Marți, 23 aprilie 2019, programul Cinematecii Românești de la Institutul Cultural Român din Londra continuă cu „Doar o răsuflare”, film regizat de Monica Lăzurean-Gorgan și prezentat în premieră britanică, și „Captivi de Crăciun”, în regia Iuliei Rugină.Cele două proiecții fac parte din Sezonul dedicat femeilor regizor, program derulat în cadrul Cinematecii Românești de la ICR Londra pe parcursul lunilor martie și aprilie, și care reunește câteva dintre cele mai cunoscute regizoare ale momentului din România: Anca Damian, Monica Lăzurean-Gorgan, Ivana Mladenovic, Adina Pintilie, Iulia Rugină și Ioana Uricaru.
„Doar o răsuflare” (2016) explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Reprezentând atât o călătorie de inițiere, cât și o parabolă teologică, filmul devine martorul a șapte ani din viața familiei Sicrea ce locuiește într-un sat din România, surprinzând în imagini încercările prin care trec Dobrin, soția lui Lia și cei trei copii. Dobrin așteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe Denisa, fiica lui cea mică, să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce copiii devin adulți sub ochii noștri, vedem cum legătura lui puternică cu Dumnezeu influențează relațiile de familie.
„Captivi de Crăciun” (2010), mediu-metrajul regizat de Iulia Rugină şi scris de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, spune povestea a patru tineri care aşteaptă într-o gară mică, în ajunul Crăciunului, un tren care nu mai vine. Pe măsură ce orele trec, Mădălina, Cristi, Oxana şi Alex împart unul cu celălalt absurdul, speranţa, furia şi deznădejdea. Pentru că, întâmplător, sunt captivi aici. Pentru că nu se ştie când se va termina. Şi pentru că e Crăciunul.
Monica Lăzurean-Gorgan e producător, regizor și co-fondator al companiei de producţie „4 Proof Film” din București. A produs scurtmetrajul „Colivia” (regia Adrian Sitaru), premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin; a obținut premiul cel mare la Festivalul de Film de la Huesca, dar și alte 25 de premii la diverse festivaluri de film. De asemenea, Monica a mai produs și lungmetrajele „Din dragoste cu cele mai bune intenții” și „Domestic” de Adrian Sitaru. Documentarul „Votul meu”, regizat și produs de Monica Lăzurean-Gorgan, a fost premiat la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și selectat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam și la Documenta Madrid. În 2013, Monica Lăzurean-Gorgan a câștigat finanțare EURIMAGES (Fondul Consiliului Europei pentru sprijinul coproducţiei) pentru a produce documentarul „Circuit”, pentru care va semna regia și al cărui scenariu l-a scris cu Ebba Sinzinger şi Michaela Kirst. Ultimul său documentar, „Dacii liberi”, realizat împreună cu Andrei Gorgan, a avut premiera în 2018.
Iulia Rugină a studiat regia de film și televiziune la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) din București, între 2002 și 2006. În 2011 a absolvit un master în arta regiei de film în cadrul aceleiași facultăți. Până în prezent, Iulia a semnat regia a opt scurtmetraje și trei lungmetraje, pentru majoritatea dintre ele fiind și co-scenarist. În total, filmele regizate de ea au fost proiectate în cadrul a peste 50 de evenimente dedicate industriei filmului, din 13 țări. Iulia s-a implicat și în latura educațională a cinematografiei, participând ca trainer la diverse proiecte dedicate copiilor, amatorilor sau începătorilor (Education a l’Image, S.P.E.R, Kinodiseea). Între 2009 și 2011 a fost preparator universitar la U.N.A.T.C, catedra de scenaristică. Din 2007 este coordonatorul proiectelor „Let’s Go Digital” – workshop de film pentru liceeni și „Transilvania Talent Lab”, organizate de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc în parteneriat cu Control N. Cel mai recent lungmetraj al său, „Breaking News”, a avut premiera în 2017.
Cinemateca Românească este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețelele de distribuție britanice.
Pentru mai multe detalii vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.