Constantin Brâncuși este celebrat de Institutul Cultural Român pe 19 februarie, ziua nașterii sale, declarată Ziua Brâncuși și zi de sărbătoare naţională a României. Operei și personalității marelui artist român îi va fi dedicată o serie de evenimente de anvergură în cadrul următoarei ediții a Festivalului Europalia, desfășurată în perioada octombrie 2019 -ianuarie 2020, ediție la care România are statutul de țară invitată de onoare. Prezenţa României la acest important festival european este coordonată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului. Evenimentele consacrate operei lui Brâncuși vor avea loc la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles și în alte muzee prestigioase din Belgia.
Un concept în care cred şi pe care încercăm să îl aplicăm în strategia Institutului Cultural Român este acela de diplomaţie a artei. Arta poate fi un instrument de comunicare universal între artiști, între creatori și public, dar și între nații, în ansamblul lor. Brâncuși este un nume care ține de ceea ce se cheamă astăzi «brand de țară». Opțiunea de a-i consacra operei sale o poziție centrală la Europalia s-a impus, așadar, de la sine. Așa cum o facem mereu, că e vorba de figuri de referință sau de artiști emergenți, ne străduim ca evenimentele pe care le vom organiza să fie în spiritul operei: vii, autentice, de impact. Europalia va fi, pentru ICR, parte a unui adevărat maraton cultural, a unei serii de provocări fără precedent în existența sa, serie care a mai inclus Sezonul România Franța, Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și Centenarul Marii Uniri“, spune doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.
***
EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.
Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă Europalia a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.
Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017). https://www.icr.ro/pagini/constantin-brancusi-sarbatorit-de-institutul-cultural-roman-in-2019