spot_img

„De Cânepă 2020” – „haina ca membrană care ne reconectează la natură”

Joi, 13 iunie 2019, de la ora 20, Salonul aurit și Sala de marmură a Hôtel de Béhague, reședința României în Franța (123, rue St Dominique, Paris 75007), au adăpostit, în cadrul istoric dat de decorul datând din secolul 19, o paradă de modă inedită, colecția concepută de designerul Gyarfas Olah pentru Ecosistemul Patzaikin. Este vorba de colecția De Cânepă 2020haina ca membrană care ne reconectează la natură.

Colecția este compusă din siluete arhitecturale și suprafețe asimetrice, amestecând în universul lor estetic texturi și culori care coboară parcă din atmosfera magică a Deltei Dunării, dintr-o cultură locală, unde natura și tradiția se unesc intrinsec. Pentru Teodor Frolu, unul dintre fondatorii mărcii Patzaikin, dar și curator al evenimentului,

„hainele explorează armonia și estetica senzorială care există în simbioză în cultura deltei. Interacțiunea directă cu natura este un element central al procesului nostru de design. Credem într-un proces de creație responsabil, în care fiecare îmbrăcăminte evoluează organic, ținând cont de experiența noastră personală. Cânepa ocupă un loc primordial ca materie primă milenară, pe care o reevaluăm dintr-o perspectivă modernă”.

 

Designerul Gyarfas Olah a intrat într-un dialog creativ” cu cânepa, printr-o participare directă încă de la cultivarea acesteia până la transformarea ei în fire, dezvoltând astfel noi tipuri de materiale. Demersul său creativ este intim legat de caracteristicile țesutului, aspect care conferă o fuziune perfectă între design și materia utilizată. Colecția pe care a creat-o utilizând cânepa conține modele complexe și riguroase, îmbogățite cu detalii surprinzătoare.

Scopul nostru este să realizăm un vintage futuristic în care haina devine o membrană de legătură între corp și mediu”, a declarat astfel Gyarfas Olah. ” Folosim „înțelepciunea” culturii tradiționale a cânepii într-un mod inovativ, propunându-ne să creem un „surtuc” contemporan”.

 

Parada Patzaikin, la care a participat un public interesat și eclectic, a beneficiat și de prezența Ambasadorului României în Franța, ES Luca Niculescu, a ES Henry Paul, fost ambasador al Franței în România, alți diplomați și directori de institute specializate în domeniul vestimentar. Seara a fost perfect completată de proiectarea filmului ‘România văzută din dronă” și a unui film dedicat carierei multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin :

Sunt emoționat să mă aflu azi aici, onorat de prezența voastră, onorat să vă pot prezenta munca noastră din ultimii opt ani, o muncă dedicată naturii, tradiției, omului, și decalajului care încă există între ele. Elemente cu atât mai prețioase astăzi cu cât cânepa a ajuns o materie rară în România”.

Veștmintele prezentate la Paris, în cadrul acestui eveniment unic realizat de Institutul Cultural Român de la Paris, au fost realizate de societatea Pandora, la Focșani.

Ce este Ecosistemul Patzaikin ?

Nucleul ecosistemului este Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc, campion olimpic la caiac-canoe, un sportiv care a participat la cinci olimpiade consecutive (între 1968-1984) și a câștigat șapte medalii olimpice, dintre care patru de aur și trei de argint, un record inegalat până astăzi! Născut la Mila 23, într-un sătuc de pescari izolat în inima Deltei Dunării, Patzaichin a știut să rămână mereu intim legat de tradițiile, oamenii și cultura locului. Începând cu 2010 s-a implicat activ în dezvoltarea comunităților locale din rezervațiile naturale, conștient că aceste comunități au o legătură înnăscută cu natura, care devine sursă de inspirație.

Ideea de ecosistem este inspirată din actul de aluneca pe apă într-o barcă cu vâsle, complet neintruziv, ca un observator tăcut care devine o parte din vitalitatea maiestuoasă a naturii. Omul încetează să fie un intrus și devine o parte integrantă a acestui univers. Inspirați de Ivan Patzaichin și de lumea vibrantă a apelor, arhitecți, artiști și profesioniști din diferite domenii au început să creeze modele, produse și narațiuni destinate să dezvăluie secretul care a creeat legenda Ivan Patzaichin; legătura lui cu natura.

Rezultatul acestor colaborări este de la refacerea lantului valoric la cânepă, eco-tehnologia, infrastructură soft pentru eco-turism, la constructia de bărci din lemn cu vâsle și chiar un eco-penitenciar unde natura are rol terapeutic in reintegrarea deținuților.

Ecosistemul Patzaikin și-a propus să faciliteze tranziția de la o economie bazată pe produs la o economie experențială, responsabilă, care are ca esentă legătura echitabilă dintre om și natură.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508