spot_img

Zilele Filmului Maghiar la Târgu Mureş, ediția a noua

În perioada în 27–31 martie 2019, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Asociaţia K’Arte din Târgu Mureş organizează a noua ediţie a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş. Evenimentele vor avea loc la   Cinema Arta, G Caffe, Camera K’ARTE, Teatrul Spectrum și Jazz&Blues Club. Filmele vor rula cu subtitrare în limba română sau engleză.

”Invităm publicul cinefil să urmărească, de joi până duminică la Cinema Arta, o selecție bogată de filme documentare, scurtmetraje, lungmetraje și animație. Vom deschide joi seria de filme de la Cinema Arta cu o proiecție specială a filmului documentar Ultra, în prezența protagonistului și regizorului filmului, Simonyi Balázs, o dramă unică despre atleţi amatori care se înscriu într-o competiţie de maraton extrem. Cu autorul prezent la proiecție va dialoga Szász Attila. Un alt autor prezent la întâlnirea cu publicul tîrgumureșean este regizorul Zágoni Balázs care, la rându-i, va susține o sesiune de Q&A cu ajutorul profesorului Haller Béla, după proiecția de sâmbătă a documentarului Micul-dejun al episcopului. Primii 50 de ani ai lui Márton Áron, în care regizorul se interoghează public despre personalitatea discretă dar profundă a episcopului transilvănean.

Copiii au și în acest an o proiecție dedicată lor, Aventurile regelui Solomon, o coproducție Ungaria-Israel din anul 2017, care familiarizează cu umor și un aer contemporan, condimentat cu aventuri și magie, figura legendară a regelui omonim.

 

În programul de lungmetraje publicul va avea ocazia să vadă două filme reflectând asupra a două momente istorice din secolul XX: Iarnă eternă în regia lui Szász Attila, care cinstește memoria celor 250 000 de cetăţeni maghiari deportaţi în Uniunea Sovietică, din care 100 000 nu s-au mai întors acasă niciodată și Febră în zori de Gárdos Péter, un film care constituie o pildă emoționantă a voinței pasionale de a trăi, capabilă să depășească ororile Holocaustului.

 

Zilele Filmului Maghiar La Tîrgu Mureș, editia 2019, se încheie duminică cu două filme diametral opuse: Gastronomia unei iubiri, în regia lui Madarász Isti, o producție plină de umor despre un fenomen în vogă, și un film mai tenebros, o dramă istorică plasată într-o “perioadă care fierbe pe muchia unui război iminent”, Sunset, cel mai recent film semnat de Nemes Jeles László, film care va fi lansat pe parcursul acestui an și în România, prin Voodoo Films.

 

În ultimii ani Zilele Filmului Maghiar (ZFM) la Târgu Mureș a încurajat o serie de evenimente conexe care își propun să celebreze diversitatea culturală locală și să valorifice o parte din spațiile creative din oraș. Astfel, și ediția din 2019 ia startul cu două evenimente conexe: miercuri, 27 martie la Camera K’ARTE va fi vernisată expoziţia de fotografii (Lét)állapotok / Ipsotaze  al bine-cunoscutului artist fotograf tîrgumureșean Fekete Zsolt, iar la G Caffé va rula un bloc de scurtmetraje în care veți putea vedea noul scurtmetraj al lui Deák Kristóf (Cel mai bun joc), câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film de scurtmetraj în 2018 (Sing).

 

Pe parcursul proiectului, alte două momente inedite vor îmbogăți programul ZFM 2019: vineri va fi lansarea numărului 13 al revistei Infinitezimal, un număr dedicat gândirii maghiare prodigioase (Balassi Bálint, Barabás Miklós, Bolyai Farkas, Radnóti Miklós, Ligeti György, Kurtág György, Hamvas Béla, Bartis Attila, Bocsárdi László și alții). Redactorul șef al revistei, Sebastian-vlad Popa, moderatorul serii, va invita publicul la discuții libere împreună cu actorul târgumureșan Sebestyén Aba, Török István, directorul Teatrului Spectrum, Horațiu Mihaiu, poet, architect și scenograf, precum și Gavril Țărmure, directorul publicației din Bistrița. Seara va fi completată la violoncel de Márkos Albert.

 

Duminică vă invităm la Jazz&Blues Club, la un recital cameral susținut de Kondorosi Karolina – vioară, Matsunaga Minami – pian şi Bodor Ágnes – violoncel, studente ale Universității de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, reprezentante ale clasei de muzică de cameră a profesorului Kováts Péter.

