Ministrul francez al culturii, domnul Frank Riester, a prezentat luni, 18 martie 2019, la sediul ministerului, ROMANICA – un proiect video de învățare a limbilor romanice. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, și a președintelui Institutului Francez, domnul Pierre Buhler, a ambasadorului României la Paris, Excelența Sa domnul Luca Niculescu, precum și a comisarului general francez al Sezonului România-Franța, domnul Jean-Jacques Garnier.
Prezentat sub forma unei platforme digitale, ROMANICA este un proiect care înglobează opt limbi romanice, printre care și limba română. Scopul acestuia este de a-i familiariza pe utilizatori cu o serie de elemente din fiecare limbă romanică, cu accent pe asemănările care există între unele expresii și cuvinte, în ciuda distanței fizice dintre vorbitorii acestor limbi. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Sezonului România-Franța, demers unic de diplomație publică, economică și culturală la care Institutul Cultural Român este partener. În această calitate, ICR derulează proiecte culturale de marcă ce au atras atenția publicului. Lansarea platformei digitale ROMANICA avut loc în ultima zi a Târgului Livre Paris 2019, ediție la care România a participat, pentru a 11-a oară, cu un stand realizat de Institutul Cultural Român.
Și în acest an, ca și în anul precedent, standul țării noastre a fost remarcat și elogiat de oficialitățile franceze și europene prezente la deschidere, de oamenii de cultură și de public. Acesta a surprins nu numai prin volumele extraordinare expuse ci și prin programul dens de dezbateri și lansări. Conceptul standului, plasat la granița dintre literatură și artă plastică, este o abordare diferită a spațiului expozițional, care a evidențiat autorii titlurilor de la editura ICR.
Institutul Cultural Român a organizat, în această perioadă, la Livre Paris, evenimente far din cadrul Sezonului România-Franța pe scena Polar, dar și în spațiul expozițional Nouveau Visage, unde sunt expuse portretele a 10 tineri scriitori români. Sezonul se desfășoară alternativ în Franța și România, în perioada 27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, având ca principale obiective: actualizarea imaginii și percepției celor două popoare unul față de celălalt; întărirea legăturilor economice, științifice, culturale si de societate care unesc cele două țări; sprijinirea mediului de afaceri din cele două țări pentru dezvoltarea de proiecte comune; reafirmarea atașamentului celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.
Mai multe informații aici: