Marți, 22 ianuarie 2019, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București a avut loc vernisajul expoziției „Demostene Russo. 150 de ani de la naștere”. Evenimentul, desfășurat sub patronajul a două instituții culturale de mare tradiție din peisajul românesc, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Muzeul Brăilei „Carol I”, a fost prilejuit de comemorarea a 150 de ani de la nașterea eruditului bizantinolog Demostene Russo, personalitate a cărui gândire și conduită intelectuală a constituit un fundament pentru dezvoltarea cercetărilor în domeniul istoriografiei, a bizantinologiei, a criticii și tehnicii editării de text.
În cadrul acestei expoziții omagiale, printr-o selecție a câtorva documente reprezentative din colecția de acte, scrisori și cărți, cele două instituții, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Muzeul Brăilei „Carol I”, fidele misiunii lor, de conservare, valorificare și iradiere a valorilor culturale și identiății naționale și-au propus se ofere mediului academic posibilitatea de a reconstitui o frântură din devenirea intelectuală, laboratorul de lucru și etapele demersului științific atât de laborios ale savantului Demostene Russo.
Evenimentul, avîndu-i ca amfitrioni pe Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Carmen Rădoi și pe managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, s-a aflat sub semnul unei atmosfere de înaltă ținută intelectuală, dublată de emoția prilejuită de prezența descendențiilor lui Demostene Russo, Doamna Doroteia Cioran și domnul Emil Papadopol, alături de reprezentanți ai mediului cultural local, precum Arhimandrit Policarp Chițulescu, Consilier Patriarhal și Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Doamna Elena Lazar, Director al Editurii Omonia, cercetători de la Institutul de Istorie a Artei „G. Oprescu”, de la Muzeul Municipiului București, Muzeul Național Cotroceni, Biblioteca Naționala a României.