Sub egida celebrării a 15 ani de la înființare, ICR Tel Aviv a inaugurat seria de evenimente „Zilele Porților Deschise” la sediu în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, prin instalația de artă contemporană ”Subtitles” realizată de colectivul de artiști români Apparatus 22. În viziunea artistică, instalația a fost o reflecție asupra ideii de „spațiu de lucru în viitor” prin conceptul de SUPRAINFINIT creat și definit de artiști. Lucrarea a deconstruit și a reinventat spațiul de lucru contemporan – clădirea de birouri de tip turn în care forma spațiului și imaginea sunt repetitive și industriale, folosind materiale de lucru din spațiul cotidian și plasând povestea expoziției într-o societate futuristă, de tip “post-work”, în care procesul de producție și de muncă al societății umane este în mare parte tehnologizat. Într-un cadru festiv, instalația a fost vernisată în data de 31 mai, cu participarea unor personalități culturale marcante ale comunității israeliene de origine română.
Artiștii români au participat și la Târgul Internațional de Artă Contemporană Fresh Paint, care a avut loc în perioada 30 mai – 3 iunie la complexul expozițional Ganei Hataarucha din Tel Aviv. Lucrarea acestora, Hand tools (E), (M), (D). For molding deep convictions, a fost prezentată în cadrul pavilionului internațional, alături de lucrări ale unor artiști din Japonia, Ungaria sau Israel. Târgul Internațional de Artă Contemporană Fresh Paint, cel mai important eveniment internațional de profil din Israel, este organizat anual în colaborare cu Primăria Tel Aviv, Ministerul Culturii și Ministerul de Externe din Israel. Fiecare ediție a târgului atrage un număr de peste 30.000 de vizitatori și numeroși artiști internaționali. În acest an, târgul a celebrat 11 ani de la înființare printr-un program expozițional internațional inedit.
Ca parte a programului internațional de evenimente a Fresh Paint, ICR Tel Aviv s-a transformat în unul dintre punctele culturale de pe harta artistică a târgului, alături de alte galerii și instituții de artă și cultură din oraș, printre vizitatorii instalației de la sediu numărându-se atât împătimiți ai artei din Israel, cât și din străinătate, turiști, critici de artă sau delegația Departamentului de Cultură din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Israel.
Participarea românescă din pavilionul internațional al târgului și din spațiul expozițional al ICR Tel Aviv a fost extrem de apreciată de către publicul prezent atât pentru conceptul artistic prezentat, cât și pentru viziunea inovatoare și subiectele inedite abordate, care au invitat vizitatorii la reflecții personale și la exprimarea activă a părerii personale cu privire la ideile vehiculate.
Apparatus 22 este un colectiv transdisciplinar de artă, iniţiat în ianuarie 2011, în Bucureşti, de membrii actuali – Erika Olea, Dragoş Olea, Maria Farcaş – împreuna cu Ioana Nemeş (1979 – 2011). Începand din 2015, membrii colectivului lucrează între Bucureşti şi Bruxelles. Apparatus 22 explorează relațiile complexe dintre modă | sistemul fashion și economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale cu scopul de a dezvălui teme de reflecție asupra societății contemporane. O serie de lucrări și proiecte foarte diverse –instalații, performanțe, text ce includ referințe și experiențe din design, sociologie, economie și literatură etc – formează practica artistică a colectivului pentru care granițele dintre realitate și ficțiune, dintre narațiune și abordare critică se contopesc firesc. Apparatus 22 sunt interesaţi de explorarea relaţiilor complexe dintre economie, politică, studii de gen, religie, mişcări sociale şi sistemul modei, cu scopul de a provoca teme de reflecţie asupra societăţii contemporane.