spot_img

Prima participare românească la Jerusalem Design Week

Jerusalem Design Week – cea mai relevantă manifestare dedicată designului din Israel, are ca temă principală, pentru ediția din anul 2019, EAST. În acest context, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv susține prezența la Jerusalem Design Week a unuia dintre fondatorii revistei Kajet, Petrică Mogoș, a cărui arie de cercetare vizează contextul din Europa de Est și România în particular. Al doilea număr al revistei Kajet este dedicat utopiilor și futurismului est european, subiect pornind de la care artistul român va crea și prezenta la Jerusalem Design Week o instalație interactivă – ”Histories of Easternfuturism”, pe tema trecutului și viitorului în Europa de Est și în România, folosind imagini de arhivă și materiale de pop art. Acest proiect marchează prima participare a unui artist român la Jerusalem Design Week – cel mai important eveniment de profil din Israel, inaugurând, totodată, colaborarea dintre organizatorii acestuia și ICR Tel Aviv. Jerusalem Design Week va avea loc la Hansen House (str. Gdalyahu Alon nr. 14, Ierusalim) între 13 și 20 iunie 2019. 

”Histories of Easternfuturism” reprezintă o lentilă critică asupra trecutului și viitorului Europei de Est. Realizată sub forma unei instalații video, participative și interactive, cu caracter pedagogic și informativ, ”Histories of Easternfuturism” permite publicului să interacționeze în mod direct cu trecutul istoric și cultural al Europei de Est. Din punct de vedere compozițional, instalația se bazează pe o serie extinsă de cadre vizuale și fire narative ce provin din arhive publice și materiale publicate anterior în revista Kajet, de mai mulți artiști, printre care Alina Cristea, Mihai Șovăială, Nikita Dembinski, Alin Cincă, Dragoș Vasiloaia, Cosmin Nicolae. Narațiunile predeterminate pot fi văzute drept structuri temporale, drept cronologii din trecutul și viitorul Europei de Est. Aceste fire vizuale au ca scop acoperirea unor subiecte nedezbătute în spațiul public, dar și combaterea unor lacune din imaginarul colectiv contemporan. Astfel, prin activitatea editorială, Kajet și instalația propusă contribuie la întărirea poziției producătorilor culturali pe plan extern prin promovarea unor materiale culturale cu potențial internațional, devenind astfel un exponent important în susținerea relațiilor culturale internaționale ale României.

 

Publicația Kajet este o revistă de 240 pagini, în limba engleză, distribuită internațional în peste 20 de țări, conținând proză literară, eseuri antropologice, reportaje de fotografie documentară, poezie, etc. Kajet reprezintă o reacție la tensiunile internaționale care grevează asupra sferelor socio-culturale locale, emanând dintr-o nevoie urgentă de a valorifica firele narative est europene ignorate/oprimate și de a întrerupe procesele de romanțare și exoticizare ale acestei zone geografice. Prin activitatea sa, Kajet dezvoltă constant parteneriate cu instituții, printre care și Jerusalem Design Week, devening astfel un exponent important în susținerea relațiilor culturale internaționale ale României. Proiectul propus de Kajet, “Histories of Easternfuturism”, a fost selectat în cadrul festivalului în urma unui apel public de proiecte lansat la începutul anului 2019. Realizat sub forma unei instalații video, participative și informative, proiectul permite publicului să interacționeze în mod direct cu trecutul istoric și cultural al Europei de Est.

 

Petrică Mogoș este co-editorul publicației Kajet Journal și co-fondator al Dispozitiv Books (editură și librărie din București concentrată asupra culturii est europene) și Camera Arhivă (proiect de digitalizare de publicații vechi), fiind absolventul Universităților din Liverpool și Erasmus din Rotterdam. Interesele lui de cercetare se află la intersecția dintre politicile neoliberale contemporane, formele de arhivare ale memoriei culturale și condiția marginalității în post-socialismul târziu. A activat în domeniul editorial (Bido Lito, Corner, Europeens Revue, n-ost Berlin) și a publicat articole academice în jurnale de specialitate (Eastern European Politics and Societies, Media History). Mai mult, a ținut o serie de prezentări în cadrul mai multor conferințe academice și evenimente culturale (Groningen, Porto, Olomouc, Amsterdam, Milano, Hamburg), câștigând diferite premii, burse, finanțări (ESHCC Talent Grant; Erasmus Trustfonds; Professor Lambers Prize nominalizare, AFCN).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508