, într-o lume tot mai strânsă și constrânsă, tot mai sufocată, orice apariție, orice naștere de genul acesta, merită semnalată. În unele poezii, lirica Liviei Ghighilicea, este, prin pretextul realității imediate de a construi discursul sau/și prin antiteza acestei realități cu fantasticul, una tributară postmodernismului – și sunt convins că poezia de vârf a anilor ’80 poate inspira încă mult mai mult decât a făcut-o până acum – iată o secvență: „astăzi oamenii tropăie prin mine mirosind a rozmarin/ proaspăt (…) e o zi obișnuită/ mai bine mi-aș aminti cum vă cheamă” (buletine de o zi).

Pe lângă încadrarea într-un curent sau atribuirea unor trăsături canonizate, procedeu din ce în ce mai fragil și mai puțin eficient în încercarea de a înțelege și prezenta poezia, pot spune despre textele Liviei Ghighilicea că au acea capacitate esențială de a transmite și surprinde, de a te face să treci strada, cum zicea un prieten, și vin în ajutorul acestei păreri cu niște versuri splendide: „când închid ochii îmi imaginez cum omenirea întreagă/devine martor/ la acomodarea firului de iarbă” (epistole fără răspunsuri) sau „peste blocuri diminețile se preling precum oul proaspăt” (gânduri pentru cei rămași). Livia nu întrebuințează un lexic atipic, dar își construiește versurile cu atenție, rare sunt locurile comune, iar o poezie sinceră, lipsită de emfază și de intenția, probabil inerentă la începuturi, de a impresiona, nu e tocmai la îndemâna oricui.

Dacă ar fi să-i reproșez ceva, ar fi excesul comparațiilor și a prezenței unor noțiuni („gânduri”/ „cuvinte”/ „poeme”) deja uzate și inexpresive. În schimb, reușește să surprindă imagini revelate și revelante, potabile, pentru că nu orice asociere are un efect autentic dacă nu este potabilă, adică inedită și simplu de receptat, iată două exemple din volum: „și e aproape/ la fel de firesc să mori/ precum ninsorile ivite înaintea dimineții” (iarnă-mă) și „afară liniștea/ înghețată/ ca nasul unui câine rătăcitor” (colind).

Debutul Liviei ne prezintă o poezie spiralată pe raportul interior exterior, experiențele personale sunt mistificate, dar au adesea un corespondent în afara spațiului personal, interesante sunt și secvențele de o stranie ironie: „e suficient pentru azi/ niciun tren nu are obiceiul sa te calce a doua oară” (versuri pentru dezlegare) sau „să spunem că ați izbutit/ o vreme/ să încăpeți în cutia mea cu farduri” (adevărul are urechi lungi).

 

Remarcabil este că autoarea s-a dezlegat la poezie cu puțin timp înaintea Concursului național de debut în poezie ”Traian T. Coșovei”, fără să fi avut vreo activitate literară înainte, de aceea cred că debutul ei cu volumul „Iarnă-mă” este un semn încurajator pentru căile posibile de supraviețuire și renaștere a poeziei în lumea contemporană. Îi urez să reziste în continuare să facă acest lucru pe cât de frumos, pe atât de gratuit.

 

acum sângele foșnește pe furiș

 

miezul nopții și

ultimul strigăt al prezentului notând parcă futilitatea zilei

e vremea

să te întrebi cui aparții

 

dimineața

răsări-ne-vor picioare în locul de unde

ne va fi plecat

inima

sângele va tropăi loial se va strădui

să nu foșnească

 

insomnia miroase amar ca golul necicatrizat din ușă

 

Cartea se poate comanda aici https://edituratracusarte.ro/produs/iarna-ma-livia-ghighilicea/.

 

 

Tudor VOICU

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508