Marți, 18 iunie 2019, ora 19:30, la sediul expoziției permanente a Muzeului Național al Literaturii Române din București din str. Nicolae Crețulescu, nr. 8, a fost prezentat programul Rezidența LiterArt Franța-România, prilej cu care a avut loc o lectură publică susținută de adolescenții selectați în cadrul programului LiterArt, a fost prezentat un video-art realizat de Gabi Stamate și, de asemenea, a fost lansată antologia „Itinerarii”, Editura MNLR. Au prezentat programul și antologia scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru. Evenimentul a început cu vizionarea unui film realizat de Gabi Stamate în timpul atelierelor de creație.
”O zi fastuoasă! Sunt bucuros că am putut să ducem la bun sfârșit Rezidența LiterArt. Acest proiect este un vis împlinit al meu pentru că în ’87-‘88 am avut bucuria și privilegiul ca împreună cu colegii mei de generație, Bogdan O. Popescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Robert Șerban, Alexander Baumgarten, să mergem la taberele naționale de creație Tinere condeie, care erau organziate de Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist și pentru noi era un lucru senzațional ca în acea epocă dictatorială să îi avem profesori pe Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Ion Mureșan, Ion Bogdan Lefter. Acolo era o atmosferă formidabilă. Țin minte că era o bătaie cine să ajungă la conferințele lui Cărtărescu și ale lui Iaru. Peste ani, m-am gândit să nu rămână fără urmări această faptă bună din adolescență și să fac chiar împreună cu Florin Iaru acest atelier de scriere creativă. Noi, anul trecut, am exersat ceva uluitor la Arad, unde am fost în vreo 4 sau 5 localități. A trebuit să inventăm ceva cu totul și cu totul ieșit din comun, încât oamenii să stea o oră jumătate ca la un spectacol la atelierele de scriere creative. Noi tot vorbim despre faptul că aceste ateliere de scriere creativă ar trebui să existe la facultăți, licee, în toată țara. Acest proiect este dus la bun sfârșit grație Muzeului Național al Literaturii Române, condus de bunul nostru prieten Ioan Cristescu, Asociației Euro CulturArt și Clubului Unesco-Adolescenții. Am reușit în urma unei selecții destul de puternice, au trimis multe persoane foarte multe texte, asta a fost prima surpriză, ne-a fost destul de greu să alegem. Am ales 7 autori la literatură și 7 artisți la arte plastic. Au rămas din șase pentru că Gabriel Cărtărescu a fost în Mexic. Asta este povestea faptului ca sunt 6 la literatură și 7 la arte plastice. Sper ca la anul să putem continua acest proiect”, a spus Dan Mircea Cipariu, coordonatorul Rezidenței LiterArt.
Florin Iaru: ” E o mare diferență între voi, cei care faceți artă vizuală și cei ce fac o artă lingvistică. În timp ce voi deprindenți o meserie pe care apoi o practicați, pentru cei care scriu existența este mult mai dură. Experiența mea, a lui Mircea Cărtărescu, a lui Alexandru Mușina și a tutuor colegilor mei ne spune următorul lucru, cu cât un adolescent e mai talentat cu atât are mai multe șanse să nu mai scrie nimic după 19 ani. E un fapt. Nu am izbutit până astăzi să aflu de ce. În adolescență lucrurile sunt mai clare, pentru unii există un tip de intuiție, pentru alții există un tip de învățare și de orgoliu. Noi eram printre cei cu ambiție și orgoliu, nu păream a fi talentați. Eram caracuda, ce se spunea la Junimea că e caracuda. În clipa în care vă găsiți o formulă în adolescență, din ce motive nu știu, încetează un soi de căutare a unor noi mijloace, a unor drumuri noi. Noi, oamenii maturi, suntem încântați cum niște oameni atât de tineri găsesc niște formule care ne plac. Cel mai tânăr poet la 16 ani, Vasile Poenaru, și-a închis cariera și a devenit un foarte bun editor. Schimbările care vor avea loc în mentalitatea voastră pentru că treceți de la adolescență la tinerețe, modul vostru de gândire se schimbă, dar dacă vă rămân tehnicile bine puse la punct veți putea recrea. Adolescenții care nu mai scriu au ajuns la o formulă fără să știe cum au ajuns acolo. Noi, oamenii maturi, avem un mare defect, când vă judecăm pe voi aplicăm criteriile noastre . Voi nu trebuie să îmi plăceți mie, tebuie să mă intrigați. Un bun prieten de-al meu, un poet decedat, Florin Mugur, mi-a spus un lucru în lumea asta nu te bate cu poeții oficiali, încearcă să fii un săritor la înălțime și pune-ți ștacheta la 2,47, acolo unde nu a putut să sară nimeni.Dacă îți pui ștacheta cu băieții care sar 1 metru o să fii foarte mulțumit. La fel se întâmplă și cu voi, să nu credeți în laudele noastre. Primii voștri dușmani suntem noi. Artiștii au știința obiectului, scriitorii în România nu o au. Plasticienii învață tehnici, scriitorii din România nu sunt autodidacți și din cauza asta cei mai mulți ratează, nu au un set minimal de unelte. Oamenii nu inventează nimic altceva decât tehnici, restul rămâne la fel, dragoste/dușmănie, moarte/viață, prietenie/ dușmănie, război/pace, disperare/speranță. Astea sunt temele. De 10 mii de ani nu vorbim de nimic altceva, tot ce diferă este tehnica. ”
***
Antologia „Itinerarii”, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române din București, cuprinde textele câştigătoare sau scrise pentru programul „Rezidenţa LiterArt Franța-România” – prima rezidenţă de scriere creativă şi creaţie vizuală din România dedicată adolescenţilor. În prima vacanţă intersemestrială a acestui an, între 4-8 februarie 2019, au avut loc, în spaţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, ateliere de scriere creativă coordonate de scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, precum şi ateliere de creaţie vizuală coordonate de Maestrul Mircia Dumitrescu şi artistul vizual Mihai Zgondoiu. Au fost prezenţi 6 adolescenţi pentru secţiunea literară (în ordine alfabetică): Ioan Coroamă (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iaşi), Vlad C. Dragne (Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti), Denisa Lepădatu (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi), Elisa Merca (Şcoala Germană Hermann Oberth, Voluntari), Luca Ştefan Ouatu (Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi) şi Diana Vlasa (Liceul Vocaţional de Artă, Târgu Mureş). Au fost prezenţi 7 adolescenţi pentru secţiunea arte vizuale (în ordine alfabetică): Maria Alexandra Bărbieru (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Bucureşti), Ioana Ionescu (Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti), Silvia-Ioana Niculae (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Constantin Popovici (Liceul de Arte Plastice, Timişoara), Matei Rădulescu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Sânziana Maia Vieru (Liceul de Arte Plastice, Timişoara) şi Maria Anastasia Soleanu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti).
„Rezidenţa LiterArt Franța-România” este un program literar, artistic şi educaţional organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenţii. Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului. Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Simona IONIȚĂ
Foto: Roxana LEPĂDATU & Simona IONIȚĂ