spot_img

Despre Itzik Manger și Ziua Limbii Idiș în România, la ICR Tel Aviv

Celebra actriță și solistă a scenei culturale israeliene, Miriam Fuchs, a deschis seara literară dedicată poetului Itzik Manger la sediul ICR Tel Aviv, în fața unei săli arhipline, cu un cântec tradițional și cu un îndemn de celebrare a limbii idiș atât în prezent, cât și pentru generațiile viitoare. Astfel, joi, 28 martie 2019, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, a găzduit o seară literară și muzicală dedicată operei marelui scriitor de limbă idiș, Itzik Manger, cu ocazia marcării a 50 de ani de la dispariția acestuia.

 

Arie Yass, cunoscut artist și regizor de teatru, a moderat evenimentul și a împărtășit publicului o parte din amintirile despre Itzik Manger, inclusiv despre „marele negru” – finalul vieții așa cum era denumit de către poet însuși.

Directorul Leyvik House din Tel Aviv, Daniel Galay a vorbit despre vacuumul literar pe care Itzik Manger îl umple în literatura evreiască, referindu-se la parcursul literar al poetului, de la începuturile poeziei sale la culmile popularității sale și apoi la percepția sa în Israel și, în special, la influența pe care acesta a avut-o în societatea israeliană. Opera lui Itzik Manger este „o poartă deschisă pentru public către bogata cultură idiș”.

Cercetătoarea Asnat Goldfarb-Arzuan a prezentat audienței detalii inedite privind producția piesei Cartea Cântecelor Meghilei  semnată de Itzik Manger, pe muzică de Dubi Zeltzer. Prin intermediul unei analize literare pe text și a unor fragmente din spectacolul montat de Shmuel Bunim la Teatrul Bimot în 1966, Goldfarb-Arzuan a reușit să recreeze acest episod important din cariera literară a lui Manger, precum și începuturile colaborării sale cu Dubi Zeltzer, cunoscut compozitor israelian de origine română.

Actor al scenei idiș și scriitor israelian de origine română, Carol Feldman a amintit audienței despre legăturile lui Itzik Manger cu România, fiind născut la Cernăuți în anul 1901, precum și despre importanța acordată moștenirii culturale de limbă idiș în calendarul de priorități de diplomație culturală românească. La initiațiva deputatului Silviu Vexler, reprezentant al Federației Comunităților Evreiești din România, și a președintelui Federației, dr. Aurel Vainer, care a susținut și a contribuit la dezolvarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, Parlamentul României a instituit în 2017 Ziua Limbii şi Teatrului Idiş. De atunci, anual, în România se celebrează în ziua de 30 mai cultura idiș, dată care marchează și nașterea lui Itzik Manger. Carol Feldman a subliniat că România este singurul stat din lume care a introdus în calendarul de sărbători culturale o zi dedicată idișului.

În continuarea programului, Arie Yass și Carol Feldman au susținut recitaluri de poezie semnată de Itzik Manger în limbile idiș, ebraică și română, iar Miriam Fuchs a interpretat cântece tradiționale din cultura idiș, care au încântat și au trezit amintiri personale în rândul publicului prezent în sală.

Tânărul cercetător israelian Roni Cohen a susținut intervenția cu titlul „Itzik Manger – de la poet idișist de origine română la poet israelian”, în care a subliniat relevanța și actualitatea operei literare a marelui poet în societatea contemporană israeliană, precum și continua inspirație pe care acesta a oferit-o unor importanți artiști precum Arik Einstein sau Shlomo Artzi. Prin actualitatea operei sale, Itzik Manger devine „poetul idiș cel mai israelian”.

Despre Itzik Manger și poezia sa de inspirație folclorică a vorbit dr. Aviva Tal de la Universitatea Bar Ilan. Aceasta a subliniat că majoritatea poeziilor semnate de Manger sunt balade, „nefiind create pentru a fi interpretate pe scenă”. Influențat de folclorul idiș, pe care îl cunoștea îndeaproape din familie și din comunitatea evreiască și aflat la New York, unde tocmai apăruse o nouă mișcare literară de avangardă, a cărui inspirație principală era folclorul, Manger a scris poezii inspirate din folclorul idiș, cu motive fantastice și tradiționale.

Evenimentul s-a încheiat cu un poem de Itzik Manger interpretat de Miriam Fuchs, acompaniată la pian de tânăra muziciană israeliană Nitzan Golan, și cu speranța moderatorului, Arie Yass, că limba idiș va fi în continuare promovată și făcută cunoscută și generațiilor viitoare.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508