Prietenii Roșiei Montane, Asociația București și partenerii lor îi invită pe iubitorii Roșiei Montane să aniverseze 1888 de ani de atestare documentară a localității din Apuseni. Ziua Roșiei Montane este sărbătorită în ziua 6 februarie 2019, în București, la Muzeul Național al Țăranului Român. Meniul deja tradițional și palinca din localitate, concertele, proiecțiile de filme și dezbaterile sunt și de această dată incluse în program. Evenimentul este menit să promoveze valorile culturale și de patrimoniu ale așezării din Țara Moților, să îi determine pe susținători să continue demersurile pentru protejarea ei și să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu și lung prin promovarea turismului local. Intrarea este liberă la toate evenimentele.
www.facebook.com/events/781968898837523
Programul evenimentului:
Gustă Roșia Montană – masă caritabilă
16:00-22:00, Clubul Țăranului
„Gusta Roșia Montană‟ este o acțiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, prin care ajutăm școala „Simion Balint” din localitate și pe elevii săi.
Participanții pot comanda un meniu tradițional din Roșia, gătit la Clubul Țăranului: vărzar și pălincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din Apuseni. Există şi variantă vegetariană. Fondurile rezultate susțin educația copiilor din localitate. Haideți să vedem ce gust are Roșia Montană și să susținem o cauză bună!
Acțiunea se desfășoară la Clubul Țăranului, începând cu ora 16:00. Comenzile pot fi preluate până la ora 22:00. Numărul de porții este limitat, așa că îi rugăm pe doritori să vină din timp. Meniul poate fi luat la pachet, iar donația recomandată este de 35 lei.
www.facebook.com/events/2260276174294577
Proiecții de film
17:30-21:30, Cinema Muzeul Țăranului
Proiecţiile acestei ediţii tratează relaţia patrimoniu-natură-comunitate în România. Fie vorba de Roşia Montană, sudul Transilvaniei, pădurile virgine sau Delta Văcăreşti, raportul între cele trei elemente nu este întotdeauna armonios şi e nevoie de echilibru.
17:30 Oamenii Patrimoniului
România, 2017, 31 de minute
Regia de Ira Merzlichin
Oamenii Patrimoniului este despre aceia dintre noi care, la un moment dat, au ales să se dedice comunităților, să le ajute în reconstruirea identității lor și în dezvoltarea sustenabilă, pornind de la acel dram de autentic ce le definește: patrimoniul cultural. Seria de scurtmetraje, realizată în cinci sate diferite, prezintă inițiative independente ce au adus schimbări în viața locală, precum și dificultățile apărute.
18:15 Fânețe Montane
România, 2012, 62 de minute
Regia de Ágota Juhász
Pelicula prezintă practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania, ce creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice. Ele asigură mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiei și a comunităților rurale. Documentarul a fost premiat la festivalul de film de la Sondrio, Italia. Coloana sonoră a peliculei este asigurată de Folker Együttes, formație de muzică tradițională din zonă.
19:30 Virgo
România, 2018, 44 de minute
Regia de Lise Hendrix și Vlad Săcăleanu
Documentarul explorează ecosistemul unicat în Europa al pădurilor virgine din România. Acesta e amenințat de defrișări ilegale și de lipsa intențiilor de conservare a mediului. Filmat în 70 de locuri, după mai mult de 5000 de kilometri parcurși, Virgo este o meditație vizuală ce oferă o înțelegere mai bună a acestui mediu, dar și consolare.
20:30 Acasă
România, 2017, 32 de minute
Regia de Radu Ciorniciuc
Pitorescul cartier Văcărești fusese dărâmat în anii ‘80 ai megalomaniei comuniste, pentru a face loc unui lac de acumulare. Proiectul a fost abandonat după Revoluție, iar zona umedă a vegetat de la sine, ajungând a nimănui. După 18 ani, într-o baracă de la marginea bălții, Gică Pescarul și copiii săi au devenit locuitorii neoficiali ai „Deltei Văcărești‟. Însă zona e pe cale să se schimbe, odată cu intervenția statului și transformarea în rezervație naturală. Ce se va întâmpla cu familia crescută odată cu acest ecosistem?
Vernisajul expoziţiei fotografice Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste
19:00-19:30, Sala Acvariu
Perioada de vizitare: 6 – 24 februarie
Vă invităm să vedeți Roșia Montană prin lentila unui fotograf care și-a imortalizat începând cu anul 1916 familia și localitatea natală în ipostaze cu o puternică încărcătură personală.
Masa rotundă „De la protejarea patrimoniului rural la construire comunitară. Obstacole, soluții, modele de bună practică”
19:30-20:30, Clubul Țăranului
Dezbatere moderată de Andrei Mihail, doctor în antropologie
Concert Retro Future
20:30-21:30, Clubul Țăranului
Retro Future este o nebunie de trupă ce cântă jazz/swing/blues/ragtime/rock/soul/gospel la o multitudine de instrumente și sună bine de tot. Cu minţile odihnite, coardele vocale unse şi degetele trosnite, sunt gata să vă gâdile urechile, sperăm la fel de proaspete şi dornice de muzică bună.
Concert Mircea Florian și Școala de Tulnice
21:30-22:30, Clubul Țăranului
Mircea Florian este o legendă a muzicii, de aproape 50 de ani în căutare de noi forme care sfidează cenzura și normele. El ne duce un pas mai departe, acolo unde nu ne-am gândit că muzica poate ajunge. Cum altfel, când alături de el sunt cinci muzicieni cu multă fantezie, cântând la tulnic și la alte instrumente rare?
www.facebook.com/events/2078706218833690
Cea de-a noua ediție a Zilei Roșiei Montane este posibilă cu ajutorul voluntarilor Prietenii Roșiei Montane și al Asociației București.
Partenerii evenimentului sunt: Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului și Asociația Arhitectură, Restaurare, Arheologie.
Ziua Roșiei Montane se bazează pe trei principii:
- Este un eveniment apolitic. Nu este acceptată nicio formă de colaborare, contribuţie sau promovare politică, nici prezenţa persoanelor politice. Nu este acceptată politizarea prin alte căi.
- Se bazează exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitaţi, parteneri etc.
- Este un eveniment deschis, cu intrare liberă.