Joi, 14 februarie 2019, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2), Muzeul Municipiului București invită publicul interesat la conferința „Grădinari străini în slujba elitelor și a suveranilor României”, susținută de peisagistul Alexandru Mexi. Coordonator: Cătălin D. Constantin.
Elitele și mai apoi suveranii României au adus în țară, în secolul XIX și în prima jumătate a secolului XX, specialiști străini care au realizat numeroase grădini moderne pentru conacele și castelele acestora. Printre cei mai importanți grădinari care au lucrat atunci în România se numără Carl Meyer – grădinar la grădinile imperiale de la Viena, Wilhelm Knechtel – grădinarul împăratului Maximilian al Mexicului, Edouard Redont – elevul renumitului Edouard André, sau Friedrich Rebhuhn – grădinar peisagist cu studii la cele mai renumite școli și pepiniere din Europa Centrală. Pe lângă grădini private, aceștia au amenajat și numeroase parcuri publice. Iar unele au obținut chiar o excelentă faimă internațională și/sau au avut o contribuție importantă în dezvoltarea unor orașe.
Conferința „Grădinari străini în slujba elitelor și a suveranilor României” își propune să aducă în discuție rolul pe care acești specialiști l-au avut în conturarea unui adevărat patrimoniu peisager de factură occidentală în România, să prezinte succint viața și operele celor mai importanți dintre aceștia, precum și urme ale intervențiilor lor în câteva parcuri publice și grădini private din București.
Alexandru Mexi este peisagist, a absolvit un master în studii culturale și este în prezent doctorand cu o teză despre parcurile publice realizate în România secolului XIX și începutul secolului XX. Alexandru Mexi lucrează în prezent la Institutul Național al Patrimoniului și colaborează cu instituții publice și asociații profesionale în vederea implementării mai multor proiecte culturale și educaționale ce au ca scop salvgardarea patrimoniului construit și peisager din România.
Pasionat de istoria grădinilor și de restaurarea parcurilor de patrimoniu, Alexandru Mexi a realizat mai multe studii în țară și în străinătate și a beneficiat de burse de cercetare la Londra, Paris și Viena. În 2017 a publicat cartea „Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural”, la editura Simetria, iar în 2018 a coordonat volumele „Prin parcuri publice din sudul României” și „Domeniul Cantacuzino Florești. Despre trecut, prezent și viitor”, apărute la aceeași editură.
Intrare 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.
Prețul biletului include vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile de la cumpărarea biletului.