spot_img

Prima Conferință de Muzicoterapie din România

Sâmbătă, 25 mai  2019, la Universitatea Națională de Muzică București, are loc prima Conferință de Muzicoterapie din România, organizată de Asociația Română de Muzicoterapie și  de Universitatea Națională de Muzică București. Sunt invitați să susțină prelecțiuni Prof Doctor Karin Shumacher, Universitatea de Arte din Berlin, Prof Doctor Jos de Bakcher, Facultatea de Medicină din Leuven, Școala de Arte ”Luca”, Leuven, Angelica Postu,pianistă/muzicoterapeută, Centrul Universitar de Psihiatrie ”Charite”, Berlin, Dr. Sc. Mus. Monika Nöcker-Ribeaupierre, Centrul Liber de Muzicoterapie, Munchen. Locuri disponibile:70. Taxa de participare: 150 RON / studenți: 75 RON. Pentru înscrieri: info@muzicoterapie.com. ”În data de 25 mai ne bucurăm să fim găzduiți de Universitatea Națională de Muzică din București. Am reușit cu mult timp înainte să invităm trei profesori de la trei mari instituții universitare din Europa; în primul rând, prof.dr. Karin Schumacher, care a pus bazele studiului de muzicoterapie de la Berlin și care are strânse legături cu Viena și cu Londra. Dumneaei va susține un referat despre muzicoterapia la copiii cu autism – o temă desigur foarte discutată și în România – și este autoarea multor cărți pe care le va și prezenta la București despre relația emoțională cu copilul afectat de autism. Avem, de asemenea, invitată pe prof.dr. Monika Nocker-Ribeaupierre, care sosește de la Centrul lider muzicoterapeutic din Munchen, de asemenea autoare a unor cărți extraordinare despre neonatologie și despre rolul muzicii în medicină și despre muzicoterapie și durerile fizice, așadar despre medicina psiho-somatică. Și, nu în ultimul rând, la fel de important, profesorul Jos de Backer, care reprezintă Belgia. Dumnealui este specializat în domeniul psihiatriei și va susține un referat despre muzicoterapia în domeniul psihiatriei la adulți. Iar eu, desigur, voi prezenta un referat introductiv. Ne dorim la început să împrietenim publicul prezent cu bazele muzicoterapiei, efectele terapeutice ale acesteia și, de asemenea, să clarificăm cui ne adresăm și care sunt oamenii care pot să profite de aceste efecte ale muzicii și voi încerca să fac o introducere foarte clară despre cercetările valoroase de până acum.”, a declarat Angelica Postu, coordonatoarea conferinței.

 

Născută la Graz într-o familie cu tatăl provenind din Mediaș, Karin Schumacher a studiat în anii 1970 muzicoterapie la Conservatorul din Viena și Muzicologie și mișcarea elementară la Institutul Orff din Salzburg, absolvind ca studentă a renumitei Muzicoterapeute Gertrud Orff. Au urmat vizite de studiu la Birmingham, Londra, New York și Toronto. Între 1974 – 1982 a lucrat ca muzicoterapeut la Clinica de Psihiatrie Berlin Spandau, Departamentul de Psihiatrie pentru copii, adolescenți și adulți. În 1984 fondează studiile în Muzicoterapie (astăzi studii masterale) la Universitatea de Arte din Berlin, unde predă actual ca profesor. În 2000, ea a obținut și licența de psihoterapeut pentru copii și adolescenți. Accentul lucrărilor sale este pus pe terapia cu copiii cu autism, pentru a căror cercetare științifică a dezvoltat instrumentul de evaluare „Evaluarea calității relației emoționale”, o importantă scală de depistare si intervenție terapeutică folosită la nivel Internațional în toate instituțiile de muzicoterapie. Este invitată constant în calitate de lector la Conservatorul din Viena, la Universitatea de Muzică și Arte Speciale din Oslo, Universitatea de Muzică din Zürich și la Universitățile din Vilnius, Stockholm, Leuven și Frankfurt.

Jos de Backer este profesor de muzicoterapie la Colegiul de Arte din Leuven (LUCA), Belgia, dar și conducatorul programului de masterat și studii doctorale în muzicoterapie. Este șeful Departamentului de Muzicoterapie din cadrul Centrului Psihiatric Universitar KU Leuven, campusul Kortenberg, Belgia, unde lucrează ca muzicoterapeut tratând pacienți cu psihoze si pacienți cu tulburări de personalitate. Jos de Backer este specialist în improviația muzicală clinică. Jos de Backer va dezbate tema: „ To play or not to play: music therapeutic interventions in clinical improvisation”.

 

Născută în 6 noiembrie 1988, pianista Angelica Postu a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu” din, București, unde a avut-o ca profesoară pe Mihaela Zamfirescu. În 2011 și-a încheiat studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Secţia Interpretare muzicală – pian, la clasa profesoarei universitare Dana Borșan, lect. univ. dr. Delia Pavlovici, conf. univ. dr. Viorela Ciucur (Acompaniament), lect. univ. dr. Adriana Maier (Muzică de cameră). În 2009 a fost studentă bursieră la Universitatea de Arte (UDK), Secţia Pian principal – Berlin (prof. Sorin Enăchescu), cu un masterat în Music Therapy Postgraduate Studies. În paralel cu studiile muzicale a urmat cursurile Facultății de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Din 2012 este masterand (Interpretare muzicală, pian) la Conservatorul Regal Flamand din Bruxelles (clasa prof. Daniel Bluementhal). A urmat cursuri de interpretare muzicală sub îndrumarea prof. Kevin Kenner (Anglia), prof. Roberto Russo (Italia), prof. Einar Steen Nokleberg (Norvegia), prof. Daniel Goiți (România), prof. Christian Beldi (Germania).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508