Luni, 4 martie 2019, de la ora 19:00, în urma succesului fulminant al spectacolului de jazz, un nou eveniment tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul „Geometrii acustice din Sud” susținut de chitaristul Costin Soare alături de invitații săi. Prin acest concert, susținut la venirea primăverii, organizatorii propun o incursiune acustică inspirată de exotismul teritoriilor marine prin programul abordat de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciați virtuozi ai chitarei clasice din România. Alături de Costin Soare vor mai concerta la chitară două tinere promițătoare talente, Ioan Bănescu și Mihail Petre, care vor veni în fața publicului în formulă de duo. Conform tradiției, tema evenimentului va prilejui organizarea unei expoziții aparte cuprinzând documente alese din colecțiile bibliotecii. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Evenimentul va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com
Chitara, o orchestră în miniatură
Muzicianul-chitarist Costin Soare va propune la concertul de marți un intinerariu muzical în lumea Sudului (pornind cu Sudul Europei continuând cu muzica Americii Latine); o călătorie sonoră care porneşte cu doi chitarişti-compozitori europeni foarte apreciaţi în secolul al XIX-lea, spaniolul Fernando Sor şi discipolul său, francezul Napoléon Coste. Artistul va interpreta o temă veselă şi sprinţară inspirată de opera „Flautul fermecat” de Mozart, urmată de 6 variaţiuni, alături de un Bolero energic, în care alternează virtuozitatea şi lirismul.
Concertul va continua cu o incursiune în America Latină, acolo unde mexicanul Manuel Maria Ponce şi brazilianul Heitor Villa-Lobos au făcut parte din generaţia de compozitori care, alături de celebrul Andres Segovia, au ridicat chitara la rangul de instrument de concert în secolul XX. Cele două lucrări, Sonata III, scrisă la Paris în 1928, şi în al cărei „Chanson” simţim dorul de casă al compozitorului, şi Preludiul V, „un omagiu adus tinerilor care merg la teatru şi concerte în Rio”, introduc publicul în fascinantul repertoriu neoromantic al instrumentului.
Piesa de încheiere, Gran Jota, un dans din Andaluzia, compusă de marele romantic al chitarei, virtuozul spaniol Francisco Tárrega, ilustrează cel mai bine ceea ce Hector Berlioz scria în al său dicţionar de orchestraţie în secolul al XIX-lea: „chitara este o orchestră în miniatură”.
În deschiderea concertului, studenţii Ioan Bănescu şi Mihail Petre de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, bursieri ICon Arts, vor încânta publicul cu Trei dansuri gitane, op. 55 de Joaquín Turina.
Și cu acest prilej, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale chitarei clasice, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.
Expoziția propusă de Biblioteca ASTRA readuce în atenția publicului o parte dintre muzicienii care au compus un repertoriu vast pentru chitară. Se remarcă, astfel, o serie de documente audiovizuale și tipărite, toate având drept element central chitara. Pasionații muzicii de calitate și ai instrumentelor cu coarde vor avea prilejul să admire discuri de vinil, CD-uri, DVD-uri, dar și metode sau partituri pentru chitară. Între materialele expuse se vor regăsi lucrări ale compozitorilor Joaquín Turina, Fernando Sor, Napoléon Coste, Heitor Villa-Lobos, Francisco Tárrega, în interpretarea unor mari muzicieni precum Andrés Segovia, Lubomír Brabec, Martin Mysliveček, Serge Kerval sau Alexander Frauchi.
Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.
–
Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.
Parteneri culturali: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wine. Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă.