ICR Chișinău sprijină deplasarea Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București (TNB) la Chișinău, în cadrul celei de-a VI-a ediții a proiectului „Teatrul Românesc la București și Chișinău”. La aceasta ediție, TNB va prezenta pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău două spectacole: „Cursa de șoareci” de Agatha Christie în data de 13 aprilie 2019 ora 18.00 și „A fost odată în România” în data de 14 aprilie 2019 ora 18.00.
„Cursa de șoareci”, în regia lui Erwin Șimșensohn, conform prezentării din caietul-program al teatrului, este un spectacol care pune micile celule cenușii la treabă, este un irezistibil thriller clasic care îmbină umorul negru, suspansul, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Fiind vorba de Agatha Christie, „regina crimei”, bineînțeles că nimic nu este ceea ce pare, toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas… greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil policier, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.
„Cursa de șoareci”, al doilea spectacol regizat de Erwin Șimșensohn la TNB, după „Memoria apei”, este o montare captivantă, cu o distribuție de excepție, replici istețe, umor britanic rafinat și o intrigă palpitantă, al cărei deznodământ pare să se rescrie în mintea fiecăruia dintre noi, pe măsură ce apar noi indicii. Fiecare personaj devine suspect, iar fiecare răsturnare de situație – o lovitură de teatru, în această nouă punere în scenă a uneia dintre cele mai faimoase piese de teatru din lume.
„A fost odată în România”, în regia lui Dragoș Huluba, este un spectacol în care cuvintele se amestecă cu pantomima, step-ul, muzica şi gag-ul rafinat. Este o poveste cu oameni simpli puși în situații excepționale. Oameni obisnuiti, care devin mari tocmai pentru că reușesc să supraviețuiască cu demnitate, dragoste sau umor marilor turbulențe în care îi aruncă istoria.
Un spectacol antrenant, provocator, plin de umor si nostalgie, despre cine am fost noi în acești 100 de ani. Ce am gândit, ce am visat, cum erau dragostea, râsul, durerea. O înșiruire de diapozitive colorate sau alb-negru reprezentând imagini din viața unor oameni din lumea de atunci și de azi. Și poate un răspuns pentru întrebările celor mai tineri dintre noi.