spot_img

”Citadela Artelor” debutează la Castelul Peleș

Stagiunea „Sunetul Muzicii” de la Castelul Peleș, după 10 ani și numeroase evenimente culturale susținute la Sala de Concerte, primește o înfățișare nouă și un format mai cuprinzător reunite sub numele de „Citadela Artelor”. Primul eveniment, intitulat „The Land of Dreams” va avea loc sâmbătă, 23 martie 2019, de la ora 16:00, invitați fiind membrii formației Sorin Zlat Quartet, unul dintre band-urile de referință ale jazz-ului autohton. Deschiderea noii stagiuni va aduce în premieră prezentarea colecției de instrumente muzicale cu semnificație istorică alese din patrimoniul Muzeului Național Peleș. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Evenimentul va fi prezentat de Sebastian Crăciun, iar intrarea va fi liberă, prin solicitarea invitației la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Organizatorii, Muzeul Național Peleș și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, promit o serie nouă de evenimente culturale în Sala de concerte a Casetelului Peleș unde publicul va fi invitat să ia parte la un adevărat regal al artelor care va cuprinde, pe lângă concertele de jazz și muzică clasică, și spectacole de dans contemporan alături de expoziții speciale. Și anul acesta, evenimentele se vor desfășura lunar în perioada martie – octombrie.

 

Primii artiști invitați să facă parte din „Citadela Artelor” sunt Sorin Zlat – pian, Mihaela Alexa – voce, Michael Acker – contrabas și Gabi Matei – percuție, reprezentând componența unuia dintre cele mai longevive cvartete jazz din România, împlinind recent 10 ani de activitate. Liderul grupului, Sorin Zlat, este primul pianist străin care reușește să cucerească râvnitul premiu „The Great American Jazz Piano Competition”, considerat cel mai prestigios concurs de pian solo din SUA cu o tradiție de peste 30 de ani, artistul devenind astfel și primul român care primește un premiu de o asemenea anvergură.

 

La concertele pe care le-au susținut în România, Europa și S.U.A, membrii grupului și-au propus și continuă să încânte publicul cu lucrări originale compuse pentru albumul „Endurance” și cu standarde de jazz reorchestrate în manieră proprie. La concertul de sâmbătă artiștii vor interpreta, totodată, și lucrari noi ce vor apărea pe urmatorul disc, „The Land of Dreams”.

 

Prin această fuziune de stiluri, grupul a câștigat recunoșterea publicului, participând la numeroase concerte pe scenele unor cluburi si festivaluri celebre, precum: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Garana Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Timisoara Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival sau la Ronnie’s Scott, Kings Place din Londra, Nardis Club (Istanbul), Jazz Cafe (Montreux), B-flat (Berlin), Pera Fest (Turcia), Getxo Jazz Festival (Spania), Monaco Jazz Festival etc. De-a lungul timpului, Sorin Zlat Quartet a cântat pe aceeași scenă alături de nume mari ale jazzului: Lee Ritenour, Ravi Coltrane, Brandford Marsallis, Joey Calderazzo, Tito Puente și Jeff Ballard. La data de 28 mai 2017, Sorin Zlat a fost invitat în calitate de headliner la festivalul  din S.U.A „Jacksonville Jazz Festival” să concerteze în aceeași seară și pe aceeași scenă alaturi de Chick Corea Trio, Joey Alexander Trio și The Commodores.

 

Sorin Zlat – pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator și laureat a peste douăzeci de premii naționale și internaționale, este unul dintre cei mai talentați muzicieni români de jazz ai momentului. A început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacau. Este absolvent al Facultății de Muzică „George Enescu” din Iași, sectia clarinet clasic, și masterand al Universității de Muzică din București, sectia jazz, instrument-pian la clasa renumitului pianist și profesor de jazz Mircea Tiberian. Sorin a creat un repertoriu ce contine piese de jazz originale, precum și standarde reorchestrate, variind prin stilurile latin, jazz, pop și clasic, orchestrate pentru a reflecta stilul său interpretativ unic care i-a adus recunoașterea instantanee pe scena de jazz europeană și nord americană.

 

Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat se numără Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadul Competiției de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru Cel Mai Bun Muzician de Jazz pentru anii 2014, 2015, acordat de Fundatia de Jazz Muzza. Demn de menționat este faptul că Sorin a fost primul pianist non-american care a câștigat pentru prima dată Marele Premiu în cadrul celui mai prestigios concurs de pian solo din S.U.A, „The Great American Jazz Piano Competion”, o competiție cu o tradiție de peste 30 de ani. În vara aceluiași an, Sorin a lansat albumul Endurance ce conține piese solo, în formulă de trio, precum și compoziții personale, un album primit cu multă apreciere de către iubitorii de jazz. În anul 2019, datorită premiilor și meritelor aduse României, primarul orașului Bacău, Cosmin Necula, i-a înmânat lui Sorin titlul de „Cetățean de onoare” și „Cheia Orașului”. De asemenea, în același an, a primit din partea  UCMR „Premiul pentru Jazz”.

 

Stagiunea „Citadela Artelor” este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Muzeul Național Peleș.

Parteneri culturali: Exces Music, Programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR, Asociația Pro Valores.

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Observator cultural, Radio Trinitas, Agenția de Carte, Ro Portal, România Pozitivă, Calendar Evenimente, Bucuresteni.ro, Onlinegallery.ro, Jurnalmm.ro

 

Următorul eveniment din „Citadela Artelor” se va intitula „Armonii Pascale” și va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 16:00, avându-i invitați pe actrița Lamia Beligan și pe multi-instrumentistul Nicolae Szekely.  Intrarea va fi liberă prin solicitarea invitației la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508