Marți, 7 mai 2019, ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței, nr.64-66), ”Euro Fest-Teen / SALUT, ADOLESCENȚA!” a fost deschis cu CENACLUL DE MARȚI, o lectură publică a câștigătorilor Concursului Național ”Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” (2017) și Concursului Național ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților” (2018). Au susținut o lectură publică Denisa Lepădatu (Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Galați) și Vlad C.Dragne (Colegiul Național ”Sf.Sava”, București). Moderatori au fost scriitorii și profesorii de scriere creativă Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru. ”Clubul UNESCO-Adolescenții este cea mai veche organizație de adolescenți din România, înființată în 1991 de maestrul George Mihăiță, organizație care este inițiatoarea acestui program Euro Fest-Teen / SALUT, ADOLESCENȚA. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie și Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenții, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Vor fi câteva zile de lecturi publice, de proiecte vizuale, de spectacole de teatru. Ne-am gândit să debutăm această a 22-a ediție cu o lectură publică. În februarie, timp de aproape 6 zile, împreună cu Florin Iaru am coordonat prima rezidență literară și de arte vizuale din România dedicată adolescenților, LiterArt, în urma unui concurs de manuscrise și proiecte vizuale și alături de partea literară cei care au girat operele vizuale și exercițiile vizuale au fost maestrul Mircia Dumitrescu și Mihai Zgondoiu. Eu și Florin Iaru ne-am gândit să invităm să susțină o lectură publică pe doi autori adolescenți care au participat la Rezidența LiterArt”, a spus Dan Mircea Cipariu, în deschiderea Euro Fest-Teen / SALUT, ADOLESCENȚA!. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.
Florin Iaru l-a prezentat pe Vlad C.Dragne (Colegiul Național ”Sf.Sava”, București): ” În ciuda faptului că nu se mai nasc scriitori în timpurile noastre, suntem convinși că gata, s-a terminat cu literatura, cu arta, de două mii de ani ea renaște, învie, se modifică. Arta nu e moartă, arta se transformă. Eu țin niște cursuri de proză, adresate oamenilor care au această pasiune a scrisului, care ori nu știu ce să scrie, ori nu știu să scrie. Nu mă uit niciodată la vârsta celor care depun manuscrise pentru că școala pe care o fac m-a învățat că nu există limită de vârstă. Cele mai mari surprize le-am avut de la două persoane care depășiseră ușurel maturitatea și care au debutat în urma cursurilor pe care le-am ținut împreună cu Marius Chivu, e vorba de Anca Vieru și Ion Pleșa, el debutase în poezie, fusese descoperit de Geo Dumitrescu prin 1980. Am avut de-a lungul timpului 4 cursanți cu vârsta sub 18 ani. Unul dintre ei este Vlad C. Dragne. El nu se exprimă doar în proză ci este și un iubitor al cinematografiei, de curând a făcut un film care a intrat într-o selecție. M-au uimit la el capacitatea minții care lăsa posibilitatea tuturor conexiunilor, capacitatea de asculta sunetele și vocile din jur și o imaginație foarte bogată care îl ajută să suplinească experiența de viață. Va ajunge un prozator foarte mare la 30 de ani, cu o experiență de viață bogată și tulburătoare, dacă nu se va lăsa până atunci așa cum s-a mai întâmplat cu alți scriitori vrăjiți de cinematografie, de exemplu T. O. Bobe. Vlad C. Dragne are capacitatea rapidă de a găsi subiectul, de a te focaliza pe el, de a elimina într-o foarte mare măsură ca un profesionist lucrurile inutile, de a merge la esență și de a trezi în cititor un soi de tulburare. Vlad C. Dragne e un scriitor despre care veți auzi și în maxim 3-4 ani va debuta cu o proză sau va fi scenaristul unui film de festival serios.”
Vlad C. Dragne are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Sf. Sava”. În 2017 a participat la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. Scrie articole pentru revistele ”Ça va” și ”LZR”. A debutat în volumul colectiv „Matrioşka. Nouă prozatori adolescenți”, Editura Tracus Arte, 2018, și a publicat în ”Revista de povestiri” și ”iocan”.
