spot_img

Festivalul Internațional de chitară Timișoara, ediția a IV-a

În perioada 1-8 martie 2019, va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de chitară Timișoara, care va găzdui, ca de obicei, cursuri de măiestrie și conferințe la Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT, recitaluri și concerte desfășurate la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul și la Reflektor Venue. Sunt invitați să concerteze artiști de renume internațional ai chitarei clasice precum Aniello Desiderio, Thomas Müller-Pering, Amadeus Guitar Duo (Thomas Kirchhoff & Dale Kavanagh), Antal Pusztai, David Pavlovits, Bojan Ivanovski, Duo Kitharsis (Alexandra Petrișor & Dragoș Horghidan), în recitaluri solistice și camerale.

Noutatea aceastei ediții o constituie evenimentele intitulate GUITAR CONNECTIONS, constând în trei seri de recitaluri cu caracter transfrontalier, dedicate chitariștilor din Timișoara, Szeged și Belgrad. Aceste evenimente sunt realizate cu sprijinul Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

 

Vineri, 1 martie, Timișoara Guitar Connection îi va avea ca protagoniști pe Ion Dorobanțu și Horea Crișovan, împreună cu invitații lor, pe scena Reflektor Venue.

Duminică 3 martie, Belgrad Guitar Connection va aduce pe aceeași scenă recitalul A Whole New World al chitaristului sârb Bojan Ivanovski Jobby, și concertul celor de la AXIS, un grup transfrontalier româno-sârb integrat de mare succes.

Luni, 4 martie, Szeged Guitar Connection îi va prezenta, pe scena Sălii Capitol de această dată, pe chitariștii maghiari David Pavlovits și Antal Pusztai, ce vor susține două recitaluri solistice.

 

Seara zilei de 2 martie va debuta cu prezentarea școlilor particulare de muzică din Timișoara. În continuare, TM Blues Guitars reprezintă un moment aparte al festivalului, în care vor participa chitariști importanți de blues ai Timișoarei precum Zsolt Szabo, Bujor Hariga, Arpad Kajitar, Lazlo Farkas, acompaniați de Toni Kühn, Victor Miclăuș, Levi Molnar, Ștefan Cifrac, Bogy Nagy. Seara se va încheia cu un Jam Session.

 

Chitaristul și compozitorul David Pavlovits va prezenta o conferință pe teme legate de compoziția pentru chitară și va prezenta Festivalul de Chitară de la Szeged, aflat în acest an la a XX-a ediție, al cărui organizator și director artistic este. Conferința Guitar Art Day va fi susținută de Bosko Radojkovic, directorul artistic al Guitar Art Festival din Belgrad, aflat de asemeni în 2019 la a XX-a ediție.

 

Pe perioada festivalului vor avea loc la Sala Orpheum cursuri de măiestrie susținute de artiștii invitați, destinate atât elevilor și studenților de la clasele de chitară clasică cât și publicului larg.

 

Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Ota Masane, va susține vineri 8 martie un concert simfonic ce îi va avea ca soliști pe chitariștii Aniello Desiderio și Thomas Müller-Pering, ce vor interpreta două concerte ale compozitorului și chitaristului de origine cubaneză Leo Brouwer, marcând aniversarea celor 80 de ani ai acestuia.

 

Organizatori: Asociația Memoria Culturii, Filarmonica Banatul Timișoara și Facultatea de Muzică și Teatru a UVT.

 

Director artistic al Festivalului – Ion Dorobanțu.

 

Biletele pentru recitalurile festivalului se pot procura de la agenția Filarmonicii Banatul și de la REFLEKTOR VENUE.

 

 FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ TIMIȘOARA

PROGRAMUL EDITIEI a IV-a

 

Vineri, 1 martie 2019

Ora 21, Reflektor Venue

Timișoara Guitar Connection – acoustic blues, jazz, fusion;

HOREA CRIȘOVAN și ION DOROBANȚU împreună cu invitații lor: Florin Cvașa, Victor Miclăuș, Ferencz Szekeres.

 

Sâmbătă, 2 martie 2019

Ora 19, Reflektor Venue

Timișoara Guitar Day – Prezentarea școlilor particulare de muzică – microrecital cursanți;

TM Blues Guitars – ZSOLT SZABO, ZOLTAN FARKAS, BUJOR HARIGA, ARPAD KAJITAR și invitații lor.

Jam Session

 

Duminică, 3 martie 2019

Ora 17, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT

Conferința – „Guitar Art Festival – 20 de ani”, prezintă BOSKO RADOJKOVIC (Serbia)

Ora 20, Reflektor Venue

Belgrad Guitar Connection – acoustic, fusion

A Whole New World – recital BOJAN IVANOVSKI JOBBY (Serbia)

Concert AXIS (Romania / Serbia)

 

Luni, 4 martie 2019

Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara

Szeged Guitar Connection

Recital de chitară – DAVID PAVLOVITS (Ungaria) / PUSZTAI ANTAL (Ungaria)

 

Marți, 5 martie 2019

Ora 10, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT

Masterclass – Thomas Kirchhoff, David Pavlovits, Pusztai Antal;

Ora 15, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT

Masterclass – Duo Kitharsis (Dragoș Horghidan & Alexandra Petrișor)

Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara

Recital de chitară – DALE KAVANAGH (Canada) / THOMAS MUELLER-PERING (Germania)

 

Miercuri, 6 martie 2019

Ora 15, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT

Masterclass – Aniello Desiderio

Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara

Dublu recital cameral DUO KITHARSIS / AMADEUS GUITAR DUO

 

Joi, 7 martie 2019

Ora 10, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT

Masterclass – Dale Kavanagh & Thomas Kirchhoff

Ora 15, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT

Masterclass – Thomas Muller Pering

Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara

Recital de chitară – ANIELLO DESIDERIO (Italia)

 

Vineri, 8 martie 2019

Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara

CONCERT SIMFONIC – dirijor OTA MASANE (Japonia)

In program:

  1. Maria von Weber – Uvertura Euryante

Leo Brouwer – Concierto de Lieja, pentru chitară și orchestră, solist ANIELLO DESIDERIO,

Leo Brouwer – Concierto de Toronto, pentru chitară și orchestră, solist THOMAS MUELLER PERING

  1. Schumann – Simfonia nr. 2 în Do major, Op. 61

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508