Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 13.00, la Clubul academicienilor din cadrul Academiei Române, Calea Victoriei 125, Academia Română, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, organizează, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Române, o întâlnire cu acad. Eugen Simion, câștigătorul medaliei de aur pentru filologie ”Alfred Nobel” (2018). Cu această ocazie, va avea loc lansarea volumelor ”Sfidarea retoricii – jurnal german”, ”Întoarcerea autorului – eseuri despre relația autor –operă” și ”Timpul trăirii, timpul mărturisirii – Jurnal parizian” de Acad. Eugen Simion. Vor lua cuvântul Acad. Nicolae Breban, prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Paul Cernat, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.
Academician Eugen Simion, laureat al Medaliei de Aur pentru Filologie ”Alfred Nobel” (2018), este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.
Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române. În mandatul său a fost inițiat și inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române. A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut peste 200 de volume. Fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române. În anul 2001 a inițiat Colocviului Internațional „Penser l’Europe“, desfășurat sub patronajul Academiei Române, ajuns la ediția a XVI-a, ce reuneşte anual reprezentanţi ai elitei culturale şi ştiinţifice europene.
Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din Moldova.
S-a născut în 1933. Este reputat critic și istoric literar, eseist și editor. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității din București, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. În 1969, și-a susținut doctoratul cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit“, sub coordonarea lui Șerban Cioculescu. Cercetător în colectivul „Eminescu“ condus de D. Panaitescu-Perpessicius. Profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.