În curând, la Editura Tracus Arte va apărea volumul Manual de întrebări, de Carmen-Francesca Banciu, cu o prefață semnată de Carmen Mușat.
Dens și provocator atât prin temele abordate, cât și prin construcția narativă de mare rafinament, Manual de întrebări este o carte ce impresionează prin varietatea tipologiilor umane și a situațiilor de viață relatate, prin luxurianta explozie de culori, sunete, mirosuri și gusturi ce definesc universul aproape mitic al copilăriei. Un roman latent care-și invită cititorii într-o veritabilă călătorie inițiatică în tainele realului și ficționalului deopotrivă. Proza aceasta în care realismul cel mai tăios e potențat de o stranie poeticitate are, în „Profesoara de pian” de pildă, expresivitatea percutantă din Moderato cantabile de Marguerite Duras și amintește, în special în povestirile lui Filutek, de non-eroii lui Beckett, Malone și Molloy, de Zacharias Lichter, filosoful rătăcitor imaginat de Matei Călinescu, și de August Prostul, clovnul alb, inocent și ironic, din scrierile lui Norman Manea. – Carmen Mușat
„Am ajuns prin cimitir. Pentru că vreau să-i regăsesc pe cei care sunt și pe cei care nu mai sunt. Dâra înserării se prelinge pe potecă săltând ușor pe stropii de apă căzuţi din găleata femeii. Departe, o femeie stropește pământul. Pământul morţilor din cimitir. Pământul celor vii care și-au cumpărat viitoarea odihnă. Femeia stropește pământul oamenilor. Trecutul. Prezentul. Prostii. De fapt, eu vreau să vorbesc despre cu totul altceva. Un rug roșu de flori adună toată lumina asfinţitului în el, sângerând moartea unei zile. Mă duc să văd pe acolo cine a mai murit. Cine a mai murit de când am plecat eu.” (fragment din Manual de întrebări)
Carmen-Francesca Banciu a făcut parte din grupul Generatia ʼ80 și Cenaclul de Luni și a debutat în 1984, la Editura Cartea Românească, cu volumul Manual de întrebări. În 1985, cariera ei literară în România a fost abrupt încheiată. În urma obținerii Premiului Internațional de proză scurtă, cât și a Premiului acordat de Juriului elevilor și studenților din Orașul Arnsberg pentru povestirea „Ghetou strălucitor”, tradusă de Rolf Bossert, a primit interdicția de a publica. În 1991, a fost invitată la Berlin, în cadrul Programului Artist-in-Residence al DAAD pentru anul în curs. Din 1992 trăiește ca scriitor independent. Din 1996, Banciu își scrie cărțile în limba germană. Volumele ei au apărut la editurile Rotbuch Berlin, Rotbuch Hamburg, Rotbuch/ Eulenspiegel, Volk und Welt, Ullstein si PalmArtPress. Banciu a primit numeroase premii și burse prestigioase. Textele ei au fost traduse în mai multe limbi. Trei dintre volumele ei au apărut în traducere în limba engleză. Romanul Vaterucht în traducere engleză urmează să apară în toamna lui 2019. În 2018, romanul său Lebt wohl, Ihr Genossen und Geliebten a fost nominalizat pentru Deutscher Buch Preis, clasându-se printre cele mai apreciate 20 de romane din spațiul de limbă germană ale anului 2018. Printre altele a publicat: Trilogie der Optimisten: Vaterucht Das Lied der traurigen Mutter, Lebt wohl, Ihr Genossen und Geliebten!, PalmArtPress (2019), Ein Land voller Helden, Berlin ist mein Paris, Geschichten aus der Hauptstadt, Fenster in Flammen, Leichter Wind im Paradies.
https://edituratracusarte.ro/2019/05/15/manualdeintrebari/