spot_img

Teatrul absurdului, trecut prin filtrul adolescenței la cea de-a patra ediție a RELIEF

Cea de-a patra ediție a Laboratorului de teatru tânăr RELIEF, care va avea loc în perioada 15 – 19 mai 2019, la Teatrul EXCELSIOR din București, este dedicată dramaturgului Eugène Ionesco și își propune să exploreze și să interogheze, prin filtrul creativ adolescentin, ipostaze din universul de creație al dramaturgului. Timp de patru zile, adolescenții din șase trupe de teatru vor lucra scene din textele lui Ionesco, sub îndrumarea câtorva dintre cei mai prolifici tineri artiști din România: regizorii Bogdan Georgescu, Andrei Măjeri, Radu Iacoban, Alex Bogdan, Horia Suru și Matei Lucaci-Grünberg, alături de nume cunoscute din sfera muzicală: Tudor Popescu, Mihai Preda (Psihotrop), Aida Sosic, Alex Bălă, Petre Ancuța și Sever Bârzan. Cele șase trupe de liceeni participante la Relief #4 sunt: Amprente (Brașov), Atelierul de teatru (Botoșani), Brainstorming (București), Drama Club (Botoșani), Teatrul Mircea Albulescu (Câmpina) și Victory of Art (București). RELIEF #4 începe miercuri, 15 mai 2019, cu spectacolul Turandot după Carlo Gozzi, regia Sânziana Stoican. În perioada 16 – 18 mai, pe scena Teatrului EXCELSIOR, trupele de liceeni vor prezenta spectacolele de teatru deja pregătite, în fața publicului și a juriului compus din actorii Andreea Grămoșteanu, Adrian Titieni și Andi Vasluianu, care vor desemna cea mai bună performanță. Spectacolele de teatru tânăr (secțiunea competitivă a RELIEF), cu care trupele intră în concurs sunt: ”Cercul poeților dispăruți” de Nancy H. Kleinbaum – Amprente (Brașov), ”Alice în Țara Minunilor”, adaptare după Lewis Carroll – Atelierul de Teatru (Botoșani), ”Despre români numai de bine”, text original – Brainstorming (București), ”Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind – Drama Club (Botoșani), ”Exploziv” de Elise Wilk – Teatrul Mircea Albulescu (Câmpina), ”Biloxi Blues” de Neil Simon  – Victory of Art (București).

Secvențe (secțiunea necompetitivă a RELIEF), reprezintă rezultatele laboratorului creativ la care adolescenții participă timp de patru zile alături de regizori și colaboratorii lor muzicali, pornind de la dramaturgia ionesciană. Gala de închidere a Festivalului va avea loc duminică, 19 mai, ora 20:00, la Teatrul EXCELSIOR, când publicul va putea viziona secvențele construite în timpul laboratorului de fiecare dintre cele șase echipe. Tot atunci, va fi desemnată și trupa câștigătoare a RELIEF 2019.

Programul acestei ediții este completat de un masterclass cu actorii Cosmina Stratan și Andrei Huțuleac, moderat de Andreea Borțun. Întâlnirea dintre cei doi actori va prezenta o perspectivă unică asupra artei actorului prin prisma a două medii artistice diferite: teatru și film, într-un dialog relaxat între invitați și public.

Prin tema din acest an, RELIEF explorează acele șabloane comportamentale și mecanisme care compun dinamica (uneori ireal de absurdă a) lumii în care trăim, procesul accelerat de „rinocerizare”, stereotipizarea limbajului, clișeizarea existenței individuale și colective, alienarea, depersonalizarea și multe alte fenomene care ne determină deseori să etichetăm realitățile înconjurătoare printr-un hashtag #absurd.

 

Intrarea la evenimentele din cadrul RELIEF #4 este liberă, cu excepția spectacolului din deschidere. Biletele pentru acesta pot fi achiziționate prin rețeaua bilet.ro sau de la casa de bilete Teatrului EXCELSIOR.

Pentru mai multe informaţii:
http://relief.teatrul-excelsior.ro/
https://www.facebook.com/laboratorelief/

Organizatori: Teatrul EXCELSIOR în parteneriat cu Asociația T.E.T.ALEXANDRIA (T.E.T.A.).

Parteneri: Arcub, Teatrul Național București, Centrul Cultural Expo Arte, Hotel Intercontinental, Societatea de Transport București (STB), Pura Vida, Little Bucharest

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România București fm, RFI, AGERPRES, Leviathan.ro, Senso TV, Iqool, Matricea Românească, BookHUB, Online Gallery, SUB25, Calendar Evenimente.

Sponsori: 5 to go, LaPlăcinte, Keia, SanoVita, Pan Food.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508