Revista de artele spectacolului Scena.ro începe anul cu o serie de noutăți atât online, cât și în ediția în print, pe care o veți găsi de acum înainte și în rețeaua de librării Humanitas din București și din țară. Lansarea numărului 43 (1)/2019 va avea loc vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 18:00, la Humanitas Cișmigiu, invitații serii fiind dramaturga Mihaela Michailov, Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică, Cristina Modreanu, redactoarea-șefă a revistei, și tinerii actori Eliza Păuna, Denis Hanganu și Tiberiu Enache, care apar pe coperta acestui număr.
În ediția din print, Scena.ro marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989 cu noua rubrică După 30 de ani. Urmașii lui Caragiale sau cui îi pasă de dramaturgia românească?, în cadrul căreia unii dintre cei mai cunoscuți dramaturgi români – fie că locuiesc în țară sau în străinătate – vor discuta despre condiția acestei profesii în România de azi.
Tot începând cu acest număr, focusul va fi pus pe noile generații de artiști din teatru; se va chestiona status quo-ul care adesea întârzie sau chiar împiedică afirmarea lor: .”..felul în care sunt astăzi așezate lucrurile în această lume a teatrului românesc sufocă talente reale, le împiedică să-și atingă potențialul, încurajează un individualism sălbatic, forțându-i pe tinerii care ies din școlile de teatru să-și asume pe cont propriu o luptă inegală”, scrie Cristina Modreanu în editorialul primului număr.
Pentru fiecare copertă a revistei din acest an redacția revistei Scena.ro va selecta unii dintre cei mai talentați tineri actori de azi, în speranța că va contribui la recunoașterea lor de către un public mai larg. Coperțile din seria Actorii de astăzi sunt realizate în urma unor ședințe foto speciale, generos găzduite de către un teatru de stat.
Așa cum ne reamintea o amplă dezbatere desfășurată recent pe rețelele de socializare, provocată de absența în acest an a nominalizărilor pentru regizoare la Premiile UNITER, femeile sunt în continuare cele mai afectate de actualul status-quo, prin urmare acest număr aduce în discuție, prin articolele semnate de Cristina Modreanu și Mihaela Michailov, condiția (încă) marginală a artistelor pe scena teatrală de la noi.
Și în acest an continuă seria Dosarelor speciale, în primul număr din acest an atenția fiind îndreptată înspre teatrul de animație, prin Dosarul SALT la Țăndărică, dedicat noului festival organizat de acest teatru. Dosarul este coordonat de Ioana Gonțea și apare cu sprijinul Teatrului Țăndărică.
Exclusiv on-line veți putea citi pe www.revistascena.ro noua rubrică Atitudini în teatrul românesc în cadrul căreia regizoarea Leta Popescu îi provoacă pe colegii ei de scenă să discute despre dimensiunea etică a profesiei lor. Primii doi invitați ai rubricii, care a fost lansată pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, sunt dramaturgul Peca Ștefan și managerul cultural al teatrului independent ZUG.zone din Cluj, Levente Imecs-Magdó.
Leta Popescu explică: ”Rubrica Atitudini în teatrul românesc vine din dorința de a înțelege mai bine peisajul nostru teatral de astăzi. Fără să mă opun unui mod de gândire care nu îmi seamănă și fără să impun eu un mod de gândire ca pe un adevăr unic, creez acest spațiu de dialog. Se poate răspunde, se poate contra-argumenta, se poate completa orice opinie apărută (cei interesați pot trimite textele lor pe adresa scena.ro@gmail.com). Cum funcționează această rubrica? Propun o temă de dezbatere și invit practicieni ai scenei teatrale să ia o poziție pe acea temă.”
***
Revista de artele spectacolului Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Numărul 43 a apărut cu sprijinul Teatrului Țăndărică și al abonaților noștri, cărora le mulțumim pe această cale!
Parteneri cărora vrem să le mulțumim pentru că ne-au sprijinit de-a lungul timpului:
British Council, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei, ProHelvetia, Goethe Institut, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Francez din București, ARCUB-centrul cultural al municipiului București, Centrul Național al Dansului, JTI, Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Indentității Naționale.