spot_img

Antologie bilingvă de poezie clasică româno-spaniolă, un proiect al ICR şi Institutul Cervantes din Spania

Institutul Cultural Român și Institutul Cervantes din Spania vor semna un acord de colaborare pentru continuarea schimburilor culturale și promovarea reciprocă. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, la invitația Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu și domnul Luis Garcia Montero au discutat direcțiile strategiei bilaterale, menționând oportunitatea lansării unor proiecte de anvergură în domeniul literaturii, artelor vizuale și promovării artiștilor contemporani în cele două țări. „Suntem deosebit de onorați să primim vizita unei personalități de calibrul domnului Luis Garcia Montero, poet, profesor universitar și director al Institutului Cervantes din Spania. A fost un adevărat privilegiu pentru mine și echipa ICR să putem discuta cu înaltul oaspete aspecte concrete care vor fi pilonii activității noastre comune viitoare, atât în România cât și în Spania”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

La rândul său, domnul García Montero a salutat ideea publicării unei antologii bilingve de poezie clasică româno-spaniolă, conturată în cadrul întrevederii: „Publicul spaniol apreciază în mod deosebit acțiunile de diplomație culturală întreprinse de ICR prin reprezentanța sa de la Madrid. Calitatea și vizibilitatea evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român în Spania sunt incontestabile, lucru evident dacă ar fi să dau și numai două exemple din acest an: prezența foarte vizibilă a României la Madrid Design Festival și la a IX-a ediție a Zilelor Filmului Romanesc de la Madrid, în cadrul căreia au fost prezentate filme precum «Moromeții 2», «Un pas în urma serafimilor»,” a mai spus directorul Institutului Cervantes din Spania.

Doamna Liliana Țuroiu a evidențiat, totodată, buna colaborare de care se bucură reprezentanța ICR Madrid, cu autoritățile și cu actorii din spațiul cultural spaniol, precum și cu Institutul Cervantes în cadrul clusterului EUNIC Spania. Președintele ICR a amintit, în context, câteva dintre cele mai recente acțiuni de promovare a culturii române pe teritoriul spaniol: participarea ICR Madrid la sărbătoarea „Nopții cărților” organizată de Comunidad de Madrid, cu o discuție despre ultima traducere din opera filozofului Emil Cioran – volumul de publicistică „Singurătate și destin”, precum și organizarea unei importante expoziții arheologice „Pons Traiani Drobeta. Intre Hispania și Dacia” la Oviedo.

Poet, eseist și autor de proză narativă, domnul Luis García Montero este profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Granada. De-a lungul carierei a primit numeroase premii și distincții. Prezența sa a fost salutată în cadrul Festivalului Internațional de Poezie, care s-a desfășurat la București în organizarea Muzeului Național al Literaturii Române, eveniment la care ICR este partener tradițional.

„În privința poeziei, există, trebuie să admitem, sentimentul că, în lumea de azi, ea ar fi devenit ceva «de nișă»– o artă venerabilă, dar cu un public restrâns. În compensație – aproape printr-o «justiție poetică» – poezia este, probabil, creația cu cel mai mare grad de libertate. Dacă-i așa, poeții au deschis la București, în această săptămână, multe uși. A fost, ca de fiecare dată, un adevărat privilegiu pentru cititori, să-i vadă și să-i audă”, a mai spus doamna Liliana Țuroiu.

„Sunt convins că iubitorii de literatură au găsit în programul divers și ambițios al Festivalului Internațional de Poezie București momente și evenimente care au satisfăcut toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea” a declarat domnul Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Peste 60 de invitați din străinătate și peste 100 din România au fost prezenți la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (desfășurat în perioada 13-19 mai).

Lecturile publice de poezie, dialogurile POETRY – FACE TO FACE, momentele de performance, cu care edițiile din ultimii ani ale Festivalului Internațional de Poezie de la București i-a obișnuit pe iubitorii de artă conceptuală, au făcut ca și ediția din acest an să fie una de excepție. Teatrul a avut, de asemenea, un loc aparte în ediția a X-a a FIPB, cu trei spectacole de seară, dintre care două semnate de Matei Vișniec și unul inspirat din texte de Nina Cassian.

În semn de apreciere pentru sprijinul acordat culturii române, președintele Institutului Cultural Român a oferit domnului Luis Garcia Montero o distincție de onoare, în prezența directorului Muzeului Național al Literaturii Române, domnul Ioan Cristescu, a scriitorului Dinu Flămând și a poetului spaniol Juan Carlos Abril, critic literar și profesor la Universitatea din Granada, precum și a altor personalități culturale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508