”Denisa Lepădatu scrie o poezie în care scenografia aspectelor mărunte ale biografiei și ale spațiului citadin devin elemente de scenografie estompate pentru a pune în prim-planul imaginii și al construcției poetice tot ceea ce e semn de căutare și de cercetare pentru vocea interioară, pentru lumea interioară, imaginală, pentru multiversurile ce se nasc și devin expansive în universul și în găurile negre din interior.”, a prefațat Dan Mircea Cipariu lectura publică susținută de Denisa Lepădatu.
Denisa Lepădatu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, profil matematică-informatică intensiv, din Galaţi, o elevă eminentă, deţinătoare a peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, matematică, informatică și limba engleză. Premii literare (selectiv, cele mai importante): Premiul APLER pentru promovarea tinerelor talente pentru cele două cărţi editate în anul 2014 la editura InfoRapArt; Premiul Municipiului Galaţi pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea culturii, literaturii şi publicisticii gălăţene în rândul tinerilor; Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor” (2017), Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” (2018) organizate de Clubul UNESCO-Adolescenții; Premiul I la Concursul Naţional „Ion Creangă” – povești. Din decembrie 2015 este membră MENSA – organizația mondială a celor mai inteligenți 2% oameni de pe planetă (cu coeficient IQ de peste 132).
”Și mie și lui Florin Iaru ne-a atras atenția sonul special, profund interiorizat, al poeziei pe care Denisa Lepădatu o scrie. În centrul atenției acestei poezii este în drumul căutării în și spre zei, dar zei dintr-o lume care știe că te poți salva prin Călătorie”, a spus Dan Mircea Cipariu.
Florin Iaru: ”Eu aștept de la poezie un sunet nou pentru că acela este sunetul care rămâne. Eu nu pot să spun despre poezia ei că este feminină sau că este a ideilor, este un sunet nou și abia aștept să văd încotro se duce pentru că tipul de limbaj poetic este foarte bine stăpânit, are o intenționalitate clară și o străduință care vine dintr-un soi de cunoaștere și autocenzură de a nu semăna cu altcineva, de a cuprinde ceea ce este în jur și de a-l transforma. Originalitatea în poezie este în jur de 5 și 10 la sută, restul sunt cuvintele pe care le folosesc toți poeții. Vin unii și le rearanjează altfel. Am făcut la cursuri și niște întoarceri, să vedem dacă poeții pot scrie proză și prozatorii poezie pentru că asta arată un grad superior de stăpânire a mijloacelor și ambii s-au descurcat foarte bine.”
Denisa Lepădatu a citit: ”facem schimb de emoticoane”, ”poemul francez”, ”punct comun între cele două universuri”, ”diagnostic total”, ”revelații”.
Vlad C.Dragne a citit un poem, ”quasimodo blues”, și povestirea ”candoare și țuică”.
Simona IONIȚĂ
***
Euro Fest-Teen / SALUT, ADOLESCENȚA este un program cultural, artistic şi educaţional care marchează sărbătorirea celei de-a XXII-a ediţii a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României, sărbătorirea Zilei Europei (9 mai), sărbătorirea Anului Cărții și celebrarea președinției românești a Consiliului Uniunii Europene. Euro Fest-Teen / SALUT, ADOLESCENȚA! – cel mai vechi și longeviv festival din România dedicat adolescenților! – cuprinde câteva evenimente literare, artistice şi vizuale dedicate adolescenţilor europeni. Un program menit să ofere o scenă publică de afirmare pentru cei ce vor să le fie confirmate de către profesioniştii domeniului editorial, literar, teatral şi vizual talentul exprimat la „prima verba” ori pentru „opera prima”. Un program care pune în comunicare creatoare pe adolescenţii din România și Uniunea Europeană, dar și pe cei care derulează programe instituționale, culturale sau educaționale dedicate adolescenților. În 2019 se împlinesc 22 de ani de când a doua duminică a lunii mai a fost recunoscută oficial ca fiind Ziua Adolescenţilor, conform Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, în urma lobby-ului făcut de Maestrul George Mihăiță și Clubul UNESCO – „Adolescenţii”. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie și Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenții, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Partenerii media ai programului sunt Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro. Premiile „Jos Pălăria” și InstantAdolesecența vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 12 mai 2019, ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în cadrul Galei ”Salut, Adolescența”, cu participarea extraordinară a maeștrilor Nicu Alifantis, George Mihaiță și Matei Vișniec.
***
Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.
Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.
Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.
În cele 21 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.