spot_img

Expoziția ”București, oraș în matricea otoman-orientală”

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul împreună cu partenrii săi, Consulatul General al României la Istanbul și Küçük Mustafa Pașa Hamam, organizează o expoziție inedită cu titlul ”București – oraș în matricea otoman – orientală”. Cele 24 de colaje, pregătite special să fie prezentate în Turcia, vor fi dezvăluite publicului în data de 18 mai 2019, de la ora 16.00, în spațiul expozițional al Küçük Mustafa Pașa Hamamı, unde vor rămâne expuse până la finalul lunii mai 2019.

Imaginile unicat vor fi aduse și prezentate publicului de arh. Dan Lăcătuș, autorul expoziției, curatori fiind dr. Cătălin D. Constantin și arh. Ionel Motoc.

Tema expoziției este una puțin cercetată, dar foarte interesantă pentru identitatea hibridă a orașului București, de astăzi. Dincolo de clădirile construite în epoci foarte diferite, partea centrală a capitalei păstrează încă fragmente din întortocheata tramă stradală din veacurile vechi, în stil tipic oriental.

Expoziția cuprinde 24 de colaje, care fac referire la matricea otoman-orientală a orașului București și care exemplifică modul în care s-a format și a evoluat Bucureștiul.

Expoziția eveniment „București, orașul în matricea otoman-orientală” susținută de ICR Istanbul este prima expoziție de acest gen care reliefează influențele otomane în arhitectura Bucureștiului.

Arh. Constantin Dan Lăcătuș este specialist al Ministerului Culturii în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice. A fost implicat în urmărirea și coordonarea restaurării pentru următoarele proiecte care au vizat impozante clădiri de patrimoniu precum: Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară, Arcul de Triumf, Hotel Continental, Palatul Regal, Caru’ cu Bere, Hotel Cișmigiu, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Țăranului Român și a multor monumente de clasă “A” și “B” din București și din țară.

Arh. Dan Lăcătuș semnează frecvent articole despre restaurarea de clădiri de patrimoniu, critică de artă și antropologie în publicații de specialitate. Arh. Dan Lăcătuș este redactor sef revista „AXA-Spațiul construit” – articole, critică de artă, istoria arhitecturii, tehnici de restaurare, interviuri în reviste: „Cariere”, „lgloo”, „Casa Lux”, „fiX,q-gratiul construit”, „Arhitext design” etc. De asemenea, arh. Dan Lăcăturș este autorul multor ilustrații și coperți de carte: Tudor Cristian Roșca – „20121′ – Fundația Culturală Antares, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Tudor Cristian Roșca – „Animale &Planete”, Fundația Culturală Antares, Marius Ghilezan – „Hoția la români” – Editura Corint, Marius Ghilezan – „lmpostura” – Editura Corint, Cele mai frumoase poeme de dragoste – Editura Homer.

Conf. dr. Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Studii Culturale, Facultatea de Litere, Universitatea București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în anul 2003, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene.

Arh. Ionel Motoc este arhitect cu o bogată activitate în restaurare de clădiri monument din București și din alte orașe.

Proiectul expozițional urmărește evidențierea evoluțiilor arhitectonice ale Bucureștiului, a influențelor sau a suprapunerilor unor elemente foarte diferite, din epoci diferite, pe o matrice inițială impusă istoric și cultural de către conjunctura politică a Balcanilor Evului Mediu.

În mod particular, expoziția propusă face referire la influențele otomane în arhitectura Bucureștiului, influențe care exemplifică maniera în care s-a format și a evoluat Capitala, de la concepte arhitecturale și funcționale, cu materiale specifice, de la hanuri, caravanseraiuri și palate, până la arhitectura sacră.

Proiectul București – orașul în matricea oriental otomană este o adevărată premieră, atât din perspectiva unicității temei, cât și a modului de realizare a acesteia, colajul, care exprimă în maniera cea mai artistică și expresivă suprapunerile influențelor arhitecturale.

Prin acest eveniment, ICR Istanbul atinge o serie de obiective extrem de importante, cum ar fi  reliefarea influențelor otomane și orientale din arhitectura Bucureștiului,  evidențierea “țesutul urban” al Bucureștiului, ca rezultat al unui “covor-chilim“ în perpetuă transformare, creștere, reparare cu aceleași simboluri de conviețuire și funcționare a comunității urbane. Astfel, odată ce capătă viață, proiectul însuși este un mijloc de promovare a patrimoniului românesc, ca parte din patrimoniul european, cu accent pe contribuția operelor românești la cultura universală. / transmite ICR Istanbul

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508