Luni, 25 martie 2019, de la ora 17:30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei, nr. 88), Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” organizează un eveniment multiart dedicat, de Buna Vestire, mamelor, bunicilor și tuturor doamnelor dragi din sufletul nostru. Astfel, va fi vernisată o expoziție de icoane pe sticlă (cu lucrări ale copiilor îndrumați de prof. Maria Roxana Cioată) și va avea loc un concert susținut de Corul „Sfânta Elisabeta” (condus de prof. Grațiela Popescu și acompaniat de prof. Andreea Florea-Șerbănescu) și de grupul „Povești să crești” (coordonat de scriitoarea Ivona Boitan). Evenimentul de Buna Vestire este organizat, în ultimii ani, de elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, Grădinițelor Arc-en-Ciel și Clubului „Ușor, ușor, pășim în lumea Artelor”, instituții de învățământ coordonate de profesoara de limba și literatura română Mona Șerbănescu, unul dintre cei mai importanți pedagogi și manageri din învățământul românesc. Anul trecut, în 2018, au fost vernisate peste 400 de icoane, lucrări plastice ale elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, Grădinițelor Arc-en-Ciel și Clubului „Ușor, ușor, pășim în lumea Artelor”, lucrări plastice realizate sub îndrumarea profesoarei Roxana Maria Cioată, artist plastic care a câștigat Premiului I “Lorenzo Il Magnifico” – categoria artă ceramică, acordat de Florence Biennale 2017 – Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Florenţa. Corul „Sfânta Elisabeta“ al Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“, sub conducerea muzicală a profesoarei Grațiela Popescu, a fost selectat să facă parte din Programul Internațional ”Cantus Mundi”, în cadrul căruia copiii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“ au concertat alături de celebrul Cor Madrigal. Compoziție și acompaniament: prof. Andreea Florea-Șerbănescu. Icoanele vor fi dăruite mamelor, bunicilor, surorilor și profesoarelor elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“.
„Cum am spus-o și cu alte prilejuri, Buna Vestire s-ar cuveni să fie, cel puțin în lumea creștină, adevărata Zi a Femeii, căci Maria este întruchiparea totalizatoare a feminității, reunind în sine, în chip tainic și minunat, FECIORIA și MATERNITATEA. „Eternul feminin”, din perspectivă creștină, nu poate fi decât marianic; „Noua Evă” răscumpără slăbiciunea celei vechi și devine de bună voie împreună-lucrătoare cu Dumnezeu la mântuirea lumii.”
Răzvan CODRESCU
Monica Șerbănescu, profesoară de limba franceză și de limba română, este absolventă a Universității bucureștene și doctorandă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Alături de dragostea pentru tot ce înseamnă școală, pedagogie și implicare în formarea copiilor prin educație, pasiunea sa rămâne poezia. De la Apollinaire, la Saint Exupéry și de la Henriette Yvonne Stahl, la poemele Lorenei Stuparu, încercarea de a fi tălmăcit versuri ori proză i-a dăruit bucuria întâlnirilor mântuitoare. Inițiativele sale în domeniul pedagogiei sunt susținute de demersuri culturale adresate copiilor și tinerilor.
În anul 1996 lua ființă Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar. Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).
Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.
Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.
Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.
Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.
Liceul Pedagogic Ortodox Anastasia Popescu dezvoltă programe care oferă copilului o evoluţie personalizată și îl pregătesc să facă faţă schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia.