spot_img

Suită de evenimente organizate la Palatul Regal din Madrid

Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid şi Patrimoniul Național al Spaniei (organism public care se ocupă de administrarea şi întreținerea bunurilor istorice ale Coroanei Regale a Spaniei) organizează în data de 26 iunie 2019, o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene şi a împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania: o expoziție fotografică integrată cu obiecte din arhiva bibliotecii Palatului Regal, o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația româneasca și un concert extraordinar susținut de Cvartetul Enescu în Sala Coloanelor din Palatul Regal.

Expoziția este formată din fotografii inedite şi cărți, precum şi documente referitoare la vizita Reginei Maria în Spania, pentru prima oară expuse publicului. Fotografiile provin de la Arhivele Naționale ale României, în timp ce Biblioteca Palatului Regal va expune următoarele materiale inedite: 3 portrete ale Reginei purtând semnătura acesteia, o ediție format mare, de lux a cărții Reginei, My country, volumul Ode a la Roumanie par S.M. La Reine Marie de Roumanie și albumul La Esfera, cu imagini ale Reginei din presa spaniolă. Vor fi expuse şi documente ale Casei Regale spaniole privind organizarea vizitei Reginei în perioada martie-mai 1929. Expoziția fotografică este curatoriată de istoricul Anca-Beatrice Todireanu şi cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni care evocă personalitatea Reginei Maria (Regina Soldat, Regina în port popular etc.), imagini din jurnalul din 1929 și vizita în Spania. Grafica este realizată de Roland Edgar Vasiliu, lector universitar la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București. Expoziția poate fi vizitata de publicul larg între 27 iunie şi 6 iulie 2019, doar pe bază de înscriere prealabilă aici: http://bit.ly/exporeinamaria, accesul fiind gratuit. După inaugurarea expoziției, în Biblioteca Palatului Regal va avea loc o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația româneasca, eveniment care va fi deschis de către Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei şi Alfredo Pérez de Armiñán y de la Serna, Președintele Patrimoniului Național. De asemenea, vor avea intervenții Alteța Sa Regală Principele Consort al României, Radu Duda, curatoarea Beatrice Todireanu şi moderatoarea Oana Ursache, lector la Universitatea din Granada, alături de un public format din reprezentanți ai mediului academic, cultural şi universitar spaniol. Conferința va fi urmată de un concert extraordinar susținut de apreciatul Cvartet Enescu, numit de presa de specialitate spaniolă ca fiind „unul din cele mai semnificative din panorama muzicală actuală”, format din Constantin Bogdănaş, Florin Szigeti – vioară, Vladimir Mendelssohn – violă, Dorel Fodoreanu – violoncel, în Sala Coloanelor de la Palatul Regal, cu un program care include compoziții de George Enescu, Ludwig Van Beethoven, Antonin Dvořák și Joaquín Turina.

„Comemorăm, în primul rând, un fapt istoric ce s-a petrecut în urmă cu 90 de ani: vizita în Spania a Reginei Maria a României. Regina Maria a României și, în egală măsură, Regele Alfonso XIII al Spaniei, au desfășurat o admirabilă activitate umanitară în timpul Primului Război Mondial, a cărei însemnătate a depășit granițele celor două țări. Astăzi ne bucurăm că avem șansa să exprimăm în comun recunoștința pe care ambii o merită. Acest eveniment coincide cu încheierea, cu succes, a primei Președinții Române la Consiliul Uniunii Europene. Concertul constituie, de altfel, o inspirată culminare a acestei activități, dat fiind că muzica a contribuit întotdeauna la buna înțelegere dintre popoare și, după cum afirmă Alex Ross, «deși Istoria nu ne poate elucida niciodată semnificația muzicii, în schimb muzica poate să ne spună câte ceva despre Istorie»”. – ALFREDO PÉREZ DE ARMIÑÁN Y DE LA SERNA, Președintele Consiliului de Administrație al Patrimoniului Național al Regatului Spaniei „Regina Maria a României, o femeie cu multe faţete, complexă, curajoasă şi luptătoare, a îndeplinit un rol istoric fundamental, fiind susținătoarea neobosită a construcției a ceea ce astăzi numim «România modernă». Eforturile sale umanitare și diplomatice în beneficiul țării noastre în timpul Primului Război Mondial și, ulterior, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din 1919, i-au atras admirația şi simpatia întregii lumi. Acest eveniment, care ne reunește şi ne apropie, constituie un arc peste timp, care evocă soliditatea valorilor fondatoare ale marilor culturi şi civilizații europene. Activitatea noastră în timpul Președinției s-a axat pe conceptul de coeziune ca valoare comună europeană și expresie a unității dintre statele membre ale Uniunii Europene.” GABRIELA DANCĂU, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei

Palatul Regal din Madrid: Reşedinţa oficială a Regelui Spaniei, Palatul Regal este un monument emblematic şi unul din obiectivele turistice cele mai admirate din capitala Spaniei, fiind cel mai mare palat regal din Europa Occidentală.

Relațiile strânse dintre Casa Regală a Spaniei și cea a României imprimă acestui spațiu o valoare simbolică cu ocazia marcării celor 150 de ani Fondarea Casei Regale române şi a Statului român modern. Evenimentul organizat în acest context se bucură de sprijinul Fundației Patrimoniului Național, organism public spaniol ce gestionează bunurile statului spaniol provenite din moștenirea Coroanei, care include, printre altele, imobile de o valoare istorică-artistică excepțională, 7 palate regale şi 9 mănăstiri, găzduind peste 154.000 obiecte de patrimoniu din toate domeniile. Cvartetul Enescu: Calităţile muzicale ale Cvartetului, fondat în 1979, au prilejuit numeroase colaborări cu personalităţi muzicale precum Mstislav Rostropovich, Jean-Pierre Rampal, Patrice Fontarosa, Olivier Charlier, Louis Claret, Jean-Philippe Collard şi recitaluri susţinute pe scene reprezentative de pe glob: Salle Gaveau, Salle Pleyel şi Théâtre des Champs Elysées din Paris, în Madrid la Palacio Real, Teatro Real şi Auditorio Nacional, Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra, Librăria Congresului din Washinghton, printre altele. Din prodigioasa sa discografie se remarcă albumele realizate la casele de discuri Arion, Forlane, Rem din Franţa, Claves din Spania, Novalis din Elveţia, CPO din Germania. Albumul „Franck et Chausson”, înregistrat împreună cu pianistul Gabriel Tacchino, a obţinut Diapason d’Or, iar pentru discul alcătuit din trei cvartete de muzică contemporană franceză ale compozitorilor Nigg, Hersant şi Philippot i-a fost decernat Le Grand Prix de l’Académie Française du Disque.

În 2011 au fost invitaţi la Palatul Regal din Madrid să cânte pe cvartetul de instrumente Stradivarius – unic în lume – care aparţine Casei Regale Spaniole, în onoarea lutierului francez Vatelot, cu ocazia celebrării a douăzeci de ani de la restaurarea acestora. şi în actul din 26 mai 2019, Cvartetul Enescu va cânta pe aceleași instrumente Stradivarius.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508