spot_img

Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice

Institutul Cultural Român și Facultatea de Arhitectură a Universității din Lisabona (FAUL) organizează între 14 mai și 1 iulie 2019, în pavilionul Auditoriului Rainha Sonja da Suécia | CUBO al Facultății de Arhitectură, expoziția „Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice“. Marți, 14 mai, la ora 15.00, cu ocazia inaugurării expoziției, va avea loc o serie de conferințe susținute de profesorul doctor arhitect Sorin Vasilescu de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ (UAUIM) din București, profesorii João Pardal Monteiro și Antonio Castelbranco de la FAUL și de arhitectul Gelu Savonea, director adjunct al ICR Lisabona.

Expoziția „Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice“ este alcătuită din nu mai puțin de 120 de panouri prezentând, prin intermediul unor imagini recente sau de arhivă, tot atâtea spectaculoase opere de arhitectură, câte 40 pentru fiecare dintre cele trei țări vizate. Selecția lucrărilor și a arhitecților din Italia și România a fost făcută de arhitectul Sorin Vasilescu, iar cea a lucrărilor/ arhitecților din Portugalia a fost făcută de arhitectul Sorin Vasilescu în colaborare cu arhitectul Gelu Savonea, în cursul unei ample vizite de documentare realizate cu sprijinul ICR Lisabona în anul 2016.

 

Timp de mai bine de o jumătate de secol, istoricii de specialitate au părut să ignore tot ce nu se încadra în tiparele arhitecturii de tip Bauhaus sau corbusianist. Odată cu maturizarea postmodernismului și neoraționalismului însă, curentele de arhitectură maturizate în Italia, România și Portugalia în perioada interbelică (dar radiind și în Franța, Spania, America Latină și Africa) au început a fi recunoscute ca alcătuind un al doilea filon, meridional/ latin, al devenirii arhitecturii universale. În fapt, după epuizarea „modernismului“, victimă a propriului succes, şi după apariţia postmodernismului şi a neoraţionalismului, putem mai ușor observa că arhitectura contemporană este, atunci când își exploatează resursele de creativitate, mai degrabă moştenitoarea acestor curente decât a școlii funcționaliste identificate cu Bauhaus și Le Corbusier. Această observație stă la baza conceptului expoziției „Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice“, care se constituie și într-un prilej de a explora circulația ideilor într-o Europă ce traversa una dintre perioadele sale cele mai fertile din punct de vedere cultural.

 

Arhitect, profesor universitar, doctor în arhitectură, membru al Uniunii Arhitecţilor din România, Sorin Vasilescu este şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru al Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio (CISA) de la Vicenza, membru al Asociaţiei Europene pentru Învăţământul de ArhitecturăVisiting Professor la facultăţi de arhitectură din Strasbourg, Liège, Milano şi Torino.

La Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti este titularul cursurilor de Istoria Arhitecturii Moderne şi Contemporane, Comunicări vizuale, Arhitectura spaţiului interior, Stiluri, Istoria artelor vizuale.

A fost membru al Senatului Universităţii de Arhitectură şi Urbanism (1990-2012. A fost de asemenea preşedinte (2002-2006) al Comitetului Naţional Român al ICOMOS, director al Şcolii de Înalte Studii a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (2004-2008). În prezent, activează şi ca Preşedinte al Fundaţiei Giulio Magni (din 2008). În 2015 a primit Premiul „Opera omnia” al Academiei Române.

 

Lista arhitecților ale căror lucrări sunt prezentate în expoziție:

 

Italia România Portugalia
Adalberto Libera

Giuseppe Terragni

Marcelo Piacentini

Giovanni Michelucci

Giò Ponti

Angiolo Mazzoni

Giovanni Muzio

Mario Ridolfi

Pietro Lingeri

Mario Fagiolo

Giuseppe Vaccaro

Gino Franzi

Mario de Rienzi

Luigi Moretti

Giuseppe Spatrisano

Attilio Spaccarelli

Luigi Piccinato

Gino Cancelotti

Alfredo Scalpelli

Eugenio Montuori

Giovanni Guerrini

Pietro Aschieri

Arturo Dazzi

Arnaldo Foschini

Giuseppe Petazzi

Vittorio Morpurgo Ballio

Alessandro Canestri

Vittorio Bonadè Bottino

Enrico del Debbio

Ernesto Rapisardi

Gaetano Rapisardi

Elise Lazăr

Duiliu Marcu

Horia Creangă

Haralambie Georgescu

George Matei Cantacuzino

Marcel Iancu

Octav Doicescu

Arghir Culina

Richard Bordenache

Petre Antonescu

Radu Dudescu

Paul Smărăndescu

Emil Nădejde

George Cristinel

Nicolae Nenciulescu

Constantin Moșinschi

Ion Pușchilă

Nicolae Goga

Constantin Joja

Marica Cotescu

George Damian

Louis S. Weaks

Edmond van Saanen Algi

Walter Froy

Tullio Turconi

Emilio Turconi

Porfírio Pardal Monteiro

José Cotinelli Telmo

Cassiano Branco

Carlo Florencio Dias

Cristino da Silva

Jorge Segurado

Raul Lima

Adelino Nunes

João Simões

António Lino

Veloso Reis Carmelo

Julio Brito

Mario Abreu

Januário Godinho

Agusto Rodrigues da Silva

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508