Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Direcția de învățământ a Raionului Soroca, Asociația culturală ”Grigore Vieru” din Soroca, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca și Biblioteca Publică „Basarabia” din Soroca organizează, pe data de 26 martie 2019, la Soroca o serie de evenimente dedicate marcării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Primul eveniment al zilei- vernisajul expoziției „Contribuția marilor personalități românești la realizarea Marii Uniri” (realizată de ICR Chișinău în colaborare cu Muzeul Județean Argeș), se va desfășura De la ora 11.30, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie, fiind urmat de un TeDeum în memoria patriotului și istoricului Alexandru Moșanu și de prezentarea, de către istoricul Gheorghe Negru, a revistei ”Destin Românesc”. Cu începere de la ora 15.00, la Biblioteca Publică „Basarabia” din Soroca este organizată Masa rotundă cu tema ”Mitropolitul Gurie Grosu, artizan al Unirii Basarabiei cu România”, la care sunt invitați să participe scriitori, istorici, directori de licee, profesori din raionul Soroca și din Chișinău. Directorul ICR Chișinău, acad. Valeriu Matei este moderatorul suitei de evenimente ce urmează să se desfășoare la Soroca cu prilejul sărbătoririi Unirii Basarabiei cu România.
Durata expoziției : 26.03.2019 – 26.04.2019
Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău
***
Institutul Cultural Roman ”Mihai Eminescu” la Chișinău organizează în colaborare cu Biblioteca publica raională Leova și Muzeul de Istorie și Etnografie Leova o suită de manifestări la Leova de Ziua Unirii Basarabiei cu România, pe data 25 martie 2019.
Mai întâi la ora 11.30. Biblioteca publică raională Leova va găzdui expoziția Voievozi și domnitori români – precursori ai Marii Uniri. Expoziția omagiază marile personalităţi ale istoriei românilor: Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza ș.a pentru care idealul unirii tuturor românilor a constituit destin si jerffă pe altarul românitătii
.Demersul cultural va continua la ora 12.30. la Muzeul de Istorie și Etnografie Leova.unde va avea loc o inedită si apreciată expoziție ” Nichita Stănescu.”Expoziția a fost realizată de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române şi propune publicului din Republica Moldova o călătorie în lumea poetică a lui Nichita Stănescu, în special în cea a celebrelor 11 Elegii, prin intermediul textelor de poezie și a imaginilor oferite de criticul Ioan Cristescu şi de artistul Mircia Dumitrescu. Expoziţia a fost deschisă, pentru prima dată, la 2 aprilie, în 2013, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova din Chişinău.
Ambele expoziții vor fi prezentate de acad. Valeriu Matei, directorul ICR ”Mihai Eminescu” Chișinău.