spot_img

Expoziție multiculturală și multimedia, inclusă în Sezonul Franța – România 2019

Joi, 4 aprilie 2019, ora 19:00, Galeria Galateca vernisează a doua expoziție a proiectului multicultural ARTA, inițiat de Agenția Defazată și prezentat în premieră în februarie 2019,  la Maison de l’International de la Grenoble. Manifestarea  multi-media reunește 14 artiști, din generații diferite, francezi, români, franco-români sau  artiști care au ales România sau Franța ca țări de reședință. Hsia-Fei Chang, Claude Closky, Nicolae Comănescu, Arantxa Etcheverria, Alexandra Joisten, Bernard Joisten, Ange Leccia, Petru Lucaci, Philippe Perrin, Julien Prévieux, alături de Julien Prost și Maria Norte Fonseca, doi tineri artiști studenți la ÉSAD-GV, sunt partenerii artistici ai lui Lucian Hrisav și Pandele Pandele, la rândul lor absolvenți recenți ai UNArte (Universitatea Națională de Arte din București).

ARTA este o expoziție realizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și care este găzduită în București de galeria Galateca în perioada 4-23 aprilie.

Propunerile proiectului ARTA se articulează în jurul unei dinamici de oscilație între mai multe polarități: fantastic și real, ecologie și tehnologie, frică și joacă, istorie și narațiune, cinism și inocență, autenticitate și simulare, frumusețe plastică și frumusețe estetică a documentului, corp și textile, trame și figuri, eter mental și masivitate a materiei. Publicul are șansa și bucuria de a asocia aceste concepte cu operele artiștilor. Lucrările de artă  sunt corpuri care se deplasează cu viteza spiritului, dar rămânând imobile: un punct de plecare în care converg sensul și senzația.

Pentru ARTA, Agenția Defazată  a reunit artiști români și francezi cu scopul de a-i incita la un dialog plastic între cele două țări. Scenariul acestei expoziții s-a construit în jurul unui meci care nu are deloc ca finalitate învingerea unei echipe de către alta, ci de a produce efecte stilistice și paradoxuri ludice. Arta este un ecosistem care generează, zilnic, noi specii în timp ce altele cad în uitare… Ce este de fapt specia artistică ARTA? O specie pe cale de dispariție (pictură, instalație, înregistrări video), vânată de prădătorii care vin pe Internet, din spațiul virtual? Sau, dimpotrivă, un  mutant solid ale cărui membre formează un corp elastic și sportiv, capabil să facă un pas fantastic peste Europa, unind România și Franța? Un fel de « Transformer » cultural?

Fiecare expoziție din cadrul proiectului ARTA are de fapt propriul său context, sezon, momentul său fatal de expresie, încarnarea sa, momentul său de apariție. Astfel vizitatorii vor regăsi la Galateca o continuare a unei prime expoziții de la Maison de l’International de la Grenoble, dar cu o plasare a propozițiilor plastice într-un cu totul alt context.

Agenția Defazată este o structură polivalentă fondată de Alexandra Joisten și Bernard Joisten, cu scopul este de a produce evenimente, experiențe artistice și dispozitive de expoziție. Expoziția intinerantă ARTA a fost prezentată la Grenoble între 5 și 28 februarie 2019, la Maison de l’International, iar la București între 4 și 23 aprilie 2019, la Galeria Galateca.

Expoziția ARTA este sprijinită de Institutul Cultural Român, Ministerul Francez al Europei și Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ambasada României în Franța, Institutul Francez, Primăria Orașului Grenoble, Drac Auvergne – Rhône-Alpes, Grenoble-Alpes Métropole, ÉSAD-GV, Departamentul Isère, Societatea Seigneurie-Gauthier, Modernism, Biz, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, illy.

 

Agenția Defazată mulțumește următoarelor persoane, fără al căror ajutor nu am fi putut realiza această expoziție (în ordine alfabetică) :

 

Dl. Lionel Beffre, Dl. Jean-Marc Bontoux, Dna Béatrice Caroubier, Dl. Pierre Espuche, Dl. Cyril Fantin, Dl. Christophe Ferrari, Dl. Jean-Jacques Garnier, Dl. Michel Griscelli, Dl. Yohann Hideux, Dna Doina Marian, Dl. Michel Papaud, Dl. François Peyronnet, Dl. Aymeric Perroy, Dl. Jean Raffort, Dl. Eric Recoura, Dna Françoise Rousset, Dl. Andrei Țărnea, Dna Liliana Turoiu.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508