spot_img

ICR Tel Aviv aniversează 15 ani de existență cu Festivalul Filmului Românesc din Israel

Festivalul Filmului Românesc în Israel, dedicat aniversării a 15 ani de la înfințarea ICR Tel Aviv, a debutat în seara zilei de 11 aprilie 2019, la Cinemateca din Tel Aviv. Filmul de deschidere, ”Moromeții 2”, a fost proiectat „cu casa închisă”, beneficiind de prezența unui numeros public iubitor al cinematografiei românești contemporane.

Prezent la ceremonia de deschidere, Mirel Taloș, vicepreședintele Institutului Cultural Român, a transmis salutul oficial al ICR București și a felicitat organizarea Săptămânii Filmului Românesc, subliniind faptul că filmul este unul dintre cele mai puternice branduri de țară, prin care este promovată România la nivel internațional. Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv a accentuat, la rândul său, calitatea cinematografiei românești de dată recentă și rolul instituțiilor românești de specialitate de a promova acest produs cultural.

Curatorul festivalului, criticul de film Iris Lackner a vorbit despre producțiile cinematografice românești și a subliniat necesitatea organizării unui eveniment specific de amploare, care să ofere publicului israelian ocazia de se familiariza cu unele dintre cele mai noi filme românești.

Dina Peled, directoarea Cinematecii din Tel Aviv, a apreciat inițiativa ICR Tel Aviv și a menționat faptul că filmele românești sunt printre cele mai populare filme străine în rândul publicului israelian, multe dintre proiecții având loc „cu casa închisă”.

Invitat de onoare al Festivalului Filmului Românesc în Israel și producător al filmului de deschidere, Moromeți 2, Tudor Giurgiu a participat la o întâlnire cu specialiștii israelieni din industria filmului, organizată și găzduită de ICR Tel Aviv în data de 12 aprilie. Giurgiu a vorbit despre poziția privilegiată de care se bucură în momentul de față cineaștii români, care au acum la dispoziție mijloace financiare mult mai substanțiale și căi mai diversificate de a obține finanțare, în comparație cu anii trecuți. Cineastul român a vorbit despre coproducții, principala modalitate de finanțare aleasă de producătorii români în ultima vreme, menționând Franța, Germania, Olanda și Spania ca principalele țări cu care se colaborează în acest domeniu.

A fost de asemenea menționată existența unui acord cadru de colaborare pe cinematografie încheiat între România și Israel, care facilitează și susține coproducțiile, în vederea stabilirii unor colaborări bilaterale între creatorii din cele două țări.

 

Un alt aspect important al discuției l-a constituit sprijinul acordat de Guvernul României, începând cu 2018, pentru industria cinematografică, ce se constituie într-o schemă anuală de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, cu un buget anual de 50 de milioane de euro, prin care până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film realizate pe teritoriul României pot fi rambursate, în anumite condiții.

 

Istoria Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) – cel mai mare festival de gen din România, cu o istorie de peste 18 ani și care anul trecut a fost deschis cu filmul israelian Foxtrot, a fost un alt punct important de discuții. În sesiunea de întrebări și răspunsuri, Tudor Giurgiu a evidențiat avantajele unui festival de mărime medie (comparativ cu festivalurile de categorie A), ce oferă celor prezenți timpul și atmosfera necesare de a comunica, de „ a se conecta” și a pune bazele unor viitoare colaborări.

 

Tudor Giurgiu participă, în seara zilei de 12 aprilie, și la sesiunea de Q&A de la Cinemateca din Herzliya, după proiecția filmului Moromeții 2 ca parte a programului oficial al Festivalului Filmului Românesc în Israel. Evenimentul are loc în perioada 11-28 aprilie 2019, fiind organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în colaborare cu MovieMania Israel, la cinematecile din șapte orașe israeliene: Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pina și Sderot.

Astfel, sunt prezentate filmele româneşti: Un pas în urma serafimilor, regia Daniel Sandu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude, Moromeții 2, regia Stere Gulea, Secretul fericirii, regia Vlad Zamfirescu, Povestea unui pierde-vară, regia Paul Negoescu, Aniversarea, regia Dan Chișu, Charleston, regia Andrei Crețulescu, Ghinionistul, regia Iura Luncașu.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508