Sâmbătă, 29 decembrie 2018, de la ora 20.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național din București, a avut loc ultima reprezentație din acest an a spectacolului- concert ”Săftița”, un proiect marca Marius Mihalache. Concertul a avut premiera în octombrie 2018 și s-a bucurat de un enorm succes în stagiunea TNB. Cunoscutul virtuoz al țambalului, Marius Mihalache, împreună cu ”Marius Mihalache Band”, format din Arabela Nicolau (voce), Lorin Mihalache (tobe), Marius Gagiu (flaut, caval) și Nicu Baran (chitara bass) au ridicat și de această dată publicul în picioare. Invitata specială a serii a fost cântăreața Alexandra Ungureanu. Titlul concertului, ”Săftița”, este inspirat din folclorul românesc adus pe ritmurile balkanice. Este un mix de sonuri arhaice și postmoderne pentru țambal, caval și flaut, și alte instrumente clasice din folclorul românesc. ”Săftița” by Marius Mihalache înseamnă muzică tradițională românească combinată cu sonorități moderne. Despre ”Săftița”, Marius Mihalache scrie pe canalul său de youtube ”în mahalaua curții vechi, Săftița umbla desculță pe străzile pline de muzică și amor cântând despre viața frumoasă a vremii, despre sufletele fanariote și danțurile primitive balcanice.”.
”Vă mulțumim din suflet pentru că de fiecare dată veniți aici, la Teatrul Național, unde noi suntem în stagiune și anul viitor vom fi tot aici”, a spus Arabela Nicolau.
Spectacolul a început cu o doină, urmată de melodia ”Paparudă-rudă”, ”o piesă care era cântată de fetițele care ieșeau pe câmp, cântau și chemau ploaia”, a precizat Arabela Nicolau. A urmat piesa ” Omul care mi-e drag”, ”piesă care vine de dincolo de Prut, o piesă care spune povestea acelor femei care aleargă după bărbații pe care îi iubesc”.
Momentul muzical la caval, în interpretarea lui Marius Gagiu ( Mandela) și momentul lui Lorin Mihalache, la tobe, au fost două dintre momentele speciale aplaudate și ovaționate îndelung de publicul spectator. Invitata serii, Alexandra Ungureanu, a cântat împreună cu Arabela Nicolau și ”Marius Mihalache Band”, piesele ”Vântule”, piesă lansată în acest an și despre care Alexandra spunea că „este o piesă învolburată și visătoare în același timp, care acompaniază o poveste de dragoste pasională”, și piesa ”Leliță Săftiță”, o piesă culeasă de Anton Pann.
La finalul spectacolului-concert, Arabela Nicolau a oferit câteva premii celor mai înfocați fani, ”prezenți la toate spectacolele pe care Marius Mihalache Band le susține”.
”Săftița” by Marius Mihalache înseamnă muzică de calitate și artiști desăvârșiți. ”Săftița” by Marius Mihalache înseamnă magie.
***
Următoarea reprezentație:
Vineri, 11 ianuarie 2019, ora 20.00, Sala Studio, TNB
Bilete: www.tnb.ro/ro/saftia
***
MARIUS MIHALACHE, muzicianul care a reuşit să confere ţambalului valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice, este muzicianul care a reuşit să-i confere acestui instrument, specific orchestrelor de muzică populară, valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice. A început să cânte de la vârsta de 6 ani, iar afirmarea lui a avut loc dincolo de granițele țării. La 17 ani interpreta pe scena Operei Scala di Milano arii celebre compuse de Rahmaninov, Chopin, Schumann, Schubert sau Mozart. Cel mai important moment din viața sa de artist este întâlnirea cu acela care îi va fi mentor, renumitul artist american Chick Corea, cântând în deschiderea câtorva concerte ale acestuia. Apoi cântă și înregistrează alături de Gloria Gaynor, Nina Simone, Steve Vai, Kitaro şi de alţi muzicieni, cunoscuţi pe plan mondial. Înainte de lansarea primului său album în 1998, artistul compune coloana sonoră pentru mai multe filme și seriale TV, cum ar fi Asfalt Tango (1995), Filantropica(2002), Garcea și oltenii (2002), La urgență (2006), Ticăloșii (2007) etc. În 1998 lansează primul său album de etno-jazz “Eclipse”, urmat de altele (cel mai recent, apărut în 2017, Săftiță) și de colaborări, o perioadă în care abordează mai multe stiluri, de la jazz la muzică țigănească. Gândul de a se stabili pe continentul american poate că a încolțit chiar în anul 2015, pe când era invitat de Cosmin Chivu (Director of the BA in International Performance Ensemble at the Pace School of Performing Arts) să facă parte din distribuția piesei celebre “Our Class”, scrisă de Tadeusz Slobodzianek, Broadway, NYC. De asemenea are o serie de colaborări cu Ovidiu Lipan Țăndărică, Steve Vai și Kitaro, precum și cu alți artiști cunoscuți pe plan internațional.
Text: Simona IONIȚĂ
Foto: Mihaela PETRE