Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, de la ora 16.00, la Clubul Țăranului, Galeria Posibilă și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la o serie de trei conferințe în cadrul expoziției ”ARBORI BĂTRÂNI”, deschisă la Sala Tancred Bănățeanu. Intrarea este liberă.
TIBOR HARTEL
Locul arborilor, pădurea?
Titlul acestei prelegeri a fost inspirat dintr-o situație care s-a stabilit în prima parte a secolului XX în toată Europa, și anume, că locul arborilor este în pădure (care este folosită pentru exploatarea masei lemnoase), iar utilitatea peisajelor agrare este, în special, producția agricolă iar arborii sunt în mod tipic disconsiderați sau chiar eliminați ca elemente inutile.
În această prelegere se vor discuta consecințele acestei abordări. Se va arăta, că locul arborilor nu este doar pădurea. De fapt, unii arbori extrem de valoroși din punct de vedere cultural și natural pot fi eliminați de masivul de pădure format în jurul lor. Arborii vor avea un rol cheie în sustenabilitatea ecosistemelor care susțin viața și bunăstarea umană. Și evident, locul lor nu este doar pădurea.
–––––––––––––––––––––
12 ianuarie 2019
ORA: 16:00 – 17:00
UNDE: Clubul Țăranului
–––––––––––––––––––––
Tibor Hartel este conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Cercetările lui se axează pe sustenabilitatea socială și ecologică a peisajelor culturale. Publicațiile lui științifice se referă la valorile sociale și ecologice ale pășunilor cu arbori din România.
IOANA POPESCU
Deveniri, legende urbane
…Și Dumnezeu a făcut copacii cu coroana rotată pentru a ține umbră și a feri de ploaie: și
a făcut pomii cu crengile încărcate de rod și păsările cântătoare pe care să le adăpostească
și să le hrănească; și a făcut brazii care țin cu rădăcinile lor munții în loc.
…Și dracul a făcut tufișurile cu țepi și bălăriile și urzicile, care zgârie și rănesc pe oricine
poftește un loc umbrit sau un fruct zemos; și a făcut ciupercile otrăvitoare care cresc la
umbra brazilor și se oferă în toată frumusețea lor ucigașă.
…Și omul s-a uitat de jur împrejur și a împăcat lucrurile: a tăiat pomii din rădăcină, pentru
că toamna murdăreau cu frunze uscate potecile; și a tăiat brazii înalți, pentru că lemnul
lor aromat era moale dar rezistent, bun de croit lucruri necesare vieții și morții. Și a smuls
ce mai rămăsese, ca să planteze gazon și flori neperene, pe care le schimbă în fiecare
lună, pentru că poate.
Când copacii s-au împuținat și munții au chelit, oamenii au inventat lemnul ecologic, și
ceva încă mai frumos, pe care l-au botezat gresie cu aspect de furnir.
Așa s-au împletit destinele omului și al pomului și așa au schimbat ei, omul și pomul, fața
pământului. Și așa vor continua cât va fi lumea lume, adică nu mult de aici încolo.
–––––––––––––––––––––
12 ianuarie 2019
ORA: 17:00 – 17:45
UNDE: Clubul Țăranului
–––––––––––––––––––––
Ioana Popescu este specializată în Antropologie Vizuală. Membru fondator al Muzeului Țăranului Român, a conceput turul virtual al acestuia și a demarat programul de expoziții de fotografie Salonul de Imagine. STONE HOUSE și VIRTUAL CHILDHOOD MUSEUM sunt proiectele culturale internaționale pe care le-a coordonat. De când s-a pensionat, se bucură de libertatea de a colabora exclusiv la proiectele și evenimentele care-i fac plăcere. Cele mai recente atracții în acest sens sunt platforma digitală REȚELELE PRIVIRII și demersul de cercetare vizuală ARBORI BĂTRÂNI.
TOM JOYE
Managementul arborilor veterani în spațiul urban
Discuția pe care Tom Joye o propune deschide, de fapt, o călătorie prin lumea arborilor, sau, mai precis, prin urbana lume a arborilor veterani ce trebuie protejați.
Arborii veterani sunt arbori ce arată semnele caracteristice bătrâneții: sunt noduroși, găunoși, își pierd membrele din când în când și, posibil să crească-n jos în loc să se înalțe, formând și-o a doua coroană. Unii arbori veterani sunt mult prea în vârstă, caz în care sunt considerați cu adevărat străvechi. În orice caz, acești arbori devin foarte valoroși, din multe motive: valoarea dată de biodiversitatea lor, dar și din motive culturale și istorice – pot fi considerați parte din memoria colectivă a unei comunități. (Tom Joye)
Despre cum se pot bucura și comunitățile / generațiile viitoare de valoarea acestor arbori, despre bune practici și exemple europene ce pot fi aplicate cu ușurință în România, și, mai ales, despre necesitatea respectării arborilor veterani – toate sunt discuții pe care Tom Joye le va începe sâmbătă, 12 ianuarie, la Muzeul Național al Țăranului Român.
–––––––––––––––––––––
12 ianuarie 2019
ORA: 18:00 – 19:00
UNDE: Clubul Țăranului
–––––––––––––––––––––
Lucrează pentru Inverde, centru de expertiză belgian dedicat mediului forestier, arboriculturii și conservării naturii. Tom Joye are un certificat de European Tree Technician, iar subiectele care îl pasionează și la care lucrează țin de arborii veterani și tot ce-i înconjoară: ecosisteme, soluri și arhitectura coroanelor acestora.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.