spot_img

OPERA FANtastica: Luminița Arvunescu în dialog cu Brigitta Kele

Marți, 29 ianuarie 2019, de la ora 18:00, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111) pentru o nouă ediţie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu în colaborare cu „Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură”. Invitata acestei serate –  găzduite de Muzeul Colecţiilor de Artă – este soprana Brigitta KELE – prestigioasă reprezentantă a Noii generaţii de artişti lirici din ţara noastră şi o artistă cu splendide succese în plan internaţional – cu care Luminiţa Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atât pe teme de biografie personală, cât şi pe teme muzicale. Pe lângă dialog, seara va cuprinde un program muzical, pe care Brigitta Kele îl va susţine avându-i parteneri pe apreciatul bariton Iordache BASALIC şi pianista Luminiţa BERARIU. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea este liberă, cu rezervarea locurilor obligatorie la office@musicarte.ro.

 

Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminiţa Arvunescu şi-a dorit să adune în jurul   proiectului său, pe de o parte, artiştii de operă – spre a le iscodi memoria şi a le afla pildele personale – iar, pe de altă parte, câţi mai mulţi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, OPERA FAN (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: către un public – „fan de operă” şi către acei artişti care fac din Operă un tărâm „fantastic”.

Dacă şi-a atins scopul? Da! Seratele OPERA  FANtastica bucurându-se de un mare succes la public şi recuperând multe dintre absenţele artiştilor noştri – deveniţi,  mai bine cunoscuţi peste hotare decât în propria ţară. Astfel,  proiectul le-a readus  în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe sopranele: Nelly MIRICIOIU (stabilită la Londra ) şi Laura TĂTULESCU (stabilită la Munchen), pe mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (stabilită la Paris), precum şi pe soprana Leontina VĂDUVA sărbătorind 30 de ani de la debutul său internațional. Și, de asemenea, a prezentat pe scena Ateneului Român, primul concert al Ansamblului de instrumente vechi Musica Ricercata – înfiinţat şi condus de Gabriel BEBEȘELEA,  concert  de muzică barocă intitulat LA LUMIÈRE COMIQUE şi având-o solistă pe soprana Rodica VICĂ (Viena).

 

***

Soprana Brigitta Kele s-a născut  la Oradea şi a început studiile de canto la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii orădene, desăvârşindu-le apoi, la Universitatea de Muzică Gh. Dima din Cluj. Din 2007 este solista Operei Maghiare clujene – pe scena căreia a strălucit, atât  în importante roluri de operă – ca:  Pamina (Flautul fermecat), Mimi (Boema), Micaëla (Carmen), Amélia (Bal mascat), Odabella (Attila), Donna Elvira ( Don Giovanni), Nedda (Paiaţe) – cât şi ca primadonă în operetele:  Silvia, Bal la Savoy, Văduva veselă, Voievodul ţiganilor, Prințesa circului. În 2006,  primea Marele Premiu la Concursul Internaţional de Operă DEBUT de la Bad Mergentheim,  în 2007 – Premiul Kriza Ágnes  din partea Operei Maghiare din Cluj, în 2016  – Premiul de Excelență la „Gala Premiilor Operelor Naționale Române” iar în 2018, Premiul Culturii Contemporane Maghiare din Tansilvania. Mai întâi, ca solistă – invitată,  iar din stagiunea 2012-2013, ca membră a prestigiosului ansamblu de solişti ai Deutsche Oper am Rhein ( Düsseldorf ), Brigitta Kele a început o prestigioasă carieră internaţională, ale cărei ramnificaţii au ajuns să se dezvolte pe 3 continente. Printre succesele sale: Musetta ( Boema ) la Opera „Bastille” din Paris și Teatrul „Metropolitan” din New York; Nedda ( Paiaţe ) la Operele din Paris, Strasbourg  și Beijing; Suzel ( Amicul Fritz ) la “Opera Nation du Rhin” din Strasbourg și Micaela (Carmen) la “Masada Festival” din Israel.

 

***

Baritonul Iordache Basalic este prim solist al Operei Nationale București din anul 1995. A studiat cantoul clasic cu tenorul Corneliu Fanateanu si baritonul Vasile Martinoiu, iar în perioada 2010 – 2011 a participat la cursurile de măiestrie de la Bucureşti ale baritonului Eduard Tumagian şi cele de perfectionare in arta belcantoului ale celebrului bariton Renato Bruson de la Academia “Scala” din Milano. A fost distins la Concursul international de canto “Haricleea Darclee” cu Premiul juriului şi a primit în anul 1998, Premiul pentru cel mai bun solist de operă, acordat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Este invitat permanent să concerteze la prestigioasa sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam şi a efectuat numeroase turnee în: marea Britanie, Elveția, Spania, Danemarca, Grecia, Germania, Japonia, etc., alături de artişti renumiti precum : mezzosoprana Agnes Baltsa, soprana Elena Moşuc sau tenorul Luis Lima.

 

***

Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din București – unde a studiat pianul cu reputatele profesoare Ana Pitiș și Ioana Minei, Luminiţa Berariu şi-a început activitatea artistică de timpuriu – cu concerte, înregistrări audio și recitaluri solo și camerale – atât în țară cât și peste hotare, de aproape 3 decenii manifestându-se şi în calitate de maestru acompaniator, coach, pentru soliștii vocali ai Operei Naţionale din Bucureşti. Este o prezență constantă în stagiunile de concert. Iar din anul 2000, Luminița Berariu conduce în fiecare toamnă, serii de ateliere pentru cântăreți și pianiști în Marea Britanie, workshop-uri susținute de Art Council of Wales.

 

***

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor,  poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator – radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă : nelipsită din grila posturilor  Radio România Muzical  și  Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali  ( 1998 ) și  Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român  ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989,  pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011,  de la Radio Metropolitan Opera International  din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române.

 

Organizatori: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă și Wagner Arte Frumoase și Povești

Parteneri: Floria.ro și Asociația Culturală Isvor

Parteneri Media: Radio Classic, DCNews, Revista Tango – Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Senso TV, B365, Ceașca de Cultură, Calendar Evenimente, Agenția de Carte, ArtOut, ArtLine, PR Wave, 4Arte.ro, Orașul Meu, În Oraș, Bucharest Cultural Events, Catchy, Autentici.ro, Gazeta de Știri, Online Gallery, Jurnal de București, RoEvents, România Pozitivă, IQads, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR și Jurnalul de Afaceri.

 

www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508