Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 18.00, Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la prima conferință Idei în Agora din 2019 a cărei temă va fi „Între (culturi, genuri, generații, epoci): traducerea, traducătorul”. Bogdan Ghiu în dialog cu Sorin Antohi. Conferința va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Bogdan Ghiu (n. 1958) este scriitor și intelectual public, membru proeminent al Generației ‘80. Poet, eseist (literatură, media, artă contemporană, arhitectură, filozofie, traductologie), fost student al lui Jacques Derrida, traducător de ”French Theory” și literatură franceză. Pe lângă numeroasele sale cărți în domeniile amintite, a tradus în limba română peste 70 de volume din autori precum Baudelaire, Artaud, Breton, Leiris, Duras, Sade, Foucault, Derrida, Deleuze, Guattari, Bourdieu, Barthes, Bataille, Bergson, Baudrillard, Latour, Rancière, Ricoeur, Veyne, etc. Jurnalist și autor TV/radio. Pionier, imediat după 1989, al analizei media și TV în România, scrie săptămânal în diverse periodice culturale (precum Observator cultural și LiterNet) și este comentator zilnic al fenomenului urban la Radio România Cultural. Opera sa poetică a fost editată (cu bogat aparat critic) de Ion Bogdan Lefter: Opera poetică (Paralela 45, 2017). Are o foarte activă carieră internațională ca autor, traducător, curator, personalitate media și artistică etc.
Idei în Agora / Ideas in the Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat de Sorin Antohi și susținut de Adrian Majuru. Este conceput și planificat de Sorin Antohi, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu și realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict.
Așa cum scria Sorin Antohi, seria de dezbateri Idei în Agora se va concentra în 2019 asupra circulației și transformărilor intelectuale în spațiul românesc și european la 30 de ani de la anul de grație 1989: „Seria de dialoguri, conferințe și colocvii Idei în Agora a adus până acum în fața publicului, la Casa Filipescu-Cesianu și pe YouTube, invitați din România, Armenia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Spania, SUA, Turcia, Ungaria. Proiectul se extinde. Muzeul Municipiului București (MMB), Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume și partenerii lor pregătesc la începutul acestei veri organizarea unei ediții speciale a Festivalului Idei în Agora: un festival internațional, planificat pe mai mulți ani, care își propune să discute critic, să formeze și să orienteze spiritul public, cu ambiția de a deveni un reper european.
Conferințe, dezbateri, dialoguri, expoziții și lansări de carte (inclusiv colecția Idei în Agora, în pregătire la Editura MMB), animate de personalități din țară și din străinătate, vor contribui la racordarea României la mișcarea internațională a ideilor. Tema primei ediții este „1989-2019: Eastern Europe, Europe, the World”.
Muzeul Municipiului București anunță, de asemenea, că a creat pe site-ul său o secțiune specială dedicată seriei de dezbateri Idei în Agora. În noua secțiune sunt incluse toate înregistrările video ale evenimentelor organizate până acum, cărora li se vor adăuga conferințele viitoare. Acestea pot fi accesate la adresa: http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html