Prima ediție din anul acesta a Observator Lyceum – seria de întîlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017 de revista Observator cultural – o are invitată pe Nora Iuga, autoarea volumului de poezie ”Alături cu drumu” (Editura Casa de pariuri literare, 2018). Evenimentul va avea loc vineri, 1 martie 2019, de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București), iar intrarea este liberă.
În dezbatere se va afla cel mai nou volum de poezie al autoarei,” Alături cu drumu” (Editura Casa de pariuri literare, 2018). „Ideea mi-a venit absolut spontan, este vorba despre un experiment. Cartea la care țin cel mai mult este Lebăda cu două intrări și am considerat-o întotdeauna roman, deși mulți prieteni mi-au zis că e pozie. Am zis să fac o probă: am deschis cartea și am scos, ca un pumn de cireșe dintr-un coș, diferite fragmente fără să le citesc înainte. Mi le-am scris pe un caiet sub formă de poezii, le-am pus titluri. Iubesc această carte, se intituliează Alături cu drumu tocmai pentru că nu merge pe drumul inițial“ (Nora IUGA)
Nora Iuga s‑a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. Nora Iuga este laureata revistei Observator cultural – Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia, ediţia 2015.
Nora Iuga a debutat cu volumul de versuri Vina nu e a mea (Editura pentru Literatură, 1968), continuînd să scrie deopotrivă poezie și proză: Captivitatea cercului (Editura Cartea Românească, 1970; a fost retrasă din librării şi biblioteci, iar poeta a avut interdicţie de publicare timp de şapte ani); Opinii despre durere (Editura Cartea Românească,1980, Premiul Uniunii Scriitorilor din România); Inima ca un pumn de boxeur (Editura Cartea Românească, 1982, Editura Vinea, 2000); Piaţa cerului (Editura Cartea Românească, 1986); Săpunul lui Leopold Bloom (ediția I, Editura Cartea Românească, 1993; ediția a II-a, Editura Polirom, 2007; Premiul Uniunii Scriitorilor din România), Dactilografa de noapte (ediția I, Editura Cartea Românească, 1996; ediția a II-a, Casa de pariuri literare, 2010; Premiul Asociației Scriitorilor din București); Spitalul manechinelor (ediția I, Editura Universal Dalsi, 1998; ediția a II-a, Casa de pariuri literare, 2010); Sexagenara și tînărul (ediția I, Editura Albatros, 2000; ediția a II-a, Polirom, 2004; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul revistei Cuvântul), Autobuzul cu cocoşaţi (ediția I, Editura Vinea, 2001; ediția a II-a, Editura Charmides, 2010); Hai să furăm pepeni (Editura Polirom, 2009, 2015), Petrecere la Montrouge (Editura Cartea Românească, 2012); Cîinele ud e o salcie (Editura Cartea Românească, 2013); Harald şi luna verde (2014, 2016; Premiul pentru cel mai bun roman în cadrul Colocviului Naţional al Romanului Românesc de la Alba Iulia, Premiul Radio Cultural, nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor), Ascultă cum plîng parantezele (Editura Cartea Românească, 2016, „Cartea de Poezie a anului 2016“, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori), Lebăda cu două intrări (2016, 2017). În anul 2014 a avut loc premiera documentarului Aici Nora Iuga (care a obținut Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart), regia Vlad Rotaru, producător: un cristian.
O serie de volume de proză şi poezie i-au fost traduse în străinătate, precum romanele Sexagenara şi tînărul (în Germania, Spania, Italia, Franţa, Slovenia, Bulgaria), Săpunul lui Leopold Bloom şi Hai să furăm pepeni (în Bulgaria) şi volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, în Germania şi Slovenia), Autobuzul cu cocoşaţi (în Germania şi Statele Unite), Poem de octombrie (în Germania), Inima ca un pumn de boxeur (în Franţa), O inimă venind pe picioroange (în Elveţia). Este, de asemenea, o excelentă traducătoare, cu peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc. Cu Germania, Nora Iuga are o relaţie specială. Nora Iuga, „die grande Dame der rumänischen Poesie“ (Jan Koneffke, în Die Welt), își vede publicat primul roman în germană, Die Sechzigjährige und der junge Mann (Sexagenara și tînărul), în 2010, la Editura Matthes & Seitz Berlin, în traducerea Evei Ruth Wemme, la ceva distanță de prima sa carte apărută în germană, în 2003, Der Autobus mit den Buckligen (Autobuzul cu cocoșați), la Editura Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, în traducerea lui Ernest Wichner, care îi traduce și Gefährliche Launen. Ausgewählte Gedichte (Capricii periculoase. Poezii alese), la Klett-Cotta, Stuttgart, în 2007.
În 2018, Nora Iuga a fost distinsă la München cu Premiul de Excelență pentru poezie „Spiegelungen“, de către IKGS – Institutul de Cultură și Istorie Sud-Est Europeană. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich-Gundolf“, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, o recompensă care se acordă celor care contribuie la răspîndirea culturii germane în lume. La recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit“, în grad de Cavaler. În anul 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit“, în grad de Comandor. Între 2009-2010 a beneficiat de cea mai importantă bursă oferită de Statul german unui scriitor străin, Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD).
________________
Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Soviany, laureatul Premiului Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu (autorul romanului Copilăria lui Kaspar Hauser), Vlad Zografi (cîştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză la Gala Premiilor Observator cultural 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas), Veronica D. Niculescu, autoarea romanului O vară cu Isidor (Editura Polirom, Colecția Junior, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, 2017), Ana Maria Sandu, cu volumul Pereţi subţiri (Editura Polirom, 2017), Răzvan Petrescu, autorul volumului de proză scurtă Mandarina(Editura Curtea Veche, 2017), cîştigător al Premiului pentru Proză la Gala Premiior Observator cultural 2018 şi al Premiului Naţional de Proză acordat de Ziarul de Iaşi, Cristian Fulaș, cu două volume publicate la Editura Polirom în 2018: Cei frumoși și cei buni și Fîșii de rușine, ediția a II-a, revăzută (Premiul pentru Debut în cadrul Galei Premiilor Observator cultural 2016), Cristina Andrei, cîștigătoare a Premiului pentru Debut al revistei Observator cultural, 2015, pentru romanul Abonatul nu poate fi contactat şi autoarea volumului Matriarhat, Gabriela Adameșteanu, cu romanul Fontana di Trevi (apărut în seria de autor „Gabriela Adameşteanu“ a Editurii Polirom, 2018)
La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Alpha Bank – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceumpentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.