spot_img

Modelul LTN „Școală pentru viață”

La Editura Niculescu a apărut volumul ”Modelul Liceului Teoretic Național „Școală pentru viață”, de Ion Moraru.

„Modelul Liceului Teoretic Național” – Școală pentru viață (Editura Niculescu, 2019, 143 p. )

este, în mare măsură, un exemplu binevenit și un răspuns la numeroasele întrebări care se nasc pe fondul dezbaterilor legate de tema educației în România.

 

Ce înseamnă „Modelul Liceului Teoretic Național”? Ce aduce nou pe scena educației autohtone? Tema centrală se constituie pornind de la criteriile învățământului românesc performant, puse de către autor sub semnul întrebării: Va mai exista România, în viitor, fără un învățământ performant? Din acest punct începe adevărata contextualizare. Două amănunte ne atrag atenția în acest sens: suntem îndemnați să acceptăm asumpția că „progresul social este legat nemijlocit de înregistrarea unor acumulări culturale”, ca mai apoi, să ținem cont că activitatea educațională se află într-o dependență strictă de „gradele de libertate de care dispun unitățile școlare în sistemul de învățământ românesc” – în acest caz, „minime și riguros monitorizate”.

 

Asumând aceste realități, devine evident faptul că trebuie să aibă loc o reorientare și o disponibilizare a resurselor de creativitate și modalitățile prin care acestea se manifestă și se aliniază la „procesul de transformare și modernizare a învățământului”, după cum conchid cercetările actuale din domeniul educației. Prin urmare, prima și cea mai importantă premisă a „Modelului LTN” este cea de a asigura elevilor „șanse ridicate de a se realiza profesional și a se integra social într-o lume care nu va mai semăna cu cea de azi.”

 

Liceul Teoretic Național este o școală privată preuniversitară care funcționează după un curriculum românesc, dar care, dincolo de această încadrare formală instituțională, își modelează scopurile în concordanță cu pregătirea academică solidă a elevilor în vederea formării pentru viață, insistând asupra dezvoltării personalității și creativității acestora. Având drept sprijin identitatea unei școli creative, numitorul comun al tuturor celor implicați în acest proiect presupune ca, în urma finalizării etapei preuniversitare, nici un elev să nu termine LTN fără să știe la ce este bun:

 

Amintind mai sus menționatul ideal al unei școli creative, Liceul Teoretic Național ține cont de toate schimbările produse în domeniile vieții științifice, economice și sociale prin identificarea rapidă a aptitudinilor ce trebuie dezvoltate. Întreaga comunitate LTN, formată din părinți, profesori și elevi au datoria de a valorifica potențialul de creativitate în așa fel încât să poată constitui o parte complexă a procesului de modernizare. De asemenea, ținem cont de nivelul depășirii paradigmei „conformării cu tiparul”, ceea ce permite realizarea „de jos în sus” a întregului proces, acordând întregii comunități posibilitatea de a deveni un actor principal în promovarea unui proces amplu de dezvoltare academică. Să nu uităm de stabilirea unor măsuri proprii pentru îmbunătățirea activităților de predare, evaluare formativă și acordare de feedback fiecărui elev în cadrul orelor de curs și legarea acestora de viața reală.

 

„Modelul Liceului Teoretic Național” – Școală pentru viață îndeamnă la o conștientizare ceva mai concretă a etapelor prin care orice instituție preuniversitară trebuie să treacă pentru a-și asigura rolul într-o societate care se confruntă cu schimbări reale și nu într-un timp îndelungat, ci adesea într-un mod cât se poate de incisiv. Insistând asupra organizării unor programe personalizate pentru grupe de elevi sau chiar individual, în funcție de interesele manifestate de către cei mai mici cât și de tineri, LTN se dorește a fi un factor activ pe scena educației românești. În sprijinul acestui deziderat este de un real folos atragerea, în organizarea și desfășurarea activităților cuprinse în cadrul programelor educative proprii, a unor importante personalități ale vieții academice și universitare, din domeniul științei, culturii, sportului – adevărate modele pentru tânăra generație. Astfel a fost creat Consiliul Științific al Liceului Teoretic Național, un organism consultativ format din personalități de seamă ale vieții publice românești.

 

Eforturile angajate în procesul educațional sunt printre cele mai susceptibile a suferi impactul unor capricii pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi. Sunt schimbări care adesea nu pot fi anticipate, dar care, dacă privim într-o tonalitate ceva mai optimistă, pot fi redresate prin câteva recomandări care să măsoare pulsul actual al societății. Și aceste eforturi comportă, desigur, anumite riscuri asumate de către toți actorii implicați, din convingerea că nu mai putem opera cu tipologii care, în alte vremuri, își aveau locul și sensul. Beneficiul final al modelului încurajat de către practicile Liceului Teoretic Național ar fi acela că dispune de potențialul de a se afla cu un pas înainte în fața tuturor schimbărilor pe care le resimțim din plin în contextul societății actuale.

 

Pentru a vedea la lucru o Școală pentru viață, vă invitam la Liceul TEORETIC NAȚIONAL:

Str. Buzești nr. 14-18, sector 1, București 011014

www.liceulnational.ro/

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508