spot_img

A 7-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou, Arad (FITN)

Vineri, 10 mai 2019, se dă startul celei de-a 7-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Nou, Arad (FITN), eveniment organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Arad. Timp de 10 zile, vom vorbi – prin intermediul spectacolelor selectate de criticul de teatru Claudiu Groza – despre NOI așa cum ne vedem din exterior, în momentele de introspecție sau prin ochii celorlalți. Ne vor vorbi despre noi și ei artiști veniți din mai multe orașe ale țării (Târgu-Mureș, Cluj, Timișoara, București, Iași, Oradea, Galați, Satu Mare, Piatra Nemț, Sibiu) și, în mod excepțional, din Grenoble, Franța.

Ca și anii trecuți, FITN aduce performanța artistică la Arad. Pentru rolul său din Navigatorul, actorul Richard Balint este nominalizat la Premiile UNITER 2019. Coregrafa Andrea Gavriliu, care are două spectacole în FITN, primește anul acesta un Premiu Special UNITER, iar Premiul de Excelență a fost acordat Companiei unteatru, care prezintă trei producții în programul festivalului arădean. Sunt motive în plus ca să vizionați spectacolele FITN!

 

FITN7 va debuta vineri, 10 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, cu spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, pus în scenă de Cristi Juncu la Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”. Spectacolul este recomandat tinerilor peste 16 ani.

Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin, în ajunul Crăciunului. James „Sharky” Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă, Richard Harkin, încearcă să se lase de băut pe perioada sărbătorilor și trebuie să îi țină piept atât irascibilului Richard, cât și propriei conștiințe.

Tot vineri, 10 mai, de la ora 21.30, în Sala Studio, este programat spectacolul Noi, nu, niciodată, scenariu colectiv de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar și Cosmin Stănilă la Reactor de creație și experiment, Cluj.

Producția face parte din proiectul „Corp și discurs”, care documentează felul în care discursul mediatic modelează discursurile noastre de fiecare zi, pe de o parte, și discuțiile despre corp, pe de alta. Spectacolul este realizat prin metodele de lucru ale teatrului devised: membrii echipei artistice au participat la o perioadă de documentare, urmată de lucrul la scenă, care a presupus exerciții de scriere și de improvizație. Pe baza acestor exerciții s-a construit apoi textul de spectacol.

 

Florin Piersic jr. vine pentru a doua oară la FITN, de data aceasta pentru a juca sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.00, în Sala Mare, spectacolul Frați de Dave Williams regizat chiar de el la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

 

 

Frank, Peter și Wally au vârste diferite, ocupații diferite, temperamente diferite, deși sunt frați. După zece ani, testamentul tatălui lor va fi dezvăluit, prilej de multiple interpretări. Timp de zece ani au fost obligați să-și petreacă împreună un week-end pe an. Cu ocazia ultimei lor întâlniri, fiecare dintre cei trei descoperă câte ceva – despre sine, dar și despre frații săi.

Ziua de sâmbătă, 11 mai, se va încheia cu spectacolul Pisica lui Schrödinger de Alexa Băcanu, regia Alexandru Berceanu, programat de la ora 22.00, în Sala Studio, coproducție: unteatru, București& Proiect 2. Vom urmări traseul psihologic al unei persoane afectate de anxietate și depresie, de la încercările de a raționaliza ceea ce i se întâmplă, la eforturile de a îndeplini sarcini banale, la cele de a păstra aparența normalității.

 

Cunoscutul regizor de teatru, Radu Afrim, va prezenta duminică, 12 mai, ora 19.00, în Sala Mare, spectacolul Dansul Delhi de Ivan Vîrîpaev montat la Teatru Național „Vasile Alecsandri” Iași.

Într-un  spectacol de atmosferă și de stare, în care oniricul și realismul se pot substitui reciproc, Radu Afrim creează un univers suspendat pulsând ca o inimă, o lume-transă care te absoarbe în ritmul ei, în dansul ca o pecete. Pe un  hol de spital,  șase personaje în căutarea sinelui, în proximitatea morții, experimentează iubirea, ura, remușcarea, despărțirea; par să spună aceeași poveste, dar sunt plasate în situații diferite și au reacții diferite la semnele destinului.

Weekend-ul la Arad se va încheia la ora 21.30, în Sala Studio, cu o femeie care zace captivă în propriul corp, în Lumea dinăuntru de John Elsom, pus în scenă de Catinca Drăgănescu la unteatru, București.

 

În acest final de săptămână vă așteaptăm la FITN 7 la Arad, vor fi trei zile intense, cu experiențe de neuitat. Pentru că Festivalul Internațional de Teatru Nou ne oglindește anul acesta pe NOI, cei din comunitatea teatrală, pe NOI publicul, pe noi OAMENII.

 

Biletele se pot achiziția online accesând platforma www.biletmaster.ro sau cumpărând direct de la agenţia teatrală (Teatrul Clasic Arad). Program: marți-vineri: 10.00 – 14.00 şi 17.00 – 19.00; sâmbătă și duminică: 10.00 – 12.00 și 17.00 – 19.00. Luni, 13 mai: 10.00 – 14.00 și 17.00 – 19.00. Preț bilete: 20 lei și 15 lei redus (elevi, studenți și pensionari)

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508