Duminică, 2 decembrie 2018. s-a încheiat în capitala Estoniei cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Black Nights”, considerat cel mai important festival de film din nordul Europei. În acest an, în competiția de la Tallinn a participat şi un film din România, ”Povestea unui pierde-vară”, în regia lui Paul Negoescu. Un al doilea lungmetraj românesc de producție recentă, prezentat de această dată hors-concours, a fost „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude.
De asemenea, filmul Nu mă atinge-mă, în regia Adinei Pintilie, câştigător al Ursului de Aur la ediţia din acest an a Berlinalei, a avut parte de o proiecţie specială în cadrul Festivalului „Black Nights” de la Tallinn.
Povestea unui pierde-vară, filmul lui Paul Negoescu, avându-i în distribuție pe Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter și Crina Semciuc, spune povestea lui Petru, un profesor de matematică de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, care duce o viaţă fără griji. Are o relaţie deschisă cu Irina, căreia nu îi este fidel, însă când ea rămâne însărcinată, se vede nevoit să se maturizeze. Unul dintre prietenii săi apropiaţi decide să scrie o carte bazată pe povestea lui.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este primul film românesc care a fost premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera mondială în luna iulie a acestui an. Cel de-al șaselea lungmetraj al regizorului Radu Jude, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă. Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Bogdan Cotleţ.
La granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală, experimentând curajos atât la nivel de conținut cât și de limbaj cinematografic, Nu mă atinge-mă este o investigare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. O femeie și doi bărbați aflați în căutarea intimității. Pierdute în imensitatea rece a orașului, singurătățile lor se întâlnesc – întâmplător sau din voia destinului – într-o stranie încercare de contact.
La ediția din acest an a Festivalului a fost organizată o secțiune specială, dedicată țărilor care aniversează în 2018 Centenarul. Fiecare țară a contribuit cu un film reprezentativ de arhivă, din România alegerea fiind lungmetrajul Viața nu iartă (1960, regia Iulian Mihu și Manole Marcus). Filmul a fost prezentat de criticul Mihai Fulger.
Drama psihologică Viața nu iartă este un film al rememorării interogative și elegiace în linia inovațiilor „Noului val” francez, la fel prin reabilitarea flash-back-urilor tradiționale cu deschidere istorico-filozofică. Eroul, tânăr intelectual, rănit mortal pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, își evocă, în trepte succesive, trecutul propriu și pe cel al tatălui său (până în perioada anterioară Primului Război Mondial), încercând să răspundă unor întrebări fundamentale privind rațiunea războiului și a pregătirilor de război, în general. (Bujor T. Râpeanu)
Perceput deja ca o manifestare de tradiţie (a fost înfiinţat în 1997) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul Internaţional de Film „Black Nights” de la Tallinn se înscrie, începând cu anul 2014, pe lista celor cincisprezece festivaluri de film de clasă A din lume (incluzând Cannes, Berlinale, Veneția, Karlovy Vary, San Sebastian, Shanghai, Tokyo) şi aduce pe ecranele estoniene cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.