Vineri, 10 mai 2019, ora 18:00, la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Varşovia, organizează vernisajul expoziției itinerante „Arhitectura Centenarului”. Expoziția va fi prezentată și se va desfăşura în cadrul Festivalului Culturii Române la Cracovia, eveniment de tradiţie organizat în fiecare an de Institutul Cultural Român de la Varşovia şi aflat anul acesta la cea de-a XII-a ediţie. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 10 – 31 mai 2019 și constă într-o selecție reprezentativă de imagini ale unor repere arhitecturale construite în România între anii 1918 și 2018, selecție realizată de către prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, membru al Uniunii Arhitecţilor şi al Ordinului Arhitecţilor din România.
„Arhitectura Centenarului” este un proiect înscris în seria evenimentelor pe care Primăria Municipiului București, prin creart, le organizează pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 şi a fost pentru prima dată prezentată la Bucureşti, în Pasajul Universităţii, în perioada 4 – 18 mai 2018. Tot anul trecut, expoziţia a făcut parte din programul celei de-a IV-a ediții a festivalului MUST de Arhitectură, ce s-a desfășurat în perioada 12 – 20 octombrie 2018 la Iași și a fost itinerată la Bacău, la sediul Consiliului Județean și al Prefecturii Bacău, în perioada 29 noiembrie – 20 decembrie 2018 şi la Muzeul de istorie „Iulian Antonescu” în perioada 20 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019. În afara ţării, expoziţia a putut fi vizitată la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena, în perioada 17 noiembrie – 7 decembrie 2018 și la Biblioteca Națională a Algeriei din Alger în perioada 12 – 20 decembrie 2018.
Discursul cronologic tematizează trei perioade distincte în arhitectura românească: perioada interbelică, perioada de după Al Doilea Război Mondial, precum şi perioada de după Revoluția din decembrie 1989. Expoziţia itinerantă „Arhitectura Centenarului” este coordonată de curatoarea Ana-Daniela Sultana și este însoţită de un argument oferit de acad. Răzvan Theodorescu, vice-preşedinte al Academiei Române, precum şi de un catalog al expoziţiei în limba polonă.