spot_img

Premiera în Republica Moldova a filmului documentar- istoric „Jurnal de Război”

Vineri, 29  martie  2019, ora 13.00, la Cinematograful Odeon din Chișinău,  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Județean Argeș  și Primăria orașului Mioveni  organizează, premiera  în Republica Moldova  a  filmului documentar- istoric  „Jurnal de Război” (2019). Realizator: Dan Pavel. Scenariu: Raluca Drăgoi. Director de imagine: Remus Petre Cîrstea. Producător: Asociația ASOCA.

Filmul a fost realizat  cu sprijinul: Asociația Ordessos; Primăria orașului Mioveni; Asociația Tradiții Ostășești; Asociația Edelweiss Ost; Muzeul Golești;Muzeul Municipal Câmpulung-Muscel; Muzeul Județean Argeș; Școala Populară de Arte și Meserii Pitești; Dragoș Hera; Societatea Creștină „Dorul”.

Au participat:

IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Ion-Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Petre Otu, prof. univ. dr.

Dan Puric, actor

Dumitru Chirleșan, conf. univ. dr.

Rodica Ursu, conf. univ. dr.

Cornel Popescu, lector univ. dr.

Cornel Carp, istoric

Ion C. Hiru, profesor – Domnești, Argeș

Ion Drăgoi

Dan Drăgoi, poet – coordonatorul cărții Jurnal de Război

Maria Drăgoi

Ion Șuțu, urmașul lui Nicolae Șuța

Maria Lupu, văduvă de război – născută în 1916

Lupu Ștefan, orfan de război

Ion Popescu

Au interpretat: Gheorghe Bădescu – Marius Șerban, Nicolae Suța – Horațiu Vasilescu, LilicaIulia Lișman, Ion Mihalache – Mihai Cotei,Trupele române: Asociația Tradiții Ostășești, detașamentul Mateiaș, Trupele germane: Asociația Edelweiss Ost

Cameramani: Remus Petre Cîrstea, Cătălin Păun, Bogdan Dumitrescu, Bogdan Matei, Iulia Lișman;Regie de montaj: Cătălin Păun; Director de fotografie: Cătălin Eremia; Sunet: Cătălin Paun,Remus Petre Cîrstea ;Consultant științific: Cornel Popescu, lector univ. dr.; Muzica:Mihaela Lucia Pițigoi – Școala Populară de Arte și Meserii, Pitești,Benedict Popescu; Editor video: Cătălin Păun; Machiaje: Daniela Pană;Voce:Alexandru Cîrstea – Gheorghe Bădescu, Remus Petre Cîrstea – Nicolae Șuța, Raluca Drăgoi – Lilica și Mărgărita Vulcănescu,  Dan Gabriel Drăgoi – preot Ion Voicu

Filmările au fost realizate în: Județul Argeș – Slănic, Domnești, Jupânești, Golești, Valea Mare, Mioveni, Piscu Negru, Transfăgărășan, Mateiaș;  Județul Hunedoara – Vulcan;  Județul Gorj-Târgul Jiu – Schela; JudețulVrancea – Mărășești, Mărăști, Soveja.

 

Filmul este inspirat din mărturiile a doi eroi argeșeni Gheorghe Bădescu și Nicolae Șuța (ofițeri) care au construit independent prin însemnări aproape zilnice experiențele trăite în tranșeele Razboiului de Reîntregire a României. Cele două personaje se cunoșteau încă dinainte de demararea campaniilor militare insă nu au luptat in aceleași unități iar din această perspectivă descrierile prezintă în chei diferite percepția frontului, motivația și dimensiunile tragediilor de pe front.Cele două jurnale au văzut lumina tiparului  la jumătate de secol distanță de la descoperirea lor de către Dan Dragoi, un pasionat de poezie și literatură care iși are originile în locurile unde s-au născut cei doi eroi.

Ideea filmului a venit în primul rând pentru covârșitoarea valoare vizuală care se află descrisă în paginile celor două jurnale de front astfel încât Scenariul a fost construit astfel incât să se apropie cât mai mult de realitatea și percepția celor doi protagoniști de acum un secol. Documentarul este special datorită unor aspecte inedite: Este un film inspirat din fapte reale având la bază documente istorice de o tulburătoare încărcătură emoțională. Apoi este o radiografie inestimabilă a spiritului militarului român care lupta pentru o cauză și este dispus să se sacrifice pentru un ideal. Filmul este turnat în locurile unde au trăit acești eroi și în locuințele rudelor acestora cu decoruri și obiecte originale  păstrate intacte de peste un secol. Scenele de luptă au fost realizate preponderent în locațiile teatrelor de operațiuni ale Primului Razboi Mondial unde cei doi protagoniști au fost implicați. Deasemenea este o productie  exclusiv privată, de către oameni care au construit o echipă de producție marcați de lectura acestor jurnale și nu de un interes personal.  Anvergura acestei producții se apropie prin numărul de persoane implicate de proiecte cinematografice de prestigiu. Locotenentul Nicolae Șuța este interpretat de unul din nepoții  eroului care a jucat rolul exemplar și și-a adus contribuția cu elemente suplimentare legate de viața acestuia. Extrem de important este faptul ca Nicolae Șuța este atât rudă apropiată cu Elisabeta Rizea – femeia care reprezintă simbolul rezistenței anticomuniste cât și prieten cu Ion Mihalache (  om politic și martir argeșean) – fondatorul Partidului National Țărănesc  cu care a fost camarad de front. ( dialogurile celor doi sunt descrise într-unul dintre jurnale).  În cadrul evenimentelor preconizate, urmează să fie lansat la Chișinău și volumul ”Jurnal de război -mărturii din tranșeele Întregirii României”, volum coordonat de scriitorul argeșean Dan Drăgoi.

 

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău

Intrarea publicului în sală este liberă.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508