 

 

Program:

miercuri, 27 martie, 18.00, Camera K’Arte

FEKETE Zsolt: Ipostaze – expoziție de fotografii

vernisaj

 

miercuri, 27 martie, 20.00, G. Caffé

Scurtmetraje

2016-2018, 108 min., subtitrat în limba engleză

Csoma Sándor: Nu s-a întâmplat nimic / 2017, 25 min.

Simó Ibolya: Feşăn de comună / 2018, 22 min.

Szilágyi Fanni: Vârsta vărsătorilor / 2016, 21 min.

Deák Kristóf: Cel mai bun joc / 2018, 20 min.

Groșan Cristina: Schimbare în derulare / 2017, 20 min.

 

joi, 28 martie, 19.00, Cinema Arta: Sala Mare

SIMONYI Balázs: Ultra

2017, documentar, 83 min., subtitrat în limba română

Q&A: Simonyi Balázs, Szász Attila

 

vineri, 29 martie, 16.00, Cinema Arta: Sala Flora

Scurtmetraje: Filme premiate ale SZFE (Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta)

2017-2018, 109 min., subtitrat în limba engleză

Fatér Ambrus: Pneumotorax / 2017, 27 min.

Kis Hajni: Last Call / 2018, 27 min.

Szentpéteri Áron: Invizibil / 2017, 32 min.

Kovács István: Asediu / 2018, 23 min.

 

vineri, 29 martie, 19.00, Teatrul Spectrum

Infinitezimal 13

Invitați: Sebastian-vlad Popa, Sebestyén Aba, Török István, Horațiu Mihaiu, Gavril Țărmure, Márkos Albert

 

vineri, 29 martie, 20.00, Cinema Arta: Sala Flora

SZÁSZ Attila: Iarnă eternă

2018, dramă istorică, 110 min., subtitrat în limba română

 

sâmbătă, 30 martie, 16.00, Cinema Arta: Sala Flora

PÁLFI Zsolt – A.H. KAMINSKI: Aventurile regelui Solomon

2017, 80 min., animație pentru copii, subtitrat în limba română

 

sâmbătă, 30 martie, 18.00, Cinema Arta: Sala Flora

ZÁGONI Balázs: Micul dejun al episcopului. Primii cincizeci de ani ai lui Márton Áron

2007-2018, 53 min., documentar, subtitrat în limba română

Q&A: Zágoni Balázs, Haller Béla

 

sâmbătă, 30 martie, 20.30, Cinema Arta: Sala Flora

GÁRDOS Péter: Febră în zori

2014, film artistic, coproducție Ungaria-Suedia-Israel, 114 min., subtitrat în limba română și engleză

 

duminică, 31 martie, 16.00, Cinema Arta: Sala Flora

BREIER Ádám: Havanna, doar dus

2016, 52 min., documentar, subtitrat în limba engleză

 

duminică, 31 martie, 17.00, Cinema Arta: Sala Flora

ZÁGONI Bálint: Pe urmele Mânzului Șarg

2016, 50 min., documentar, subtitrat în limba română

 

duminică, 31 martie, 17.00, Jazz&Blues Club

Recital cameral: Kondorosi Karolina (vioară), Matsunaga Minami (pian) și Bodor Ágnes (violoncel) (Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta)

 

duminică, 31 martie, 18.00, Cinema Arta: Sala Flora

MADARÁSZ Isti: Gastronomia unei iubiri

2017, 88 min., comedie romantică / gastro-musical, subtitrat în limba română

 

duminică, 31 martie, 20.30, Cinema Arta: Sala Flora

NEMES Jeles László: Sunset

2018, 142 min., dramă, subtitrat în limba română

 

Program complet:

bukarest.balassiintezet.hu

k-arte.ro

 

Organizatori: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Asociatia K’ARTE

Partener: BIOEEL

Sponsori: Központ hetilap, Farmacia B&B Gyógyszertár, Hotel Privo

Cu sprijinul: Europa Cinemas, Primăria municipiului Tîrgu Mureș, Cinema Arta, Voodoo Films, Asociatia Filmtett, G. Caffe, Clubul de film East of Eden, Teatrul Spectrum Színház, Jazz & Blues Club, Grafis Art

Parteneri media: Cinemagia, CineFUN, Népújság, Székelyhon, Radio Romania Targu Mures, Zi de zi, OutInMures, Punctul, Zile si Nopti Mures” , anunță Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508