spot_img

Editura Muzeul Literaturii Române la Bookfest

În 2019, Muzeul Național al Literaturii Române, reprezentat de Editura Muzeul Literaturii Române,și Muzeul Municipiului București, expun împreună, la Salonul Internațional de Carte BOOKFEST, volume de literatură, studii, critică și istorie literară, albume semnate de cele mai reprezentative nume ale literaturii române și cataloage de colecţie sau de expoziţie. La cea de-a XIV-a ediție BOOKFEST, desfășurată în perioada 29 mai – 2 iunie, la Romexpo, Pavilionul B2, Editura Muzeul Literaturii Române (Standul A20) participă cu peste 250 de titluri.

Noutăți:

Victor Ivanovici, Itinerarii românești (și câteva pretexte teoretice), vol. II – Această nouă serie de Itinerarii… „exotizează” mai multe eseuri, în principiu pe teme românești, „în credința că aiurea îl pune pe aici într-o mai justă lumină”. Cartea cuprinde și un capitol dedicat diasporei, ca joc între înăuntru și în afară, joc pe care textele de tip teoretic, axate pe problematica îngemănată a traducerii și a comparatisticii, îl fac și mai explicit.

Ion Vinea, Opere, vol. XI, Publicistică – Coordonat de Elena Zaharia-Filipaş şi Magdalena Răduţă, volumul adună articolele, preponderent politice, publicate de Vinea în Evenimentul zilei între anii 1941 și 1942.

Nicolae Chiriac Quintescu, Năzuințe spre ideal, vol. II, Lingvistice – În acest volum găsim în Quintescu un desăvârşit stăpân al fonetismului istoric, al morfosintaxei şi lexicului latin în evoluţia lor bimilenară, cu toate transformările suferite de idiomul romanilor până la transformarea lui în multiplicatul poliedru romanic, neolatin. Este latura de latinist, de romanist şi de românist a lui Nicolae Ch. Quintescu.

Nicolae Rață, Eseuri de teorie literară – Cartea reunește sinteze referitoare la istoria și structura disciplinei, analize ale unor câmpuri tematice, idei și poziții personale (Tudor Vianu, Lucian Blaga, Odobescu, Eminescu) adresate atât studenților și profesorilor, cât și celor interesați de cultură, în general.

Génica Athanasiou. Viața pasionantă a unei actrițe românce din avangarda pariziană (1897 – 1966) – În volumul bilingv, Laurence Meiffret ne pune la dispoziție o serie de fotografii, desene și documente care însoțesc biografia palpitantă a celei care i-a fost muză și parteneră lui Antonin Artaud.

Gherasim Luca – Catalogul editat cu ocazia expoziției „Gherasim Luca: Erou-limită” (19 aprilie – 14 iulie 2019, MNLR) prezintă, pe lângă o selecție din celebrele cubomanii și colaje narative, cinci texte inedite semnate de Gherasim Luca.

Album macedo-român – Editat în 1880 sub direcția lui V.A. Urechia, această bijuterie editorială, bogat ilustrată cu gravuri, desene și fotografii, cuprinde lucrări și compoziții muzicale semnate de mari nume ale epocii, românești și străine.

Eli Lotar, Scrisori/Lettres (1924 – 1926) – Fotograf și cineast francez de origine română, fiu al lui Tudor Arghezi, Eli Lotar și-a trăit tinerețea plănuindu-și în fel și chip fuga din casa tatălui. Scrisorile adunate în acest volum sunt dovezi ale spiritului său nonconformist și hotărât, secvențe de viață care conturează portretul unui veritabil „vagabond de rasă”, cum își spunea el însuși.

Eli Lotar (album) – Fotograf și cineast, Eli Lotar a avut un rol marcant în avangarda pariziană. Operele lui esențiale sunt analizate în acest volum într-o lumină nouă, urmărindu-i parcursul de la Noua Viziune la filmul documentar, plimbările urbane sau prin peisaje bucolice, portretele realizate în studio și cele surprinse în viața de zi cu zi, instantaneele corpurilor în mișcare, fără a lăsa deoparte lucrările sale cu implicare socială și politică.

Four British Poets / Patru poeți britanici – Volumul cuprinde o selecție de poezii semnate de patru autori britanici, traduși în română pentru prima dată. Imtiaz Dharker, W.N.  Herbert, George Szirtes, Mark Waldron au participat la atelierul „Lidia Vianu’s Students Translate” 2019.

Itinerarii culturale România-Franța – Albumul cuprinde piese spectaculoase – manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondență, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica și evoluția legăturilor istorice și culturale româno-franceze.

Caietele Avangardei, nr. 13/2019 – Numărul acesta este dedicat scriitorului Virgil Teodorescu, reprezentant al celui de-al treilea val al suprarealismului românesc. Printre semnatari îi întâlnim pe: Marieva Ionescu, Dan Gulea, Michael Finkenthal, Paul Cernat ș.a.

 

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

 

VINERI 31 MAI

ORA 17.00, standul MNLR

Ștefan Petică, Opere, vol. V

Participă: Nicoleta Presură-Călina, Mihai Zamfir, Alexandru Farcaș

 

SÂMBĂTĂ 1 IUNIE

ORA 12.00, standul MNLR

Primul Război Mondial în Europa: realitatea literaturii, literatura realității First World War in Europe: the reality of literature, the literature of reality

Participă: Raluca Dună, Alin Ciupală, Carmen Mușat

 

ORA 14.00, standul MNLR

Victor Ivanovici, Itinerarii românești (și câteva pretexte teoretice), vol. II

Participă: Victor Ivanovici, acad. Mircea Martin, prof. univ. dr. Liviu Papadima, Ioan Es. Pop

 

ORA 17.00, standul MNLR

Caietele Avangardei nr. 13 / 2019

Participă: Ion Pop, Petre Răileanu, Paul Cernat, Vasile Mihalache

 

ORA 18.30, standul LIRE LA FRANCE

Génica Athanasiou: Viața pasionantă a unei actrițe românce din avangarda pariziană

Participă: Laurence Meiffret, Felix Alexa, Ioan Cristescu

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508