Joi, 23 mai 2019, de la 18:30, la SwitchLab (Palatul Universul, Str. Ion Brezoianu 23-25, Corp A, etajul 5), sunteți așteptați la Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #5. Invitat Matei Bejenaru. Gazdă Aurora Király.
Proiectele lui Matei Bejenaru reflectează asupra schimbărilor sociale din ultimele două decenii în țările post-comuniste, asupra mentalităților și stilului de viață din aceste țări. Imigrația lucrătorilor români spre Vest a fost analizată în proiecte precum Travel Guide, Maersk Dubai sau Strawberry Fields Forever, selectate pentru diverse expoziții internaționale, cum ar fi cele din Tate Modern, Galeria de nivel 2 din Londra în 2007, Bienala din Taipei în 2008, sau prezentate în România, de exemplu la Galeria Nouă.
Proiectul său experimental de muzică corală, lansat în 2010, Songs for a Better Future, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern din Londra, Frontul de Vest la Vancouver, Kuenstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck, Laakteater Haga. Cel mai recent episod al acestui proiect, Oda materiei, a fost expus la Muzeul Național al Muzeului Contemporan din București și la Bienala de Artă Art Encounters din Timișoara.
Proiectul de fotografie documentară Prut, organizat în 2018 de Galeria Anca Poterașu la Muzeul Țăranului Român, explorează peisajul rural în diversele sale aspecte topografice, sociale și economice din arealul satelor de-a lungul râului Prut. Cele peste 1500 de negative fotografice realizate în ultimii șapte ani fac parte dintr-o viitoare bancă de imagini, o arhivă vizuală ce urmărește pe termen lung modificările satului românesc din acest teritoriu.
Mediile folosite se centrează în ultimii ani asupra fotografiei și filmului documentar, la intersecția dintre arte vizuale și cercetare artistică, dar implică de multe ori și performance-ul sau instalația.
Matei Bejenaru este absolvent al Institutului Politehnic Iași și al Universității de Arte „George Enescu” Iași. În anul 2006 a obținut doctoratul în Estetică al Universității „Al.I. Cuza” din Iași. Din 1999 predă fotografia și arta video la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.
Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada (2001-2011). Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.
În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.
Traiește și lucrează la Iași.
//
Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană este un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
– interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
– atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.
Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.
Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.
Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă, Anca Poterașu Gallery
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI Romania, Modernism Punct Ro, FEEDER.ro
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
//
Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.
aurorakiraly.weebly.com
–
SwitchLab este o platformă inițiată de Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu, care reunește un spațiu de artă contemporană și un studio de fotografie, asociere ce are ca scop susținerea producției de proiecte artistice care folosesc medii precum imaginea si sunetul.