Carismatica pianistă româno-nigeriană Rebeca Omordia a susținut, în perioada 4-7 iunie 2019, cu sprijinul ICR New York, un mini-turneu american care a debutat cu o apariție foarte apreciată de public la Ambasada României de la Washington, în 4 iunie, și a continuat, trei zile mai târziu, cu un recital în cadrul Seratelor Enescu de la New York, unul dintre noile programe permanente ale Institutului. Rebeca Omordia a prezentat publicului meloman un program din care nu au lipsit creații binecunoscute ale repertoriului universal compuse de Clara si Robert Schumann sau Maurice Ravel, precum și compoziții românești aparținând lui George Enescu și Paul Constantinescu, dar și creații nigeriene semnate de Ayo Bankole sau Fred Onovwerosuoke, personalitate muzicală cunoscută publicului american.
La finalul acestei serii de apariții muzicale, pianista se declara plăcut impresionată de căldura publicului american și de modul în care acesta a receptat compozițiile românești și nigeriene: „Am fost deosebit de fericită să finalizez încă un proiect de mare succes cu ICR. Spectatorii (atât de la Washington cât și de la New York) au fost foarte receptivi la elementul româno-nigerian din programul meu și m-am bucurat să le fac cunoscut acest repertoriu ce mă definește atât ca moștenire culturală cât și ca artist.”
Pe lângă cele două recitaluri, Rebeca Omordia a mai apărut alături de cunoscuta soprană Alexandra Coman în cadrul unui eveniment diplomatic de ținută organizat în 6 iunie la sediul ONU de către Misiunea Permanentă a României.
Pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București în anul 2006, după care a studiat la Conservatorul din Birmingham și la Trinity College din Londra, în cele din urmă stabilindu-se în capitala Marii Britanii. De curând invitată la celebra emisiune Woman’s Hour de la BBC Radio 4 și declarată, în mai 2019, Artistul Lunii în Classical Music Magazine, Rebeca Omordia este o personalitate muzicală bine cunoscută în Europa. Descrisă de publicația „Birmingham Post” ca „o pianistă dispusă să-și asume riscuri”, Rebeca a cântat ca solistă în săli de concerte prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii, printre care Wigmore Hall din Londra, White Hall din Helsinki, Ateneul Român și Sala Radio din București, British Music Society sau Queen Elizabeth Hall. CD-ul înregistrat împreună cu pianistul Mark Bebbington, conținând creațiile pentru pian ale lui Ralph Vaughan Williams a ajuns pe locul trei în topurile de specialitate din Marea Britanie, iar CD-ul intitulat „Ekele” și conținând compoziții nigeriene de muzică clasică este una dintre foarte rarele inițiative de acest fel. Celebrul violoncelist britanic Julian Lloyd Weber o caracteriza pe Rebeca Omordia astfel: „Rebeca e pe jumătate româncă, pe jumătate nigeriană – câtă forță rezultă din această combinație! Are o tehnică interpretativă lipsită de inhibiții, dar și, mai important, un tip de intuiție și de înțelegere a muzicii foarte rar întâlnite în ziua de azi”.
Mai multe informații la www.icrny.org și https://www.facebook.com/RCINY