Cum ajungi la inversarea valorilor și modelelor? Cum inhibi potențialul intelectual al unor indivizi? Scoțând educația din ecuație și expunând aceste persoane, pentru o perioadă cât mai îndelungată, la situații în care inteligența naturală și instinctul de conservare (nefiind însoțite de educație) duc la o serie de acțiuni imorale și uneori chiar ilegale dar care, în ochii altora, devin cel puțin justificate dacă nu chiar adevărate modele de urmat și exemple de reușită în viață.
Acum câteva luni, cazul unei tinere din Gorj care a obținut sume enorme, prin promisiuni false, de la un domn italian cu ”doar” 70 de primăveri la activ, a făcut furori în presa de scandal. Tânăra de 30 de ani se pare că a avut o relație cu bărbatul italian, căruia i-a promis că se va căsători cu el. Se pare că banii obținuți de la acesta i-au servit femeii pentru a-și construi o casă într-o comună gorjeană, clădire ce contrastează prin lux și viziune arhitecturală cu celelalte case din jur. Pentru că nu mă interesează astfel de cazuri, nici nu știu mai multe detalii, dar mi-a fost dat să aud părerea oamenilor despre ce s-a întâmplat. De curând mă aflam într-un microbuz, mijloc de transport în comun, care întâmplător trecea prin comuna în care se află această casă. Unul dintre pasageri a întrebat șoferul dacă știe unde se află, că vrea să vadă despre ce este vorba. Serviabil, cum numai un om care oferă detalii despre alții poate fi, șoferul nu numai că i-a indicat curiosului clădirea, dar chiar a redus viteza pentru a se asigura că toți, dar absolut toți pasagerii microbuzului văd cu lux de amănunte casa, grădina, curtea, mașina, culoarea draperiilor, numărul statuilor și aleilor din curte etc. Și de aici a început una dintre cele mai halucinante discuții pe care am auzit-o vreodată. ”Eu zic că bine i-a făcut italianului. Ce? El nu s-a gândit că trebuie să plătească dacă vrea femeie tânără?” ”Ehe! Dacă aș mai fii tânără aș face și eu la fel!” ”Dar ce, dragă, i-a furat banii? El i i-a dat de bună voie. Ce dacă i-a promis că se mărită cu el. De ce a crezut-o?” Timp de aproape o jumătate de oră (până am ajuns eu la destinație) toți cei aflați în microbuz au găsit cele mai bune explicații și scuze pentru tânăra femeie, ba chiar au lăudat-o pentru idee și curaj.
Interesant este că toți pasagerii erau adulți și cei mai mulți dintre ei erau trecuți de 50 de ani. Pentru că niciun copil nu apare din neant și nicio generație nu crește fără să moștenească măcar ceva de la generația anterioară. La fel de interesant și de adevărat este și că inteligența este de mai multe feluri și că fiecare copil vine pe lume înzestrat cu diferite tipuri de inteligență care, prin educația primită în familie dar și în școală, sunt dezvoltate și se transformă în aptitudini, idei și comportamente pe care, mai târziu, le transmite și el.
Lipsa educației este, și ea, un fel de educare și lasă urme din cele mai adânci, întinse pe multe generații.
Dorina CIOPLEA-VĂDUVA